Μια διαδικτυακή μελέτη το 2012 έδειξε ότι τα ζευγάρια που έχουν υγιείς συγκρούσεις, έχουν 10% περισσότερες πιθανότητες να βρίσκονται σε μια ευτυχισμένη σχέση, σε αντίθεση με εκείνα που αγνοούν τις δύσκολες συζητήσεις μεταξύ τους.
Επομένως, μια διαμάχη με τον σύντροφό σου μπορεί να έχει πολλά οφέλη για τη σχέση σας, αρκεί εσυ και το αγαπημένο σας πρόσωπο να το κάνετε με αγάπη και εποικοδομητικό τρόπο.
Και επειδή η λογομαχία στις σχέσεις είναι αρκετά συνηθισμένη, συγκεντρώσαμε μια λίστα με τεχνικές που πρέπει να ακολουθήσουμε για να την δούμε διδακτικά.
Προγραμματίστε μια ώρα και ένα μέρος για να μιλήσετε για τα ζητήματα που σας απασχολούν
Αν νιώθεις ότι τα πράγματα αρχίζουν να μην πηγαίνουν καλά, θα πρέπει να επιλέξεις τη στιγμή και το μέρος για να εκτονώσεις τις απογοητεύσεις σαου. Αφιερώνοντας λίγο χρόνο σε μια σχετική κουβέντα πριν τσακωθείτε για το κυρίως θέμα, θα σε βοηθήσει να προετοιμαστείς και να πεις πράγματα με σύνεση, προτού ξεσπάσετε ο ένας στον άλλον εξαιτίας του θυμού και της απογοήτευσης. Έτσι, αν αρχίσετε να τσακώνεστε, πείτε κάτι του τύπου: «Ας το συζητήσουμε σήμερα το βράδυ ή κάποια άλλη στιγμή, που υπάρχει χρόνος για κουβέντα», όπως εξηγούν οι ψυχολόγοι.
Βεβαιώσου ότι οι βασικές σου ανάγκες ικανοποιούνται, πριν ξεκινήσεις την συζήτηση
Ένας σημαντικός κανόνας που πρέπει να ακολουθείς για να έχεις σωστά επιχειρήματα, είναι να ελέγξεις αν είσαι έτοιμη για να διευθετήσεις την σύγκρουση που θα έρθει. Το να τσακώνεσαι με ένα αγαπημένο σου πρόσωπο είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο πράγμα, για το οποίο πρέπει να είσαι προετοιμασμένη κατάλληλα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί συμβουλεύουν τους ανθρώπους να βεβαιωθούν ότι οι βασικές τους ανάγκες, όπως φαγητό, νερό, αέρας και ύπνος, ικανοποιούνται πριν περάσουν από μια δύσκολη συζήτηση.
Μείνε στο θέμα και μην αναφέρεις το παρελθόν
Κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας, είναι πιο πιθανό να αναφέρεις λάθη του παρελθόντος και να παρεκκλίνεις από το θέμα σε άλλα προβλήματα, για τα οποία σχεδιάζεις να μιλήσεις αργότερα. Αλλά, αυτό το κάνει μόνο χειρότερο αφού και οι δύο σας δεν μπορείτε να εστιάσετε σε ένα πράγμα τη φορά. Αντίθετα, μείνε στο θέμα για να το συζητήσετε και μόλις επιλύσετε το πρώτο ζήτημα, μπορείτε να αντιμετωπίσετε ένα νέο σε διαφορετικές περιστάσεις.
Άκουσε τον άλλον προσεκτικά πριν μιλήσεις
Όταν ο αγαπημένος σου λέει κάτι με το οποίο δεν συμφωνείς, πιθανότατα θα του απαντήσεις κάτι αμέσως. Αλλά το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι το να τον ακούσεις μέχρι να τελειώσει τα λόγια του. Αυτό δείχνει σεβασμό, προθυμία για συνεργασία και το πιο σημαντικό, την πράξη του να ακούς τον σύντροφό σου. Επίσης, να θυμάσαι ότι η σωστή γλώσσα του σώματος μπορεί να κάνει τον άλλο να αισθάνεται ότι τον ακούς.
Μοιράσου το πως νιώθεις για κάτι που σε ενοχλέι, αντί να κατηγορείς το άλλο άτομο
Μια εύκολη και πολύ αποτελεσματική τεχνική για αυτό, είναι το να χρησιμοποιήσεις το «εγώ» αντί για το «εσύ». Με άλλα λόγια, το να λες: «Δεν ήρθες στα γενέθλια του φίλου μου», είναι πολύ διαφορετικό από το να λες: «Το να μην παρευρεθείς στα γενέθλια του φίλου μου με έκανε να νιώθω λυπημένη». Αυτό βοηθά στην πραγματικότητα να μοιραστείς τα συναισθήματά και τις απογοητεύσεις σου, χωρίς να ξεκινήσεις το παιχνίδι των κατηγοριών, το οποίο συνήθως δεν τελειώνει καλά.
Απέφυγε τις απόλυτες λέξεις, όπως «πάντα» και «ποτέ»
Μόλις κάποιος αρχίσει να χρησιμοποιεί γενικευτικές λέξεις, όπως «πάντα» και «ποτέ», αυτομάτως μεγαλοποιεί την κατάσταση, ωθώντας το άλλο άτομο να πέσει σε αμυντική συμπεριφορά. Αυτή η κατάσταση μπορεί να αποφευχθεί, ωστόσο, εάν επικεντρωθείς στο να μοιραστείς τα συναισθήματά σου ήρεμα ή ίσως χρησιμοποίησε λιγότερο επιθετικές λέξεις, όπως «περιστασιακά».