Χωρίς περισσότερες γυναίκες στην αστυνόμευση, το σύστημά μας λειτουργεί σε βαθιά μειονεκτική θέση. Η ισότητα των φύλων είναι μονόδρομος.
Η αστυνόμος Μarie ( το όνομα είναι παραποιημένο) τελείωσε τη βραδινή της βάρδια από ένα αστυνομικό τμήμα στις Μεσοατλαντικές πολιτείες των ΗΠΑ και το μόνο που ήθελε ήταν να χαλαρώσει.
Ήταν 9 Φεβρουαρίου 2017 και η νεαρή ανυπομονούσε να ξεκουραστεί τις επόμενες τέσσερις μέρες με άδεια. Όπως συνηθιζόταν στο τέλος τέτοιων βαρδιών, εκείνη και οι συνάδελφοί της πήγαν να πιουν ποτά στο στέκι τους. Αφού έκλεισε το bar, η ομάδα των αστυνομικών έφυγε και έκατσαν έξω στο πάρκινγκ. Η Marie χρειαζόταν να κατουρήσει, κι έτσι έφυγε κρυφά στο γύρω δάσος. Αλλά καθώς έκανε το δρόμο της επιστροφής, ένας άντρας την έβαλε στο έδαφος, πίεσε τα χέρια του κάτω από το παντελόνι της και της επιτέθηκε σeξουαλικά.
Ο άντρας - δεν ήταν ξένος. Ήταν ο ανθυπολοχαγός της.
Πολλοί τείνουν να θεωρούν την αστυνομία ως την πρώτη γραμμή άμυνας για τις γυναίκες που χρειάζονται βοήθεια. Όμως, όπως η αστυνομία είναι επιφορτισμένη με την αντιμετώπιση εγκλημάτων κατά των γυναικών, μπορεί επίσης να τα διαπράξει.
Και όταν το κάνουν, τα θύματα συχνά νιώθουν ότι δεν έχουν πού να στραφούν.
Τα τελευταία χρόνια, η αστυνομική βαρβαρότητα έχει κυριαρχήσει στα πρωτοσέλιδα - και δικαίως, δεδομένων των πολλών άδικων θανάτων άοπλων μαύρων ανδρών στα χέρια της αστυνομίας.
Ωστόσο, η σeξουαλική κακή συμπεριφορά της αστυνομίας είναι επίσης διάχυτη σε όλο το επάγγελμα, παρά το γεγονός ότι λαμβάνει σχετικά μικρή προσοχή. Μετά την υπερβολική βία, η σeξουαλική παρενόχληση είναι η δεύτερη πιο συχνά αναφερόμενη μορφή αστυνομικής παρενόχλησης, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Cato — και αυτό περιλαμβάνει μόνο ό,τι αναφέρεται.
«Δεν έχουμε τρόπο να γνωρίζουμε πόσο συμβαίνει αυτή η συμπεριφορά», μου είπε ο Timothy Maher, καθηγητής εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Missouri στο Saint Louis, ο οποίος μελετά την κακή συμπεριφορά της αστυνομίας. «Πολλοί άνθρωποι διστάζουν να αναφέρουν στην αστυνομία όταν συμβαίνουν αυτά τα περιστατικά. Μπορεί να αναφέρουν εάν κάποιος άλλος τους επιτέθηκε σeξουαλικά, αλλά όταν ένας αστυνομικός τους επιτέθηκε σeξουαλικά, συχνά το σκέφτονται δύο φορές. Και πολλοί από αυτούς, ειλικρινά, δεν το αναφέρουν».
Οι αστυνομικοί που διαπράττουν σeξουαλική παρενόχληση συχνά στοχεύουν γυναίκες, ειδικά τη νύχτα όταν υπάρχουν λίγοι μάρτυρες. Μπορούν να επιλέξουν συγκεκριμένα θύματα που βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας, όπως γυναίκες με ποινικό μητρώο ή με θέματα κατάχρησης ουσιών, που μπορεί να φοβούνται ότι δεν θα γίνουν πιστευτά αν εμφανιστούν.
