ΥΓΕΙΑ

Μύθοι για την εμμηνόπαυση που οι γυναίκες πρέπει να σταματήσουν να πιστεύουν asap

Ποιες είναι οι αλήθειες πίσω από αυτούς
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Μύθοι για την εμμηνόπαυση που οι γυναίκες πρέπει να σταματήσουν να πιστεύουν asap
Φωτογραφία από τον χρήστη Cliff Booth στο Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής κάθε γυναίκας, όπως και η περίοδός της. Εμφανίζεται όταν οι γυναίκες αρχίζουν να μεγαλώνουν, πιο συγκεκριμένα όταν πέφτουν τα επίπεδα οιστρογόνων τους. Ωστόσο, εάν αρχίσετε να αντιμετωπίζετε συμπτώματα που είναι δύσκολο να τα αντέξετε, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Αποφασίσαμε να σας παρουσιάσουμε μια λίστα με μερικούς μύθους για την εμμηνόπαυση που έχουν καταρριφθεί και θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας, την αλήθεια πίσω από καθέναν από αυτούς.

Εάν εμφανίζετε εξάψεις, απώλεια μνήμης ή παχύνετε, βιώνετε εμμηνόπαυση

Ακριβώς επειδή μερικές γυναίκες μπορεί να πουν ότι παρουσιάζουν εξάψεις κατά την εμμηνόπαυση, για παράδειγμα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα το κάνετε και εσείς. Στην πραγματικότητα, εξάψεις ή άλλα δυσάρεστα συμπτώματα μπορεί πράγματι να εμφανιστούν πριν από την εμμηνόπαυση (περιεμμηνόπαυση).

Με αυτό που λέγεται, η εμμηνόπαυση δεν προκαλεί αύξηση βάρους και απώλεια μνήμης. Πιθανότατα πήρατε βάρος ή ξεχάσατε τα κλειδιά του σπιτιού σας λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων και γήρανσης.

Η εμμηνόπαυση ξεκινά πάντα στην ηλικία των 50 ετών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορείτε να έρθετε στην εμμηνόπαυση όταν είστε μόλις 30 – όλα εξαρτώνται από τα φάρμακα που μπορεί να πάρετε, είτε καπνίζετε, κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις που είχατε και μια σειρά γενετικών επίσης. Αν και ο μέσος όρος ηλικίας για την εμμηνόπαυση είναι τα 51, οι γυναίκες μπορούν επίσης να την έχουν στα 40 τους.

Δεν θα έχετε άλλες κράμπες περιόδου μόλις μπείτε στην εμμηνόπαυση

Λίγο πριν την εμμηνόπαυση, μπορεί να αισθανθείτε πόνο και κράμπες στην περιοχή της πυέλου σας ακόμα και όταν δεν έχετε περίοδο. Οι μυϊκοί ιστοί είναι τα δομικά στοιχεία της μήτρας σας και μπορούν να συμπιεστούν και να προκαλέσουν μια ενοχλητική εμπειρία, αλλά μπορείτε πάντα να πάρετε ένα θερμαντικό επίθεμα για να απαλύνετε τον πόνο. Εάν ο πόνος είναι αφόρητος, τότε καλό είναι να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Δεν είναι δυνατόν να μείνετε έγκυος ακριβώς πριν την εμμηνόπαυση

Είναι αλήθεια ότι όσο μεγαλώνεις τόσο λιγότερες πιθανότητες έχεις να μείνεις έγκυος. Ωστόσο, οι γυναίκες εξακολουθούν να έχουν ωορρηξία ακριβώς πριν από την εμμηνόπαυση, ακόμα κι αν έχουν χάσει μερικές περιόδους. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει ακόμα να χρησιμοποιείτε τον έλεγχο των γεννήσεων μετά την ηλικία των 45 ετών.

Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνο να μείνετε έγκυος όταν είστε μεγαλύτεροι, ειδικά για γυναίκες που έχουν ορισμένες ασθένειες.

Η εμμηνόπαυση είναι ασθένεια

Η εμμηνόπαυση δεν είναι ασθένεια, είναι απλώς ένα κεφάλαιο της ζωής σας όπως είναι η εφηβεία. Είναι η αρχή του δεύτερου μισού της ζωής σου και πρέπει να το δεις θετικά.

Εάν έχετε χάσει μερικές περιόδους, είστε στην εμμηνόπαυση

Χρειάζεται ένας χρόνος χωρίς περίοδο για να γνωρίζετε με βεβαιότητα ότι έχετε μπει στην εμμηνόπαυση, οπότε απλώς περιμένετε ή χρησιμοποιήστε τον έλεγχο των γεννήσεων για να αποφύγετε την εγκυμοσύνη. Κατά τη διάρκεια των 12 μηνών, εάν σε έναν μήνα είχατε την περίοδό σας, αλλά χάσατε μερικούς κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, τότε δεν μπορείτε να είστε σίγουροι αν έχετε φτάσει ακόμα στην εμμηνόπαυση.

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης διαρκούν για πάντα

Όταν φτάσετε στην εμμηνόπαυση, τα επίπεδα οιστρογόνων σας πέφτουν κατακόρυφα, και όταν συμβαίνει αυτό, χρειάζεται χρόνος για να το συνηθίσει το σώμα σας γιατί όλα γίνονται αργά — και τα συμπτώματα παραμένουν εκεί, αλλά σίγουρα όχι για πάντα!

Γενικά, τα συμπτώματα είναι πιο ενοχλητικά στην αρχή (τα πρώτα δύο χρόνια). Μπορούν να διαρκέσουν περίπου 4μισι χρόνια μετά την τελευταία σας περίοδο και 7 χρόνια το πολύ. Αλλά όπως συμβαίνει με όλα στη ζωή, κάθε άτομο είναι διαφορετικό και για κάποιους, μπορεί να πάρει λιγότερο χρόνο.

Η εμμηνόπαυση προκαλεί κατάθλιψη

Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της κλινικής κατάθλιψης και των εναλλαγών της διάθεσης ως αποτέλεσμα της εμμηνόπαυσης. Η κλινική κατάθλιψη είναι μια διαταραχή και χρειάζεται θεραπεία, ενώ μια καταθλιπτική διάθεση είναι, ξέρετε, όταν περιφέρεστε γύρω από συναισθήματα θλίψης.

Εάν οι εναλλαγές της διάθεσής σας είναι συνεχείς, είναι σημαντικό να πάρετε αυτό το θέμα σοβαρά και να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για βοήθεια.

Είναι πολύ αργά για να γίνετε υγιείς μόλις φτάσετε στην εμμηνόπαυση

Είναι πάντα σημαντικό να παραμένετε υγιείς - και να είστε υγιείς, σε οποιαδήποτε ηλικία. Για να το κάνετε αυτό, είναι κορυφαία προτεραιότητα να λαμβάνετε άφθονη βιταμίνη D και ασβέστιο, να μειώσετε τη χρήση ουσιών και το κάπνισμα και να βεβαιωθείτε ότι η ψυχική και συναισθηματική σας υγεία είναι σε καλό δρόμο.

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης προκαλεί καρδιακές παθήσεις και καρκίνο του μαστού

Ένας από τους κύριους λόγους που οι γυναίκες αντιτίθενται στη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης είναι επειδή πιστεύουν ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού, καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό.

Ωστόσο, μια μελέτη που διεξήχθη έδειξε ότι οι γυναίκες άνω των 60 ετών ωφελήθηκαν πολύ από τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης και οι γυναίκες που δεν λαμβάνουν αυτή τη θεραπεία πριν από τα 60 έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή νόσο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
15 / position1: 625 / position2: 1196
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb