Αν ψάξετε στην Google τις λέξεις «selfies», «Millennials», «Gen Z», θα σας εμφανιστούν μια σειρά από αποτελέσματα, κυρίως για τις «σωστές πόζες» και τις «σωστές γωνίες για μια selfie». Ωστόσο δύσκολα θα βρείτε ένα άρθρο για το πόσες φορές βγάζουμε μια selfie και γιατί είναι τόσο μεγάλη η ανάγκη μας αυτή.
Μια πρόσφατη μελέτη της Google διαπίστωσε ότι περίπου 93 εκατομμύρια selfies τραβήχτηκαν κάθε μέρα το 2014 μόνο σε τηλέφωνα Android, όπως αναφέρει το Science Daily. Μια άλλη μελέτη δείχνει ότι selfie είναι μία στις τρεις φωτογραφίες των νέων 18-24 ετών που αντιπροσωπεύουν τη γενιά Z.
Το 2013, το Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης πρόσθεσε τη λέξη «selfie», δίνοντάς του, τη διάκριση της «λέξης της χρονιάς». Και υπάρχει ακόμη και μια Εθνική Ημέρα Selfie – η 21η Ιουνίου, σε περίπτωση που θέλετε να την σημειώσετε στο ημερολόγιό σας.
Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και, ειδικότερα, τις selfies να συνεχίζουν να φτάνουν στα ύψη της δημοτικότητάς τους, συνεχίζουμε να ζούμε σε έναν κόσμο όπου η εμφάνιση έχει πρωτεύουσα σημασία. Χρησιμοποιώντας φίλτρα και διόρθωση φωτογραφιών, δημιουργούμε μια «καλύτερη» και «νεότερη» εκδοχή του εαυτού μας.
Η εμμονή στην τέλεια εικόνα έχει οδηγήσει τις νεότερες γενιές «Millenials, Gen Z» να αναζητούν την πλαστική διόρθωση από τα πρώτα τους ενήλικα χρόνια. Μέχρι πρότινος οι πλαστικές χειρουργικές θεραπείες αποτελούσαν αποκλειστικό «μυστικό» των πλουσίων, όμως πλέον αυτό έχει καταρριφθεί.
Ο νεότερες γενιές έχουν μάθει για το baby botox, μια προληπτική θεραπεία botox και φαίνεται πως το έχουν λατρέψει.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής, το 2018, τα άτομα κάτω των 34 ετών υποβλήθηκαν σε περισσότερες επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής από εκείνα της ηλικιακής ομάδας 51 έως 64 ετών. Και, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής Προσώπου, το 2018, το 55% των ασθενών έδειξαν στον πλαστικό χειρουργό μια selfie όταν συζητούσαν τους ιατρικούς τους στόχους.
Τι είναι το Botox;
Επιστημονικά μιλώντας, το Botox είναι η απομονωμένη μορφή του βακτηρίου Clostridium botulinum (επίσης γνωστή ως η αλλαντοτοξίνη που είναι γνωστή για την πρόκληση μπλοκαρίσματος). Μόλις το βακτήριο αυτό εγχυθεί κάτω από το δέρμα, στον μυ, παραλύει τους υποκείμενους μύες του προσώπου, αποτρέποντας τις ρυτίδες και τη χαλάρωση του δέρματος και συμβάλλοντας στον περιορισμό της πρόωρης γήρανσης.
Σύμφωνα με την Mayo Clinic, οι ενέσεις Botox είναι σχετικά ασφαλείς όταν γίνονται από έμπειρο γιατρό.
Πώς λειτουργεί το Botox;
Όταν αποφασίζετε εάν το Botox είναι για εσάς, θα πρέπει να καταλάβετε πώς λειτουργεί - τι κάνει και τι όχι. Πρώτον, το Botox δεν αποτρέπει την εμφάνιση των ρυτίδων ούτε τις εξαφανίζει οριστικά. Αντίθετα, αφαιρεί (ή μαλακώνει) τις ρυτίδες για κάποιο χρονικό διάστημα παραλύοντας τον υποκείμενο μυ.
Συνήθως, οι ενέσεις Botox διαρκούν από τρεις έως έξι μήνες. Μόλις φθαρούν, τότε οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες σας θα εμφανιστούν ξανά. Ωστόσο, αν και θα επανεμφανιστούν, οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες θα είναι λιγότερο εμφανείς καθώς κάθε ένεση Botox συρρικνώνει τον υποκείμενο μυ.
Υπάρχουν παρενέργειες στο Botox;
Αν και οι ενέσεις Botox είναι σχετικά ασφαλείς όταν εκτελούνται από έμπειρο γιατρό, μπορεί να εμφανίσετε παρενέργειες. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε πόνο, μώλωπες ή πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Επιπλέον, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, μυϊκή αδυναμία ή πονοκέφαλο μετά τη λήψη μιας ένεσης Botox.
Ο γιατρός σας μπορεί να σας πει πώς να προετοιμαστείτε για την ένεση Botox, βοηθώντας σας να μειώσετε τις πιθανότητες για παρενέργειες. Για παράδειγμα, εάν παγώσετε την περιοχή πριν λάβετε την ένεσή σας, μπορεί να μειώσετε τον πόνο σας. Είναι καλύτερο να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν κάνετε μια ένεση Botox, ώστε να είστε προετοιμασμένοι, γνωρίζοντας τι να περιμένετε τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας όσο και μετά.
Τα social media μας οδηγούν στην πλαστική χειρουργική;
Οι Millennials και η Gen Z διαγράφουν αποτελεσματικά κάθε taboo γύρω από την πλαστική χειρουργική μέσω των social media, των selfies και της γενικότερης στάσης τους απέναντι στην υγεία. Με την κανονικοποίηση αυτών των διαδικασιών ως μέρος της τακτικής ρουτίνας αυτοεξυπηρέτησης, αυτές οι διαδικασίες πιθανότατα θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε δημοτικότητα.
Ωστόσο, να θυμάστε ότι πρόκειται για ιατρικές διαδικασίες.