Όμως, οι γυναίκες αστυνομικοί, όπως η Marie, μπορούν επίσης να είναι θύματα αστυνομικής σeξουαλικής βίας. Και όταν είναι, μπορεί να αντιμετωπίσουν έντονη πίεση να μείνουν σιωπηλές—ή να κινδυνεύσουν να εξοστρακιστούν από τους συναδέλφους τους αξιωματικούς.
Η Μαρί δεν ανέφερε επίσημα την επίθεση επειδή φοβόταν πώς θα μπορούσε να επηρεάσει την καριέρα της. Ήταν μόλις λίγα χρόνια από την αποφοίτηση της από την ακαδημία και ο υπολοχαγός της είχε πολλά περισσότερα χρόνια στο Σώμα. Αλλά η είδηση κυκλοφόρησε και τελικά κλήθηκε στις Εσωτερικές Υποθέσεις και ρωτήθηκε για το περιστατικό. Αφού αποκάλυψε τι συνέβη, ο υπολοχαγός της.
To bulling και η παραιτηση απο το Σωμα
Και οι φόβοι της επιβεβαιώθηκαν καθώς η καριέρα της υπέφερε. Σύμφωνα με μήνυση που κατέθεσε κατά της κομητείας, δέχθηκε bullying από τους συναδέλφους της αξιωματικούς και επανατοποθετήθηκε σε δουλειά γραφείου. Έλαβε ένα απειλητικό μήνυμα, ενώ διαδόθηκαν φήμες για εκείνη. Στη δίκη, συνάδελφοι αστυνομικοί γέμισαν την αίθουσα για να υποστηρίξουν τον δράστη της. Καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλακή και άσκησε έφεση κατά της καταδίκης του. Η Μαρί, τελικά σταμάτησε να εργάζεται ως αστυνομικός.
Η σταδιοδρομία της είχε εκτροχιαστεί εντελώς από μια πράξη έμφυλης βίας εναντίον της.
Οι γυναίκες αξιωματικοί βρίσκονται συχνά αντιμέτωπες με δύο επιλογές: να αφομοιωθούν με την ανδροκρατούμενη κουλτούρα ή να φύγουν. «Είτε συμπεριφέρεσαι σαν εμάς, μιλάς όπως εμείς, σκέφτεσαι όπως εμείς, ή απλά φύγε από εδώ γιατί αυτή η δουλειά δεν είναι για σένα» είναι η κυρίαρχη γραμμή.
Όταν οι αστυνομικοί διαπράττουν σeξουαλική παρενόχληση -και οι συνομήλικοί τους το συγχωρούν- δεν είναι μόνο τα θύματα που υφίστανται τις συνέπειες. Επηρεάζει όλη την κοινωνία. Επειδή η αστυνομική κουλτούρα που ανέχεται τη σeξουαλική ανάρμοστη συμπεριφορά στις τάξεις της είναι η ίδια αστυνομική κουλτούρα που επιτρέπει σε άλλες κακές συμπεριφορές —όπως η υπερβολική βία και η ωμότητα— να ανθίσουν.
Και υπάρχουν ενδείξεις ότι το να έχεις περισσότερες γυναίκες στο Αστυνομικό Σώμα μπορεί πραγματικά να το αλλάξει αυτό. Μελέτες όλα αυτά τα χρόνια έχουν δείξει ότι οι γυναίκες αξιωματικοί είναι γενικά λιγότερο αυταρχικές και λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιούν υπερβολική βία. Έχει διαπιστωθεί ότι οι γυναίκες αξιωματικοί είναι καλύτερες στο να εξουδετερώνουν τις δυνητικά βίαιες συγκρούσεις προτού γίνουν θανατηφόρες. Και μπορεί να είναι τοποθετημένες για να βοηθήσουν τις γυναίκες θύματα εγκλημάτων.