ΠΡΟΣΩΠΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η Ανθή και η Αναστασία είναι οι καλές νεράιδες της ελληνικής ψηφιακής πραγματικότητας

Ποιος θα προστατέψει τις γυναίκες στον άγριο κόσμο του διαδικτύου;
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Η Ανθή και η Αναστασία είναι οι καλές νεράιδες της ελληνικής ψηφιακής πραγματικότητας
collage

Δυο γυναίκες με στόχο, την προστασία των γυναικών στον ψηφιακό κόσμο - Η DATAWO είναι ένας Μη-Κερδοσκοπικός Οργανισμός που ιδρύθηκε από μια ομάδα γυναικών- δικηγόρων, την Αναστασία Καραγιάννη και την Ανθή Αργυρίου, με στόχο να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών στην ψηφιακή εποχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σκοπός τους είναι η διεξαγωγή νομικής έρευνας πάνω στα προαναφερθέντα ζητήματα, η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τα θέματα αυτά, όπως με την διοργάνωση διαδικτυακών συζητήσεων ή ενημερωτικών σεμιναρίων ή trainings, αλλά και την συνεργασία τιυς με την κοινωνία των πολιτών σε τοπικό, Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

H Ανθή και η Αναστασία επισκέπτονται πλέον και τα σχολεία, προκειμένου να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τόσο μαθήτριες και μαθητές Β’ και Γ’ Λυκείου, όσο και εκπαιδευτικούς σχετικά με τις μορφές έμφυλης βίας στην ψηφιακή εποχή, το νομικό πλαίσιο που τις καλύπτει, καθώς και τους τρόπους πρόληψης και προστασίας. Αποφασίσαμε να τα πούμε μαζί τους για όσα μας απασχολούν και όσα θέλουμε να μάθουμε για εκείνες.

Πώς και πότε ξεκινήσατε το DATAWO και ποιο επίτευγμά σας ως τώρα είναι το πιο σημαντικό για εσάς;

Η DATAWO ήταν το όνειρο των φοιτητικών μας χρόνων το οποίο πήρε σάρκα και οστά μόλις θεωρήσαμε ουσιαστικά ότι είμαστε έτοιμες να λειτουργήσουμε έναν αστικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη DATAWO (@datawo_)

Επίτευγμα για εμάς είναι το γεγονός ότι καλύπτουμε ένα σοβαρό κενό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ελληνική πραγματικότητα. Είναι γεγονός ότι υπάρχει άγνοια σε ζητήματα όπως η διαδικτυακή έμφυλη βία και ανισότητα και αυτή η άγνοια όπως είναι φυσικό διογκώνει το πρόβλημα της βίας και της ανισότητας στην ψηφιακή εποχή. Ακόμη, εξαιρετικά σημαντική είναι για εμάς η συμμετοχή μας σε ένα νέο πρόγραμμα, το Safe at Work, το οποίο χρηματοδοτείται από το Active citizens fund και φορέας υλοποίησης του είναι η ActionAid Hellas. Στο επίκεντρο θέτει το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία και είναι μεγάλη μας τιμή να έχουμε εμπλοκή σε αυτό από κοινού με άλλους σπουδαίους φορείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποια πιστεύετε ότι είναι η εξέλιξη του φεμινισμού και των γυναικείων δικαιωμάτων τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα; Διακρίνετε κάποια σημαντική απόσταση από τα προηγούμενα χρόνια;

Η ισότητα των φύλων στην Ελλάδα είναι αρκετά υποβαθμισμένη, αυτό διαφαίνεται έντονα ειδικά εάν συγκρίνουμε την κατάσταση στην Ελλάδα με αυτή στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Αυτό αποδεικνύεται και από τον δείκτη ισότητας φύλων της ΕΕ για το 2021, στην λίστα του οποίου κατατάσσεται τελευταία η Ελλάδα!

Μας βοηθά στα αλήθεια να το εντοπίσουμε στις πραγματικές του διαστάσεις το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων το οποίο διεξάγει ετήσια έρευνα χρησιμοποιώντας ως βασικό εργαλείο το Δείκτη Ισότητας των Φύλων και κάθε έτος σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας του η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλότερα από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη στο Δείκτη Ισότητας Φύλων, δηλαδή στην 28η θέση στους τομείς εργασία, χρήματα, γνώση, χρόνος, εξουσία και υγεία, καθώς και στους υποτομείς τους.

Συνεπώς αν και το φεμινιστικό κίνημα βρίσκει σύγχρονους και επιδραστικους τρόπους να εκφραστεί κυρίως μέσα από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επηρεάζει ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και της κοινής γνώμης και καλλιεργεί συνειδήσεις, έχουμε να διανύσουμε ακόμη αρκετό δρόμο.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη DATAWO (@datawo_)

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο που βρήκατε μπροστά σας ως τώρα;

Θα λέγαμε ότι όπως και για όλους η πανδημία λειτούργησε περιοριστικά στο έργο μας με την έννοια ότι στο πρώτο διάστημα της λειτουργίας μας οι ενημερώσεις που τρέξαμε όπως για παράδειγμα η "Έμφυλη βία στην ψηφιακή εποχή" και οι "Αλγοριθμικές Προκαταλήψεις" έπρεπε υποχρεωτικά να λάβουν χώρα μέσω διαδικτύου, ενώ θα προτιμούσαμε η αλήθεια είναι να έρθουμε σε άμεση επαφή με τις συμμετέχουσες.

Από την άλλη βέβαια η πανδημία και η καταναγκαστική χρήση του ίντερνετ για τα πάντα κατέδειξε τα ζητήματα της έμφυλης ανισότητας που μεταπηδούν από τον πραγματικό στον ψηφιακό κόσμο, περισσότερο από ποτέ. Συνεπώς θα τολμήσουμε να πούμε ότι η πανδημία λειτουργεί και ως σημαντική παράμετρος ή εργαλείο στα χέρια μας τόσο για την έρευνα που διεξάγουμε στα ζητήματα που αφορούν τη DATAWO όσο και σε επίπεδο ευαισθητοποίησης.

Έχει τύχει ποτέ να θελήσετε να παρατήσετε το στόχο σας; Tι σκέφτεστε ή τι κάνετε, όταν νιώθετε πως δεν έχεις άλλες αντοχές; 

Δεν έχει τύχει να θέλουμε να παρατήσουμε τον στόχο μας, καθώς πολύ συνειδητά πήραμε την απόφαση να υλοποιήσουμε αυτήν μας την ιδέα και την ανάγκη για προσφορά.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές μέρες που είμαστε πιεσμένες λόγω χρόνου ή λόγω άλλων επαγγελματικών μας υποχρεώσεων (σε ατομικό επίπεδο). Ωστόσο, είναι κάτι το φυσιολογικό. Το είχαμε λάβει εξαρχής υπόψιν ότι θα υπάρχουν και αυτές οι ημέρες. Και με σωστή επικοινωνία και αμοιβαία κατανόηση βρίσκουμε συμβιβαστικές λύσεις. Επομένως, η συμβουλή μας στις άλλες γυναίκες είναι να επικοινωνούν τις ανάγκες τους, να εμπιστεύονται και να κατανοούν η μία την άλλη και να μην τα παρατάνε ποτέ - τα διαλείμματα πάντα επιτρέπονται 😉 .

Τι σχέδια έχει το DATAWO για το επόμενο διάστημα;

H DATAWO πρόκειται να υλοποιήσει το πρόγραμμα Safe at Work σε συνεργασία με την ActionaAid Hellas και άλλους αξιόλογους φορείς, προκειμένου να ενημερώσει για ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης σε ψηφιακά εργασιακά περιβάλλοντα.

Παράλληλα, συνεχίζει και τρέχει το πρόγραμμά μας σχετικά με τις επισκέψεις στα σχολεία, όπου ενημερώνουμε και ευαισθητοποιούμε μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 16-18 ετών για ζητήματα έμφυλης βίας στην ψηφιακή εποχή.

Αναφορικά με μελλοντικές μας δράσεις, θα προτείνουμε να μας ακολουθήσετε στα social media και να παρακολουθείτε την σελίδα μας, γιατί έπεται συνέχεια!

Μάθε περισσότερα εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
12 / position1: 829 / position2: 3778
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb