Jazzercise. ThighMasters. Jane Fonda. Zumba. Γιόγκα.
Αν και είναι αναγνωρίσιμες από μόνες τους, όλες αυτές οι τάσεις αντιπροσωπεύουν μια πολύ μεγαλύτερη οντότητα: μια εξέλιξη της κουλτούρας γυμναστικής που εκτείνεται σε δεκαετίες και γενιές και άλλαξε τον τρόπο που γυμναζόμασταν και που γυμναζόμαστε!
Αντιπροσωπεύουν επίσης ένα συναρπαστικό (και μερικές φορές άστοχο) γυναικείο ταξίδι αυτοεκτίμησης, αυτοπεποίθησης και αυτοφροντίδας. Και ενώ, για χρόνια, η βιομηχανία γυμναστικής ώθησε και ευδοκίμησε στην ατζέντα του τι είναι in και τι out, τα τελευταία χρόνια, υπήρξε μια σημαντική αλλαγή. Η σημερινή κουλτούρα φυσικής κατάστασης έχει αρχίσει να δίνει προτεραιότητα στη συνείδηση και στα οφέλη της ψυχικής υγείας της άσκησης και όχι στην αισθητική. Πώς φτάσαμε όμως εδώ;
Η απάντηση, όπως μπορείτε να φανταστείτε, δεν είναι τόσο απλή. Στην πραγματικότητα, για να ανακαλύψουμε τι κρύβεται πίσω από την κουλτούρα γυμναστικής κάθε δεκαετίας θα πρέπει να πάμε ... πολύ πίσω.
Αυτό ακριβώς έκανε η δημοσιογράφος για την υγεία και τον πολιτισμό των γυναικών, Danielle Friedman, συντάσσοντας το νέο της βιβλίο γυμναστικής, Let’s Get Physical.
1950 Fitness: Χωρίς ιδρώτα
Η κουλτούρα της άσκησης υπάρχει εδώ και αιώνες (υπήρχαν ποδήλατα γυμναστικής και μέσα στον Τιτανικό!), αλλά ας ξεκινήσουμε από τη δεκαετία του 1950, μια εποχή άκαμπτων κανόνων φύλου, όταν η υπερπροσπάθεια των γυναικών αποθαρρύνθηκε ιδιαίτερα. Η άσκηση για τις γυναίκες ήταν συχνά ελάχιστη και ποτέ δεν είχε σκοπό να οδηγήσει σε κάτι τόσο δυσάρεστο όσο η εφίδρωση. Συχνά γινόταν επίσης με κανονικό φόρεμα και γόβες, και επικεντρώθηκε στο να διατηρείται η σιλουέτα λεπτή και περιποιημένη.
1960 Fitness: Αερόμπικ
Το αίσθημα κατά του ιδρώτα που βασίλευε στη μεταπολεμική εποχή άλλαξε με τον ερχομό μερικών βασικών πρωτοπόρων του fitness και μιας πολύ κρίσιμης εφεύρεσης, της τηλεόρασης. Το μικρό κουτί που φαινομενικά από τη μια μέρα στην άλλη μπήκε στις ζωές πολλών Αμερικανών συνέβαλε στο να κάνει τη φυσική κατάσταση και την άσκηση πιο προσιτή σε όλους, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Πρωτοπόροι όπως ο Jack LaLanne και η Debbie Drake μπήκαν σε σαλόνια σε όλη τη χώρα και βοήθησαν να αλλάξει το αφήγημα της άσκησης, εξηγεί η Friedman, βοηθώντας τις γυναίκες να κατανοήσουν καλύτερα και να αγκαλιάσουν τα οφέλη της άσκησης.
Η Debbie Drake ζυγίζεται στις ζυγαριές ακριβείας της εποχής
Fitness του 1970: Movin' And Groovin'
Αυτή η ξαφνική επανάσταση γύρω από τη φυσική κατάσταση έφερε μαζί της την αγαπημένη σε όλους Jazzercise (που ιδρύθηκε από την Judi Sheppard Missett το 1968) και τον... αερόβιο χορό (δημιουργήθηκε από την Jacki Sorensen το 1969). Αυτές οι δύο γυναίκες, αν και πολύ διαφορετικές, μοιράζονταν μια παρόμοια προσέγγιση στη φυσική κατάσταση που συνδύαζε τις γνώσεις τους για τη δουλειά με το υπόβαθρό τους ως επαγγελματίες χορεύτριες. Έθεσε επίσης τις βάσεις για ένα διαφορετικό είδος γυμναστικής που ενσωμάτωσε τη μουσική και τα υψηλά επίπεδα ενέργειας για μια διασκεδαστική ρουτίνα!
