ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η ορμόνη που σε κάνει πιο ευτυχισμένη όσο περνούν τα χρόνια

Και φαίνεται να επηρεάζει άνδρες και γυναίκες με διαφορετικό τρόπο
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Η ορμόνη που σε κάνει πιο ευτυχισμένη όσο περνούν τα χρόνια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ευτυχία. Δύσκολο να την κατακτήσεις, σωστά; Σύμφωνα με νέα έρευνα, όλα έχουν να κάνουν με τις ορμόνες μας.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers In Behavioral Neuroscience, διαπίστωσε ότι μια χημική ουσία στον εγκέφαλό μας που ονομάζεται ωκυτοκίνη, που συχνά αναφέρεται ως η «ορμόνη της αγάπης» ή η «ορμόνη της αγκαλιάς», απελευθερώνεται όταν κάνουμε πράξεις καλοσύνης – και κάτι περισσότερο, το σώμα μας απελευθερώνει περισσότερο από αυτό καθώς περνούν τα χρόνια, κάνοντάς μας να νιώθουμε πιο ικανοποιημένοι όσο μεγαλώνουμε.

Όπως πολλές ορμόνες, η ωκυτοκίνη φαίνεται να επηρεάζει άνδρες και γυναίκες με διαφορετικό τρόπο. Ορισμένες μελέτες έχουν προτείνει πως οι γυναίκες την αξιοποιούν για να αναγνωρίσουν πιθανές φιλικές σχέσεις, ενώ οι άνδρες για να αναγνωρίσουν ανταγωνιστικές σχέσεις.

Παράγεται επίσης όταν ερωτευόμαστε και όταν νοιαζόμαστε για τους ανθρώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έρευνα, η οποία μέτρησε πάνω από 100 υγιείς ανθρώπους ηλικίας 18 έως 99 ετών, διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο τα επίπεδα ευγνωμοσύνης και «ενσυναίσθησης» αυξάνονται καθώς μεγαλώνουμε επειδή τα επίπεδα ωκυτοκίνης αυξάνονται. Είναι η πρώτη μελέτη του είδους της που αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι απελευθερώνουν περισσότερη ορμόνη καθώς μεγαλώνουν. Κατά μέσο όρο, τα επίπεδα ευγνωμοσύνης και «ενσυναίσθησης» αυξάνονται καθώς μεγαλώνουμε επειδή τα επίπεδα ωκυτοκίνης αυξάνονται, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.

«Οι ηλικιωμένοι αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στον εθελοντισμό και δωρίζουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς από ό,τι οι νεότεροι, οπότε θέλαμε να δούμε αν υπήρχε νευροχημική βάση για αυτές τις συμπεριφορές».

Τα αποτελέσματα φάνηκε να επιβεβαιώνουν ότι, κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι απελευθερώνουν περισσότερη ωκυτοκίνη καθώς μεγαλώνουν.

«Οι άνθρωποι που απελευθέρωσαν την περισσότερη ωκυτοκίνη στο πείραμα όχι μόνο ήταν πιο γενναιόδωροι στη φιλανθρωπία, αλλά έκαναν και πολλές άλλες συμπεριφορές βοηθείας. Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια ξεχωριστή αλλαγή στην ωκυτοκίνη σχετίζεται με προηγούμενες προκοινωνικές συμπεριφορές», είπε ο Ζακ.

«Βρήκαμε επίσης ότι η απελευθέρωση ωκυτοκίνης αυξήθηκε με την ηλικία και συσχετίστηκε θετικά με την ικανοποίηση από τη ζωή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
7 / position1: 550 / position2: 903
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb