Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι ο Ειρηνικός Ωκεανός βρίσκεται μεταξύ της Αμερικής στα ανατολικά και της Αυστραλίας και της Ασίας στα δυτικά. Από την άλλη, ο Ατλαντικός Ωκεανός βρίσκεται μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής στα ανατολικά και της Αμερικής στα δυτικά.
Ο Ειρηνικός Ωκεανός είναι ο μεγαλύτερος και βαθύτερος ωκεανός στον κόσμο, με μέσο βάθος 4.280 μέτρα, ενώ καλύπτει περίπου πάνω από 40.000 στρέμματα. Ο Ατλαντικός Ωκεανός από την πλευρά του, έρχεται δεύτερος, με έκταση περίπου 26.440 περίπου στρέμματα και μέσο βάθος 3.646 μέτρα.
Ενώ δώσαμε ξεχωριστά ονόματα στους ωκεανούς του πλανήτη μας, στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν σύνορα μεταξύ τους και τα ρεύματα ρέουν συνεχώς ανάμεσά τους και ανακατεύουν τα νερά τους.
Ωστόσο, κάθε ένας από τους ωκεανούς και τις θάλασσες του πλανήτη έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, η αλατότητα του Ατλαντικού είναι υψηλότερη από τον Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό, ενώ τα νερά της Ερυθράς Θάλασσας και της Μεσογείου είναι ακόμα πιο αλμυρά. Αυτό συμβαίνει επειδή τα νερά χαμηλότερης αλατότητας από τη βαθιά θάλασσα δεν μπορούν εύκολα να εισρεύσουν και το νερό εξατμίζεται πιο γρήγορα από την ποσότητα της βροχόπτωσης που μπορεί να το αντικαταστήσει.
Ο Ατλαντικός και ο Ειρηνικός «συναντιούνται» στο νοτιότερο άκρο της Νότιας Αμερικής, γνωστό ως Cape Horn. Σε αυτή την περιοχή, ένα ισχυρό ρεύμα μεταφέρει νερό από τα δυτικά προς τα ανατολικά, παρασέρνοντας το νερό από τον Ειρηνικό στον Ατλαντικό ωκεανό. Το ταξίδι γύρω από το Cape Horn είναι ένα ταραχώδες, επικίνδυνο ταξίδι με πλοίο και έχει στοιχίσει πολλές ζωές. Πριν από την κατασκευή της Διώρυγας του Παναμά, ήταν η μοναδική θαλάσσια διαδρομή μεταξύ του Ειρηνικού και του Ατλαντικού.
Τα viral βίντεο που μπορεί να έχετε δει στο Διαδίκτυο και δείχνουν δύο διαφορετικά χρωματιστά υδάτινα σώματα να παρασύρονται το ένα δίπλα στο άλλο - που ισχυρίζονται ότι είναι και το σημείο συνάντησης του Ατλαντικού και του Ειρηνικού ωκεανού - στην πραγματικότητα δείχνουν ανοιχτόχρωμο, γλυκό νερό από τους λιωμένους παγετώνες, οι οποίοι συναντούν το σκοτεινό, αλμυρό νερό του ωκεανού, στον Κόλπο της Αλάσκας. Αυτό το πρωτότυπο βίντεο γυρίστηκε το 2015, αλλά αργότερα χαρακτηρίστηκε ως λάθος όσον αφορά το σημείο συνάντησης του Ειρηνικού και του Ατλαντικού.