Σκέφτεσαι τον πρώην σου τελευταία; Θέλεις να του στείλεις μήνυμα για να βρεθείτε, να μιλήσετε και να δείτε μήπως θέλετε να δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία στη σχέση σας; Αυτά είναι όλα όσα πρέπει να σκεφτείς πριν κάνεις αυτήν την κίνηση.
Κάνε μια σοβαρή αυτοαξιολόγηση
Πριν αποφασίσεις ότι θα επικοινωνήσεις ξανά με τον πρώην σου, η σύμβουλος γάμου και οικογένειας Payal Patel λέει ότι είναι καλή ιδέα να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να σκεφτείς πρώτα τη σχέση σας.
«Δυστυχώς, οι άνθρωποι δεν αφιερώνουν συχνά χρόνο για να επικεντρωθούν σε πράγματα που έκαναν ή δεν τους άρεσαν στον εαυτό τους και στον σύντροφό τους στη σχέση», εξηγεί. «Θα σκεφτόμουν γιατί τα πράγματα θα λειτουργούσαν αυτή τη φορά, καθώς και τι είναι διαφορετικό σε εμένα ή σε αυτόν που ενδεχομένως θα έκανε αυτή την επανασύνδεση να λειτουργήσει διαφορετικά».
Γιατί συγγνώμη, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, κάποιος είναι πρώην σου για κάποιο λόγο. Εκτός κι αν έχει αλλάξει κάτι δραστικά, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύεις ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα τώρα.
Ωστόσο, εάν τα πράγματα έχουν αλλάξει όντως πολύ - έχετε μεγαλώσει πολύ, έχετε κάνει ψυχοθεραπείες κ.λπ. - τότε υπάρχει κάποια πιθανότητα να λειτουργήσει μια επανασύνδεση. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αξίζει να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να δεις πραγματικά γιατί τελείωσε η σχέση σου και αν έχει αλλάξει κάτι τόσο βαθιά, που θα κάνει τα πράγματα διαφορετικά τώρα.
Να είσαι ρεαλίστρια
Αφού ρίξεις μια γερή ματιά στο γιατί τελείωσε η σχέση σας και αν τα πράγματα είναι διαφορετικά ή όχι τώρα, πρέπει να κατανοήσεις τι σημαίνουν τα τρέχοντα συναισθήματά σου. Είναι φυσικό να έχεις ακόμα λίγη αγάπη για τον πρώην σου, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι καλή ιδέα να τα βρείτε ξανά.
Η επιθυμία μας να προσεγγίσουμε έναν πρώην σχετίζεται συχνά με την επιθυμία για μια εξιδανικευμένη, συναισθηματική εκδοχή της σχέσης που είχαμε περισσότερο, παρά επειδή η σχέση θα μπορούσε πραγματικά να λειτουργήσει καλύτερα στο παρόν. Μπορούμε επίσης να χαθούμε στις δικές μας ιδέες για το τι θα ήταν καλό ή ωφέλιμο και να χάσουμε την αίσθηση του αν ο πρώην μας θα ήθελε καν να μας ακούσει.
Αναρωτήσου λοιπόν σε πρώτη φάση γιατί τελείωσε η σχέση σας, γιατί τα πράγματα θα ήταν καλύτερα τώρα και πως τα όσα έχεις να πεις στον πρώην σου θα μπορούσε να τον επηρεάσει. Η προσέγγιση χωρίς σαφή λόγο μπορεί να προκαλέσει περισσότερο πόνο ή να ανοίξει ξανά πληγές που έχουν ήδη αρχίσει να επουλώνονται.
Σκέψου να μιλήσεις σε κάποιον ειδικό
Όλοι μπορούν να επωφεληθούν από την ψυχοθεραπεία. Εάν αντιμετωπίζεις έναν χωρισμό ή αναρωτιέσαι εάν πρέπει ή όχι να προσπαθήσεις να αναζωπυρώσεις κάτι από το παρελθόν, αυτή είναι η ιδανική στιγμή για να μιλήσεις με τους επαγγελματίες.
Συχνά, όταν αναπολούμε τις σχέσεις μας, το κάνουμε με φορώντας ροζ γυαλιά και στην πραγματικότητα δεν βλέπουμε το παρελθόν από αντικειμενική οπτική. Ένας θεραπευτής μπορεί να μας βοηθήσει να εστιάσουμε σε όλες τις πτυχές της σχέσης - και όχι μόνο στις άψογες εικόνες - για να μας βοηθήσει να αποφασίσουμε αν αξίζει να επικοινωνήσπυμε ξανά με τους πρώην ή όχι.
Ειδικά αν ο πρώην σου είναι σε σχέση, θα σου εξοικονομήσω χρόνο και χρήμα και θα σε ενημερώσω ότι η απάντηση είναι ένα ηχηρό «όχι, δεν πρέπει να προσπαθήσεις να τον πάρεις πίσω».
Δώσε πραγματικό χώρο στον (πρώην) σύντρόφο σου
Αυτό πιθανότατα θα είναι πιο δύσκολο αν ήσουν αυτή που της ζήτησε να χωρίσουν, αλλά η εμπιστοσύνη, είναι σημαντική. Εάν δεν μπορείς να σεβαστείς τις βασικές επιθυμίες του πρώην συντρόφου σου, που πιθανότατα να χρειάζεται λίγο χώρο και χρόνο, δεν ξεκινάς καλά για να τον κάνεις να θέλει να τα βρείτε ξανά.
Φυσικά, εάν προσπαθείς για να είστε ξανά μαζί, θα θέλεις να επικοινωνήσετε, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος για να περιμένεις. Ένας καλός κανόνας λέει: Σπάσε τη σιωπή όταν νιώθεις περισσότερη σαφήνεια για τη σχέση που θέλεις να έχετε.
Αυτό σημαίνει ότι αν χωρίσατε και κατηγορούσες τον εαυτό σου για τον χωρισμό, αποκατάστησε την επαφή μόνο όταν σταματήσεις να νιώθετε έτσι. Εάν χώρισες, στείλε ένα μήνυμα μόνο όταν είσαι σίγουρη ότι σου λείπει ο πρώην σου για τους σωστούς λόγους και όχι από πλήξη ή ενοχές.
Μην το θεωρείς διαγωνισμό
Σε έναν κόσμο που βλέπει την κουλτούρα των γνωριμιών ως «πρόκληση» ούτως ή άλλως, είναι πολύ ανθυγιεινό να προσπαθείς να ξανακερδίσεις τον πρώην σου με τον ίδιο τρόπο που θα σκεφτόσουν για έναν αγώνα, όπου υπάρχει ένας νικητής και ένας χαμένος.
Το να βλέπεις τη, επανασύνδεση ως οτιδήποτε άλλο, εκτός από έναν συνδυασμό αμοιβαίας επιυμίας και προσπάθειας, είναι μια αρκετά λανθασμένη προσέγγιση, και υποδηλώνει ότι δεν πρέπει να τα ξαναβρείς με τον πρώην σου.