THINK

Μήπως η Kim Kardashian κατέστρεψε το φόρεμα της Monroe;

Η Διεθνής Επιτροπή Μουσείων και Συλλόγων Ενδύματος φοβάται πως ναι.
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Μήπως η Kim Kardashian κατέστρεψε το φόρεμα της Monroe;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί να έκανε πρωτοσέλιδα σε όλον τον πλανήτη αλλά όπως ήταν φυσικό δεν έλειψαν οι αντίθετες φωνές για το κατά πόσο επιτρεπόταν ηθικά τουλάχιστον, η χρήση ενός ιστορικού κομματιού. Τώρα όμως προκύπτει και κάτι πιο πρακτικό - μήπως το φόρεμα, μετά από τόση χρήση, έχει υποστεί φθορές, που πλέον, δεν διορθώνονται;

Το φόρεμα της Marilyn Monroe, ένα λεπτεπίλεπτο διάφανο υπέροχο φόρεμα, που φορέθηκε από την Kim Kardashian έπρεπε να μείνει για πάντα στη φύλαξη και όχι να στριμώχνεται σε ξένο σώμα, τουλάχιστον έτσι υποστηρίζει η  Επιτροπή του ICOM, δηλαδή η Διεθνής Επιτροπή Μουσείων και Συλλόγων Ενδύματος 

"Υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων, όπου ένα φόρεμα που ανήκε στη Marilyn Monroe χρησιμοποιήθηκε από μια διασημότητα σε μια δημόσια εκδήλωση, η ICOM Costume συζητά το θέμα και θα ήθελε να μοιραστεί την ακόλουθη συζήτηση" αναφέρει. "Τα ιστορικά ενδύματα δεν πρέπει να φοριούνται από κανέναν."

Αν και δεν είναι κάθε μουσείο μέρος του ICOM, οι κανόνες και οι προτάσεις του για βέλτιστες πρακτικές αναγνωρίζονται και γίνονται σεβαστές από πολλά ιδρύματα παγκοσμίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

"Η Επιτροπή Κοστουμιών του ICOM ενώνει ξανά τους επαγγελματίες και τους ιστορικούς των μουσείων του κόσμου για να εξερευνήσουν όλες τις πτυχές της παρουσίασης, της συντήρησης, της έρευνας και της συλλογής ενδυμάτων. Έχει αναπτύξει Οδηγίες, για να παρέχει μια γρήγορη αναφορά στους επιμελητές και τα μουσεία για να δουλέψουν σωστά με τα ρούχα. 

Αυτές οι οδηγίες υποδεικνύουν ότι για να φροντίζετε σωστά ένα κομμάτι, θα πρέπει να το ακουμπάτε όσο το δυνατόν λιγότερο. Δεν πρέπει να πλένεται ή να καθαρίζεται από κανέναν, εκτός από εκπαιδευμένο συντηρητή, πρέπει να το χειρίζεται με βαμβακερά γάντια και χωρίς άρωμα, περιποίηση δέρματος ή μακιγιάζ, και δεν πρέπει να φοράτε κοσμήματα για να μην πιαστούν χαλαρές κλωστές.

Το φόρεμα πλέον απαιτεί εκπαιδευμένο προσωπικό και θα πρέπει να τηρούνται ειδικές παρατηρήσεις που σχετίζονται με τα επίπεδα φωτός, υγρασίας και θερμοκρασίας. Επίσης ο φωτογραφικός φωτισμός και τα φωτογραφικά φλας πρέπει να αποφεύγονται. Σε σχέση με τη διατήρηση, η πιο σημαντική ιδέα είναι "Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Η λανθασμένη μεταχείριση θα καταστρέψει ένα αντικείμενο για πάντα"

Σχετικά με το συγκεκριμένο τώρα, το φόρεμα που ανήκε στη Marilyn Monroe ήταν προσαρμοσμένο από τον Γάλλο σχεδιαστή Jean Louis στο χρώμα που ταιριάζει με τον τόνο του δέρματός της, ήταν ραμμένο πάνω της πριν πάει στην εκδήλωση όπου τραγούδησε το Happy Birthday για τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον. F. Kennedy το 1962. Δεν χρησιμοποίησε κανένα εσώρουχο για να δώσει μια πιο ζωντανή αίσθηση ότι ήταν γυμνή.

Μερικές σκέψεις σχετικά με τη ζημιά που προκλήθηκε από τη χρήση πριν από μια εβδομάδα: Η διαφορά μεταξύ των μεγεθών της Marilyn και του νέου χρήστη δίνει διαφορές στην καταπόνηση εφαρμογής, επομένως μπορεί να συναχθεί ότι το ύφασμα ήταν υπό έντονη πίεση κατά τη χρήση. Το υλικό είναι μετάξι σουφλέ, το οποίο δεν είναι πλέον διαθέσιμο, επομένως είναι αναντικατάστατο.

Αν και το φόρεμα ανήκει σε ιδιωτική συλλογή, η κληρονομιά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ανήκει στην ανθρωπότητα, ανεξάρτητα από το ποιο ίδρυμα έχει την επιμέλεια της περιουσίας.

Ως επαγγελματίες των μουσείων, συνιστούμε ανεπιφύλακτα σε όλα τα μουσεία να αποφεύγουν να δανείζουν ιστορικά ενδύματα για να φορεθούν, καθώς είναι τεχνουργήματα του υλικού πολιτισμού της εποχής του και πρέπει να διατηρηθούν για τις μελλοντικές γενιές".

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
9 / position1: 705 / position2: 1198
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb