TRUE STORIES

Σλοβακία: Γιατί αναγκάστηκαν σε στείρωση χιλιάδες γυναίκες Ρομά;

Το κράτος ζητά συγγνώμη από τις χιλιάδες γυναίκες που έγιναν θύματα του
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Σλοβακία: Γιατί αναγκάστηκαν σε στείρωση χιλιάδες γυναίκες Ρομά;
Φωτογραφία από τον χρήστη Miray Bostancı στο Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας έχει ζητήσει επίσημα συγγνώμη από τις χιλιάδες γυναίκες Ρομά που στειρώθηκαν βίαια για αρκετές δεκαετίες, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση από το κράτος. Μάλιστα, καταδίκασε τα χρόνια κακομεταχείρισης της εν λόγω μειονότητας.

Ο πρόεδρος της κοινότητας των Ρομά στη Σλοβακία, Andrea Buckova, δήλωσε ότι η απαράδεκτη αυτή πρακτική ξεκίνησε το 1966 υπό το κομμουνιστική καθεστώς, αλλά συνεχίστηκε σε κάποιο βαθμό και μετά το 1991, παρά την υιοθέτηση κανόνων προστασίας των Ρομά, από τη χώρα.

Το 2004, ψηφίστηκαν νόμοι για τη διασφάλιση της εγκυρότητας της συγκατάθεσης των γυναικών αυτής της φυλής ως προς τη στείρωση τους, καθώς πολλές από αυτές είχαν πιεστεί παράνομα ή είχαν πειστεί να συμφωνήσουν στη στείρωση τους, χωρίς να κατανοήσουν πλήρως τις συνέπειες.

Αν και ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων που υπέστησαν παράνομα στείρωση δεν είναι γνωστός, πιθανότατα είναι πολλές χιλιάδες, είπε ο Buckova.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επίτροπος Aνθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Ευρώπη, Dunja Mijatovic, δήλωσε για το συγκεκριμένο θέμα: «ζητάμε συγγνώμη στα θύματα της αναγκαστικής στείρωσης, ως ένα πρώτο σημαντικό βήμα» σε μήνυμά της στο Twitter. Και συνεχίζει: «Ανυπομονώ τώρα για μια γρήγορη πρόοδο σε έναν προσβάσιμο και αποτελεσματικό μηχανισμό αποζημίωσης των θυμάτων», πρόσθεσε.

Η Mijatovic επικοινώνησε τον περασμένο Ιούλιο με τον Πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Eduard Heger, με σκοπό να ζητήσει τη δημιουργία ενός «μηχανισμού που θα διασφαλίζει την άμεση και αποτελεσματική πρόσβαση σε αποζημιώσεις για τα θύματα της καταναγκαστικής στείρωσης».

Το 1/5 του πληθυσμού της Σλοβακίας ανήκει στη μειονότητα των Ρομά. Εδώ και καιρό όμως, έχουν αποκλειστεί από την κοινωνία, καθώς ζουν σε ξεχωριστούς οικισμούς, οι οποίοι συχνά στερούνται βασικών αγαθών, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα και τρεχούμενο νερό, θέρμανση και φυσικό αέριο. Οι Ρομά τείνουν να αποτελούν μερικές από τις πιο περιθωριοποιημένες εθνοτικές ομάδες στην Ευρώπη.

Το πρόβλημα του αποκλεισμού τους επισημάνθηκε και από την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος αναφέρθηκε στον υποβιβασμό του τρόπου ζωής τους στη σλοβακική πόλη Kosice τον Σεπτέμβριο.

Η επίσημη απολογία του κράτους, ήρθε μόλις μια μέρα πριν από την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Οι περιθωριοποιημένες γυναίκες όχι μόνο πέφτουν συχνά θύματα ενδοοικογενειακής και σeξουαλικής βίας, αλλά συχνά γίνονται στόχος ρατσιστικής βίας.

Τέλος, τα μέτρα που αποσκοπούν στην πρόληψη των γεννήσεων εντός μιας συγκεκριμένης ομάδας, όπως συνέβη στη Σλοβακία, εμπίπτουν επίσης στον ορισμό της γενοκτονίας του ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
7 / position1: 524 / position2: 949
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb