Το κίνημα Redress ξεκίνησε στην πόλη Nelson του Κανάδα, όταν κόκκινα φορέματα βρέθηκαν κρεμασμένα έξω από το κεντρικό κτήριο του Δημαρχείου. Έμπνευση για αυτή την πράξη αποτέλεσε το έργο «The REDress Project» της Jaime Black, το οποίο αναδεικνύει την «επιδημία βίας» κατά των ιθαγενών γυναικών.
Κάθε φόρεμα συμβολίζει μια ιθαγενή γυναίκα που έχει δολοφονηθεί ή αγνοείται. Ενώ το project πυροδότησε η διαδήλωση για τις δολοφονημένες ιθαγενείς στην Μποκότα το 2010.
Στη Βόρεια Αμερική, οι πολλές αγνοούμενες και δολοφονημένες ιθαγενείς γυναίκες —γνωστές ως MMIW, ένα αρκτικόλεξο που δημιουργήθηκε από την ιθαγενή δημοσιογράφο Sheila North Wilson το 2012—δεν τραβούν την μιντιακή προσοχή που τους αξίζει.
Στις ΗΠΑ, η ανθρωποκτονία είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ ιθαγενών γυναικών ηλικίας 10 έως 24 ετών, σύμφωνα με το Urban Indian Health Institute. Σημειώνεται ότι οι δολοφονίες ιθαγενών γυναικών είναι 10 φορές περισσότερες από τις λοιπές, που είναι και αυτές πάρα πολλές, σύμφωνα με το Υπουργείο των ΗΠΑ.
Είναι βέβαιο ότι το μέγεθος των δολοφονιών αυτών είναι αποτέλεσμα του συστημικού ρατσισμού τόσο ως προς τις γυναίκες και ακόμα περισσότερο ως προς τις ιθαγενείς.
«Όταν οι άνθρωποι περπατούν δίπλα από τα κόκκινα φορέματα, δεν μπορούν να τα αγνοήσουν».
«Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει πολλά πράγματα - αίμα, θυμό, αγάπη - αλλά τελικά επιλέχθηκε επειδή είναι εντυπωσιακό. Αυτά τα φορέματα έχουν τόσο δυνατή παρουσία. Είναι μια αντανάκλαση της δύναμης των ιθαγενών γυναικών», λέει η Black.
Το REDress Project έχει από τότε εξελιχθεί σε εθνικό κίνημα. Το κόκκινο χρώμα έχει γίνει σύμβολο για το MMIW σε όλη τη Βόρεια Αμερική γενικά, εκτείνοντας πολύ πέρα από τη δουλειά της Black. Στον Καναδά, η 5η Μαΐου είναι πλέον Ημέρα Κόκκινου Φορέματος, όταν άτομα κάθε προέλευσης ενθαρρύνονται να φορούν κόκκινα για να ευαισθητοποιήσουν. Οι αυτόχθονες ακτιβιστές φορούν επίσης συχνά κόκκινα σε συγκεντρώσεις MMIW, όπου συχνά ζωγραφίζονται κόκκινα αποτυπώματα χεριών και στα πρόσωπά τους.
Οι αυτόχθονες σχεδιαστές έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το κόκκινο στις συλλογές τους για να τιμήσουν και το MMIW. Το 2019, μια ομάδα σχεδιαστών στο Vancouver Indigenous Fashion Week παρουσίασε κόκκινα φορέματα στην πασαρέλα.
Ας ελπίσουμε ότι από αύριο δεν θα χρειάζονται τέτοια project για να σεβόμαστε τα δικαιώματα κάθε ανθρώπου.