Τις τελευταίες εβδομάδες στη λίστα με τις top 10 προτάσεις του Netflix για το κοινό, είναι το ντοκιμαντέρ του Tinder Swindler ή αλλιώς του Απατεώνα του Tinder, όπως είναι ο τίτλος του στα ελληνικά.
Πρόκειται για την ιστορία ενός εγκληματία που εξαπάτησε αρκετές γυναίκες, κλέβοντας τους τεράστια ποσά για να κάνει την υπερπολυτελή ζωή που ήθελε και βάζοντας τις να χρεώθουν τεράστια ποσά σε δάνεια, ενώ φυσικά δεν τους έδωσε ποτέ τίποτα πίσω. Ο Simon Leviev, υπολογίζεται ότι κατάφερε να αποσπάσει περίπου 10.000.000 δολάρια από θύματα στην Ευρώπη, παριστάνοντας τον γόνο οικογένειας επιχειρηματιών που ασχολούταν με τα διαμάντια. Φτιάχνοντας ένα προφίλ στο Tinder, πλησιάζε γυναίκες και προβάλλοντας στο Instagram μια ψεύτικη ζωή, τους έπαιζε τον πρίγκιπα, μέχρι δυστυχώς να έρθει η στιγμή που θα έπρεπε να τους ζητήσει λεφτά. Και εκεί ξεκινούσε το μαρτύριο.
Ο Simon, αρχικά να πούμε ότι είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα love bοmber, καθώς αρχικά προσέγγιζε τα θύματα του και τους έδινε τα πάντα, τόσο σε υλικό, όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο, από την αρχή. Τα έβαζε στην χλιδάτη ζωή του, είχε πάντα εξαιρετικούς τρόπους, πλήρωνε όλα τα έξοδα, επικοινωνούσε συνέχεια, έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον, ζήτουσε να μπει σε σχέση μαζί τους και μόλις καταλάβαινε ότι είχε την πλήρη εμπιστοσύνη τους, τότε ήταν που ξεκινούσε τις χειριστικές συμπεριφορές και το gaslighting.
Ο λόγος που όμως μας φρικάρει αυτή η ιστορία τόσο πολύ, δεν είναι κυρίως λόγο της κακοποιητικής και εγκλήματικής συμπεριφοράς αυτού του τύπου, που ούτως ή άλλως είναι μη διαπραγματεύσιμο γεγονός, αλλά γιατί θα μπορούσε η κάθε μια μας να βρεθεί στην ίδια θέση, μιας και αν το καλοσκεφτούμε, το προφίλ που αυτός προωθούσε ήταν αρκετά ελκυστικό. Και ακόμα και όταν δεν μπόρεσε να κερδίσει το ερωτικό ενδιαφέρον ενός εκ των υποψήφιων θυμάτων του, έκανε το ίδιο δημιουργώντας μια στενή φιλική σχέση μαζί του.
Ειδικά δε, τα τελευταία χρόνια με την πανδημία, που τα social media και τα dating apps έχουν πάρει φωτία - κάτι πολύ λογικό και επόμενο - το catfishing και οι απάτες, είναι από τα πιο συχνά φαινόμενα για τους χρήστες. Επιπλέον, αν σκεφτεί κανείς ότι αυτοί οι άνθρωποι ξέρουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες των άλλων και πλασάρουν αυτά που θέλουν εκείνοι να ακούσουν, οι παγίδες δυστυχώς γίνονται ακόμα πιο εύκολες.
Και αυτή είναι και η απάντηση στο ερώτημα: γιατί τα θύματα πιστεύουν τους απατεώνες. Γιατί όταν ο άλλος είναι χειριστικός και ξέρει τι ακριβώς να πει και να κάνει για να κερδίσει αυτό που θέλει, μιας και βλέπει ποιον έχει απέναντι του και ξέρει πως να τον παίξει για να ενδώσει, δυστυχώς η κατάληξη έχει μεγάλες πιθανότητες να είναι κακή.
Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε στο μυαλό μας, είναι ότι ο Tinder Swindler μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε άνθρωπος και μπορεί να μας προσεγγίσει με τον οποιονδήποτε τρόπο και να προσπαθήσει να χτίσει την οποιαδήποτε σχέση μαζί μας. Είτε μας αποσπά λεφτά, είτε ενέργεια και χρόνο, η τοξικότητα και οι κακές του πράξεις είναι γεγονός. Για αυτό, είναι καλό να δίνουμε χρόνο στους ανθρώπους που γνωρίζουμε, να παρατηρούμε τις πράξεις και τα λόγια τους, να μη φοβόμαστε να συζητάμε με τους φίλους και τα δικά μας άτομα αν κάτι πάει στραβά, δε θα μας κρίνουν, ίσα ίσα βλέπουν πιο καθαρά από εμάς, σαν εξωτερικοί παρατηρητές.
Πάνω από όλα όμως, πρέπει να είμαστε καλά μέσα μας, γιατί αν είμαστε ευάλωτοι είναι πιο πιθανό να βρεθούμε σε καταστάσεις που δε θα είναι ευχάριστες. Self love, ανοιχτές κεραίες, εμπιστοσύνη στην εαυτή μας και στους δικούς μας ανθρώπους και οι Tinder Swindlers θα μείνουν μακριά.