Έχεις βγει ποτέ με κάποιον, αλλά μόλις η οικειότητα αρχίσει να γίνεται πιο έντονη, εσύ να αρχίσεις να αισθάνεσαι άβολα και να νιώθεις σαν να πλησιάζει πολύ το άλλο άτομο και να ζητάει πάρα πολλά πολύ σύντομα; Αν και είναι υπέροχος, τώρα το μόνο που σκέφτεσαι είναι ότι η σχέση που πάει να δημιουργηθεί, θα μπορούσε να πάει μόνο φρικτά στραβά.
Νομίζεις ότι ίσως αυτό σημαίνει ότι δεν είναι το κατάλληλο άτομο για εσένα, γιατί αν ήταν, δεν θα ένιωθες τόσο άβολα βλέποντας ότι πάει να σε πλησιάσει. Και αμέσως σκέφτεσαι, καλύτερα να το τελειώσεις τώρα προτού πληγωθείς πραγματικά.
Αν θέλεις την οικειότητα, αλλά έχεις ένα μοτίβο σαμποτάζ στις σχέσεις σου, όταν εκείνες αρχίζουν να έχουν σημασία, μπορεί αυτό να οφείλεται στον φόβο της οικειότητας που ίσως έχεις. Εμείς, βρήκαμε τις εξηγήσεις θεραπευτών πάνω στο τι προκαλεί τον φόβο της οικειότητας και σου τις παρουσιάζουμε, έτσι ώστε να αναγνωρίσεις αν αυτό σου συμβαίνει και να δεις τι μπορείς να κάνεις προκειμένου να το σταματήσεις και να έχεις μια ευτυχισμένη προσωπική ζωή.
Δεν μοιράζεσαι τα σημαντικά πράγματα
«Μπορεί να αποκρύψεις πληροφορίες σχετικά με τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις απόψεις σου», αναφέρουν οι ειδικοί. Είναι καλό να μοιράζεσαι οτιδήποτε έχει χαμηλό ρίσκο: την καθημερινή σου ζωή, τους φίλους, τα χόμπι, τη δουλειά σου. Οτιδήποτε είναι όμως πιο βαθύ, όπως οι σκέψεις σου, κοινοποιείται μόνο εάν σου ζητηθεί ή είναι απολύτως απαραίτητο. Δεν είναι ότι δε θέλεις να μιλήσεις για τα σημαντικά πράγματα, αλλά το ένστικτό σου, σου λέει να συγκρατηθείς και να φροντίσεις τον εαυτό σου μόνη σου.
Δεν αποκαλύπτεις τα αληθινά σου συναισθήματα
Αντί να μοιράζεσαι πράγματα που σε κάνουν δυστυχισμένη ή να ζητάς περισσότερα, μπορείς να παραμείνεις ήσυχη ή να επιλέγεις να δείξεις παθητικά-επιθετικές συμπεριφορές. Είναι δύσκολο να υποστηρίξεις αυτό που θέλεις. Επιπλέον, αισθάνεσαι καλά με το να κρατάς ορισμένα πράγματα για τον εαυτό σου, επειδή θέλεις να διατηρήσεις τις προσδοκίες σου χαμηλές και διαχειρίσιμες. Ως αποτέλεσμα, θα μπορούσες να είσαι με κάποιον για χρόνια, αλλά να αισθάνεσαι ακόμα σαν ξένη σε κάποια σχέση, επειδή η οικειότητα παραμένει επιφανειακή.
Δεν παίρνεις μεγάλα ρίσκα στο ραντεβού
Έχεις ιστορικό σύντομων, ασταθών σχέσεων; Μπορεί να υπάρχει λόγος για αυτό. Κάποιος που φοβάται την οικειότητα, δυσκολεύεται να μοιραστεί ορισμένα μέρη του εαυτού του. Μπορεί ακόμη και να επιλέξει να συμμετάσχει μόνο σε περιστασιακές συναντήσεις, προκειμένου να αποφύγει το συναισθηματικό βάθος που συνοδεύει μια ουσιαστική σχέση. Ακόμη και όταν είσαι σε θέση να επενδύσεις σε μια μακροχρόνια σχέση, μπορεί να την κρατάς για καιρό σε απόσταση. Για παράδειγμα, αποφεύγεις να αναλάβεις μελλοντικές δεσμεύσεις, όπως το να πεις ότι είσαι σε σχέση, να συγκατοικήσεις ή να παντρευτείς.
Όταν η σύνδεση γίνεται πιο βαθιά, απομακρύνεσαι
Έφυγες για ένα ταξίδι το Σαββατοκύριακο με το νέο σου φλερτ και πέρασες καταπληκτικά. Αλλά πίσω στην άνεση του σπιτιού σου, αισθάνεστε ένα hangover οικειότητας. Το συναίσθημα αυτό θα μπορούσε να γίνει τόσο συντριπτικό, που να σε κάνει να αρχίσεις να απορρίπτεις προτάσεις για κοινή έξοδο ξανά, επιλέγοντας να απομονωθείς για να νιώσεις καλύτερα. Για κάποιον που φοβάται την οικειότητα, τα συναισθήματα του ενθουσιασμού, της χαράς και της ελπίδας είναι συνώνυμα με τον πόνο. Το να αγαπάς, σημαίνει να νιώθεις απώλεια.
Αποσύρεσαι όταν ο άλλος θέλει περισσότερα
Θέλεις μια σχέση και μπορεί να το παλέψεις για να την κάνεις, αλλά όταν ο σύντροφός σου μοιράζεται περισσότερα, μπορεί να αισθάνεσαι άβολα, απογοητευμένη ή ενοχλημένη από τα έντονα συναισθήματά του. Το να σου ζητηθεί να δώσεις στην σχέση με αυτόν τον τρόπο φαίνεται υπερβολικό και αυτό το είδος εγγύτητας είναι απαρηγόρητο για εσένα. Αυτό συμβαίνει συχνά σε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την αληθινή οικειότητα και την αλληλεξάρτηση. Η παρόρμηση που θα νιώσεις θα σε κάνει να απορρίψεις κάτι τέτοιο, γεγονός που εμποδίζει την εμπιστοσύνη στη σχέση, επιβεβαιώνοντας υποσυνείδητα τους φόβους σου ότι δεν είναι ασφαλές να μοιραστείς τέτοιες πληροφορίες.
Το γρασίδι είναι πάντα πιο πράσινο από την άλλη πλευρά
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ακόμα και όταν είσαι σε θέση να ξεκινήσεις μια σχέση, μπορεί να φανταστείς τον ιδανικό σου σύντροφο, ο οποίος θα μπορείς να ικανοποιήσει τις ανάγκες σου χωρίς να αισθάνεσαι ότι είναι υπερβολικός, άβολος ή να σου προκαλεί φόβο. Όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα στην τρέχουσα σχέση σου, μπορείς να αφεθείς σε αυτές τις άλλες δυνατότητες, αντί να δουλέψεις πάνω σε αυτό που έχεις.