ΑΠΟΨΕΙΣ

Ποιες γυναίκες επιλέγουμε να πιστέψουμε και ποιες όχι;

Η Amber Heard ισχυρίζεται ότι ένας εξαιρετικά διάσημος άντρας την κακοποίησε για χρόνια. Γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι τη μισούν γι' αυτό;
Από το NEWSROOM
Ποιες γυναίκες επιλέγουμε να πιστέψουμε και ποιες όχι;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την περασμένη εβδομάδα, η Amber Heard πήρε θέση στη συνεχιζόμενη δίκη της για συκοφαντική δυσφήμιση. Καταθέτοντας για τον γάμο της με τον Johnny Depp περιέγραψε με παραστατικές λεπτομέρειες τα χρόνια κακοποίησής της.

«Είπε, "θα σε σκοτώσω", θυμάται η ίδια για έναν καυγά, ο οποίος λέει ότι τελείωσε με τον Depp να την καθηλώνει σε έναν πάγκο και να τη διαπερνά επανειλημμένα με ένα μπουκάλι αλκοολούχου ποτού. Καθώς η Heard έκλαιγε στην εξέδρα, η διάθεση στην αίθουσα του δικαστηρίου σκοτείνιασε. Ακόμη και ο Depp φαινόταν θλιμμένος καθώς σήκωσε τα μάτια του από το σημειωματάριό του για να την παρακολουθήσει.

Οι θαυμαστές του έμειναν ασυγκίνητοι. «Drama queen», «Crocodile tears let’s goooo», σχολίασαν οι θεατές στο chat του YouTube.

«Της αρέσει να μιλάει για τον εαυτό της, έτσι δεν είναι», «ΔΕΝ ΤΗΝ ΝΟΙΑΖΟΥΜΕ», «τι ηθοποιός». Λίγο μετά την αναβολή του δικαστηρίου, ένα κλιπ όπου η Heard σκούπιζε τη μύτη της με χαρτομάντιλο άρχισε να κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο χρήστης Depp stans υπέθεσε ότι πιθανότατα έκανε μια κρυφή κόκα κόλα μπροστά στην κριτική επιτροπή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, η Heard και ο Depp παρουσίασαν μια τρομακτική εικόνα του σύντομου αλλά ταραχώδους γάμου τους. Η μαρτυρία και από τις δύο πλευρές ήταν επώδυνη και απαιτητική: οι δικηγόροι της Heard σφυροκοπούσαν τον Depp για ώρες για τη χρήση ουσιών, ενώ οι μάρτυρές του έκαναν αμφίβολους ισχυρισμούς για την «διαταραχή προσωπικότητας» της Heard.

Η ομάδα της έδειξε φωτογραφίες με το μελανιασμένο πρόσωπό της, τα κομμένα χείλη της και τα μαλλιά της στο πάτωμα της κατεστραμμένης κρεβατοκάμαρας του ζευγαριού. Ο Depp παραδέχτηκε ότι ζωγράφισε με το αίμα του απειλητικά μηνύματα στους τοίχους τους, ενώ τα γραπτά μηνύματα τον δείχνουν να ζητά συγγνώμη για τα ξεσπάσματά του, καθώς και ότι ήλπιζε "ότι το πτώμα της Heard αποσυντίθεται στο γαμημένο πορτμπαγκάζ ενός Honda".

Ανεξάρτητα από το πόσο καταδικαστικά μπορεί να φαίνονται τα αποδεικτικά στοιχεία στο δικαστήριο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λένε μια διαφορετική ιστορία: το Instagram και το TikTok είναι γεμάτα memes που δείχνουν τον Depp ως θύμα και τη Heard ως τον κακοποιό, με την πρόθεση να απομυζήσει όσα παραπάνω χρήματα μπορεί από τον διάσημο ηθοποιό.

