Όποιος έχει βιώσει κρίση πανικού ξέρει πόσο αιφνίδιες, εξουθενωτικές και δύσκολες είναι, όμως υπάρχουν τρόποι για να διαχειριστείς κάτι τέτοιο και να μην φρικάρεις εντελώς.
Έρευνες έχουν δείξει ότι τουλάχιστον το 13% των ανθρώπων θα βιώσει έστω και μια φορά στη ζωή του κρίση πανικού και παρά το ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει πότε θα του συμβεί αυτό, το να υπάρχει ένα σύστημα διαχειρίσης ήδη στο μυαλό σου, μπορεί να σε βοηθήσει πάρα πολύ.
Οι κρίσεις πανικού γενικά μπορούν να εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους, είτε σωματικά είτε ψυχικά. Στα σωματικά συμπτώματα ανήκουν η έντονη εφίδρωση, η γρήγορη αναπνοή και ο ανεξέλεγκτα γρήγορος και έντονος καρδιακός παλμός, ενώ στα συναισθηματικά συμπτώματα περιλαμβάνονται το αίσθημα του φόβου, η έντονη ανησυχία και το αίσθημα επικείμενης καταστροφής.
Να θυμάσαι πάντα ότι θα περάσει
Όταν βιώνεις μια κρίση πανικού δεν πρέπει να ξεχνάς ότι θα περάσει. Προσπάθησε να αναγνωρίσεις ότι περνάς μια φάση έντονου άγχους, η οποία όμως θα λήξει. Συνήθως οι κρίσεις πανικού κορυφώνονται μέσα στα 10 λεπτά απότ ην ώρα που ξεκινούν, με τα συμπτώματα τους να υποχωρούν σταδιακά.
Πάρε βαθιές ανάσες
Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσεις να ελέγξεις την κρίση πανικού. Μιας και μπορεί να νιώσεις λαχάνιασμα από το σφίξιμο στο στήθος, οι βαθιές ανάσες θα σε βοηθήσουν να επανέλθεις στο εδώ και τώρα. Αργά και σταθερά, συγκεντρώσου στην αναπνοή σου και μέτρα μέχρι το 4 σε κάθε εισπνοή και εκπνοή, αντίστοιχα.
Επιπλέον, μπορείς να δοκιμάσεις την 4-7-8 αναπνοή ή τη χαλαρωτική αναπνοή. Με αυτήν την τεχνική, εισπνέεις για 4 δευτερόλεπτα, κρατάς την αναπνοή σου για 7 και εκπνέεις αργά για 8 δευτερόλεπτα.
Βέβαια, για κάποιους οι βαθιές ανάσες μπορεί να επιδεινώσουν την κρίση πανικού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να επιλέξεις μια άλλη τεχνική ηρεμίας.
Βρες ένα ήσυχο μέρος
Οι δυνατοί ήχοι και τα φώτα μπορεί να χειροτερέψουν μια κρίση πανικού, οπότε αν μπορείς βρες ένα ήσυχο σημείο, καθώς η απομόνωση θα δημιουργήσει έναν δικό σου χώρο, όπου μπορείς να αναπνεύσεις και να διαχειριστείς αυτό που σου συμβαίνει.
Εστιάσε την προσοχή σου σε ένα αντικείμενο
Όταν σου έρχονται αρνητικές σκέψεις και κακά συναισθήματα, το να συγκεντρωθείς σε κάτι μέσα στο χώρο που βρίσκεσαι, σε βοηθά από το να μην ακούς αυτές τις σκέψεις. Ένα γνωστό αντικείμενο, μπορεί να σε βοηθήσει απομακρύνοντας την σκέψη σου και μειώνοντας έτσι τα συμπτώματα του άγχους.
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ορισμένα άτομα που αντιμετωπίζουν συχνά τις κρίσεις πανικού, κουβαλούν μαζί τους ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, όπω π.χ. μία λεία πέτρα, ένα κοχύλι, ένα μικρό παιχνίδι ή ένα τσιμπιδάκι μαλλιών.
Σκέψου το αγαπημένο σου μέρος
Το αγαπημένο σου μέρος, είναι κάπου όπου νιώθεις ήρεμα, όμορφα, χαλαρά και γενικά σου δημιουργεί ωραία αισθήματα. Η ασφάλεια και η γαλήνη που σε κάνει να νιώθεις, σε βοηθούν από το να διώξεις το άγχος. Όταν σε πιάσει μια κρίση πανικού, κλείσε τα μάτια και φαντάσου αυτό το μέρος.