1980 Fitness: The Fonda Effect
Όταν σκέφτεστε την κουλτούρα της γυμναστικής της δεκαετίας του 1980, θα δυσκολευτείτε να μην σας έρθει αμέσως στο μυαλό η θεότητα, Jane Fonda, που γυμναζόταν με σούπερ σέξι κορμάκια και γκέτες στα πόδια!
Πριν η Madonna επιδοθεί στη γιόγκα, πήγαινε γυμναστήριο!
Η ηθοποιός, ήδη γνωστή για την κομψή της σωματική διάπλαση, άνοιξε το τοπικό της στούντιο προπόνησης στο Μπέβερλι Χιλς το 1979, δημοσίευσε ένα βιβλίο γυμναστικής το 1981, το βιβλίο γυμναστικής της Jane Fonda, και το ακολούθησαν οι βιντεοκασέτες! Διασημότητες όπως ο Mark Wahlberg, η Cher, η Alyssa Milano, η Estelle Getty, ακόμα και η Angela Lansbury (!) όλοι δοκίμασαν τη μόδα των βίντεο στο σπίτι και κυκλοφόρησαν τις δικές τους celeb προπονήσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
1990 Fitness: Γιόγκα
Ενώ υπάρχουν πολλές αξιοσημείωτες "μόδες" φυσικής κατάστασης που εμφανίστηκαν τη δεκαετία του '90 - το Tae Bo ήταν επίσης ένα μεγάλο trend - υπήρχε σίγουρα μια γυμναστική που πήρε τα πάνω της χάρη στις διάσημες που ασχολούνταν με τη συγκεκριμένη, όπως η Madonna, η Christy Turlington και η Jennifer Aniston: γιόγκα. Η γιόγκα, με τα διαλογιστικά και επικεντρωτικά στοιχεία της, συνέδεε το σώμα και την ψυχή και ενθάρρυνε την ήσυχη ενδοσκόπηση!
2000s Fitness: Specialized Boutique Fitness
Η μόδα της γιόγκα και του Pilates που εμφανίστηκε επίσης στα τέλη της δεκαετίας του '90 εισήγαγε ένα κίνημα της αρχής της χιλιετίας που τρεντάρει έντονα μέχρι σήμερα: εξειδικευμένα boutique γυμναστήρια. Η ζήτηση για εναλλακτικούς τρόπους εξάσκησης του σώματος και του μυαλού οδήγησε σε ένα νέο υψηλού επιπέδου και πιο οικείο, εστιασμένο γυμναστήριο. Η SoulCycle, η Barre Method και η Orangetheory, προσέφεραν πολυτελείς εγκαταστάσεις και ακριβές συνδρομές που ξεκινούσαν συνήθως από περίπου 100 $ το μήνα ή 30 $ ανά τάξη, κάτι που κάποτε ήταν ανήκουστο.
Today Fitness: The Mindful Era
Πού μας αφήνει λοιπόν αυτό σήμερα; Λοιπόν, στις αρχές της δεκαετίας του 2010 είδαμε την έκρηξη των social media, του Instagram, του TikTok και την είσοδο ενός όρου που χρησιμοποιείται σήμερα στις διαφημίσεις: ευεξία. Τα αυξημένα ποσοστά σε χρόνιες ασθένειες οδήγησαν τους ανθρώπους να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους για να φροντίσουν τον εαυτό τους από μέσα προς τα έξω. Τα wellness tips, oι ολιστικές μέθοδοι θεραπείας, τα apps, οι καθαρές/φυσικές δίαιτες και η άσκηση με επίκεντρο το μυαλό είναι το σήμερα.
Elina Fairytale from Pexels