Σχεδόν πέντε χρόνια μετά τις αποκαλύψεις για τον Harvey Weinstein και τους τρόπους με τους οποίους ισχυροί άνδρες χρησιμοποιούν την επιρροή τους για να καλύψουν την ανάρμοστη συμπεριφορά, η υπόθεση αυτή φαίνεται σαν ένα τρομακτικό πισογύρισμα. Εδώ είναι μια γυναίκα που διηγείται, με αγωνιώδεις λεπτομέρειες, πώς ένας εξαιρετικά διάσημος άνδρας φέρεται να την κακοποίησε. Γιατί, το 2022, τόσοι πολλοί άνθρωποι φαίνεται να τη μισούν γι' αυτό;

Πλήθος υποστηρικτών του Depp συγκεντρώνονται έξω από το Δικαστήριο και όταν τελειώνει η διαδικασία, περνούν βιαστικά από το αυτοκίνητό του και στριμώχνουν δώρα από το ανοιχτό παράθυρο. 

Η υπόθεση επικεντρώνεται στο άρθρο της Washington Post του 2018 της Heard, στο οποίο αυτοπροσδιορίστηκε ως «δημόσιο πρόσωπο που εκπροσωπεί την ενδοοικογενειακή κακοποίηση», αλλά ποτέ δεν ανέφερε τον Depp ονομαστικά. Εκείνη την εποχή, ο Depp έδινε μια νομική μάχη με την U.K. Sun επειδή τον αποκάλεσε «κακοποιητή», μια δίκη που θα έχανε. Ωστόσο, ο Depp απάντησε στη Heard με μήνυση συκοφαντικής δυσφήμισης 50 εκατομμυρίων δολαρίων, υποστηρίζοντας ότι οι «αποδεδειγμένα ψευδείς» ισχυρισμοί της «έφεραν νέα ζημιά» στη φήμη και την καριέρα του. Αφού ένας δικαστής απέρριψε το αίτημα της Heard, εκείνη άσκησε αγωγή για 100 εκατομμύρια δολάρια.

Η νέα τους δίκη άνοιξε τον περασμένο μήνα και κάθε λεπτό μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Κάθε πρωί, όταν συνεδριάζει το δικαστήριο, εκατοντάδες χιλιάδες θεατές παρακολουθούν ζωντανές ροές στα κανάλια Law&Crime Network και Court TV στο YouTube. Πλήθος υποστηρικτών του Depp συγκεντρώνονται έξω από το Δικαστήριο και όταν τελειώνει η διαδικασία, περνούν βιαστικά από το αυτοκίνητό του και στριμώχνουν δώρα από το ανοιχτό παράθυρο. 

Από την πλευρά της, η Heard δεν ισχυρίστηκε ποτέ ότι συμπεριφέρθηκε τέλεια στη σχέση τους. Σε ηχογραφήσεις που παίζονται στο δικαστήριο, φαίνεται να κοροϊδεύει και να μειώνει περιστασιακά τον Depp. H Heard παραδέχτηκε ότι φώναζε στον Depp, τον έβριζε και τον χτύπησε.

Οι θαυμαστές του Depp επισημαίνουν τη σύλληψή της το 2009,για να υποδείξουν ότι η Heard έχει ιστορικό βίας με τους συντρόφους της.

Μάρτυρες του Depp έχουν περιγράψει την Heard ως απαιτητικό και ασταθή και ένας σύμβουλος γάμου που εργαζόταν με το ζευγάρι κατέθεσε ότι έκαναν «αμοιβαία κακοποίηση». Αυτός δεν είναι ένας όρος που προτιμούν να χρησιμοποιούν οι ειδικοί σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας, επειδή αγνοεί την άνιση δύναμη και τον εκφοβισμό που ενυπάρχουν στη βία μεταξύ των στενών συντρόφων.

Είπε ότι προσπάθησε να την αποτρέψει από το να ασχοληθεί με την υποκριτική, διαβεβαιώνοντάς την: «Δεν χρειάζεται να δουλέψεις. Θα σε φροντίσω», και την επέκρινε γιατί σκέφτηκε ρόλους που απαιτούσαν σeξουαλικές σκηνές και φιλιά. Τελικά, είπε ότι πήρε ακόμη και έγκριση για τα ρούχα της.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Heard, η εξάρτηση του Depp από το αλκοόλ τον χώρισε σε δύο άτομα: έναν στοργικό και γενναιόδωρο σύντροφο όταν ήταν νηφάλιος και ένα βίαιο, παράλογο «τέρας» όταν δεν ήταν. «Προσπαθούσα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου», είπε στο δικαστήριο. 

Όταν οι θαυμαστές του Depp κατηγορούν την Heard ότι εκμεταλλεύεται τον πλούτο και την θέση του ηθοποιού, αναγνωρίζουν σιωπηρά μια ανισορροπία ισχύος. Και οι δύο είναι ηθοποιοί, αλλά ένας από αυτούς είναι πιο ολοκληρωμένος, πιο επαινούμενος, πιο επιδραστικός. Ένας από αυτούς έχει προταθεί για τρία Όσκαρ. Το ένα από αυτά είναι γνωστό όνομα, ενώ το άλλο είναι πιο διάσημο στο πλαίσιο αυτής της δικαστικής μάχης.

Οι ψευδείς ισχυρισμοί για ενδοοικογενειακή βία είναι εξαιρετικά σπάνιες. Η νομική διαδικασία καταπραΰνει το πένθος και σίγουρα δεν βαρύνει τους επιζώντες. Αν αντεπιτεθείς, συχνά θεωρείσαι συνένοχος στην κακοποίηση. Ωστόσο, η ιδέα ότι οι γυναίκες φτιάχνουν ιστορίες από το μυαλό τους για να παγιδεύσουν αθώους άνδρες αρνείται να σβήσει.

Δεν έχει σημασία τι λες όταν κανείς δεν είναι πρόθυμος να το ακούσει. 

Οι δικηγόροι του Weinstein έθεσαν τους κατηγόρους του ως ψεύτες με κίνητρο τη φήμη και τα χρήματα. Ο Bill Cosby έχει επανειλημμένα ισχυριστεί το ίδιο. Ο Γούντι Άλεν χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς παρενόχλησης της κόρης του ως απόπειρα της εκδικητικής πρώην του να καταστρέψει την καριέρα του. Αλλά απ' ό,τι φαίνεται, ο Depp συνεχίζει να απολαμβάνει το πλεονέκτημα της αμφιβολίας, ακόμη και όταν διαβάζει τα κείμενα στα οποία αναφερόταν στον Heard ως «ολισθηρή πόρνη».

Το βασικό επιχείρημα του Depp σε αυτή την υπόθεση που λέει πως το δικαστήριο με την Heard κάνει κακό στη φήμη του είναι ένας ισχυρισμός που έρχεται σε αντίθεση με τα σμήνη των θαυμαστών που μαζεύονται γύρω του στο δικαστήριο και στο διαδίκτυο.

Η καριέρα του βρισκόταν σε καθοδική πορεία εδώ και καιρό, χρόνια πριν η Heard υποβάλει αίτηση διαζυγίου. Ο Depp αρνείται ότι έχει εθισμούς στα ναρκωτικά και το αλκοόλ και εξακολουθεί να προηγείται η φήμη του για τα σκληρά πάρτι.

Προφανώς είναι θερμοκέφαλος και επιθετικός. Κατηγορήθηκε ότι γρονθοκόπησε ένα μέλος του συνεργείου σε ένα κινηματογραφικό πλατό. 

Η Heard έγραψε ότι, μετά το διαζύγιο με τον Depp, «αισθάνθηκε όλη τη δύναμη της οργής της κουλτούρας μας για τις γυναίκες που μιλούν ανοιχτά». Όπως καθιστά σαφές αυτή η δίκη, δεν έλεγε ψέματα για αυτό. Ακόμη και μετά από τόσες πολλές γυναίκες που έχουν κάνει αναφορές για κακοποίηση τα τελευταία χρόνια, η δίκη Heard είναι μια υπενθύμιση ότι η αξιοπιστία ενός θύματος εξακολουθεί να είναι εύθραυστη. Δεν έχει σημασία τι λες όταν κανείς δεν είναι πρόθυμος να το ακούσει. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
20 / position1: 622 / position2: 1105
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb