Πριν από ένα χρόνο η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τις αμβλώσεις, γυρνώντας μας στον Μεσαίωνα. Μετά την ανακοίνωση ακολούθησε μια σειρά από διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις Πολωνών που διεκδικούσαν το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματος.
Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων η κεντρική πλατεία της Βαρσοβίας είχε πλημμυρίσει από κόσμο, ενώ σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη για την πολωνική εφημερίδα Gazeta Wyborcza, το 59% των πολιτών διαφωνούν με την απόφαση.
View this post on Instagram
«Είμαστε πολύ κοντά στην αλλαγή. Οι άνθρωποι δεν διαμαρτύρονται μόνο για την άμβλωση. Έχουμε επίσης πολλές ακόμη απαιτήσεις! Θέλουμε διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας, ανεξάρτητα δικαστήρια και κρατικές υπηρεσίες, υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία.
Θέλουμε επίσης να τερματίσουμε τη χρηματοδότηση της τηλεόρασης προπαγάνδας (TVP) της Πολωνίας. Θέλουμε επίσης πλήρη δικαιώματα για άτομα LGBT + και τερματισμό των ελεύθερων ζωνών LGBT +. Υπάρχουν πολλά, όπως είπα και πριν, δεν πρόκειται μόνο για αμβλώσεις», είχε υπογραμμίσει σε προηγούμενη συνέντευξη στο Pink.gr η Maria Troczynska, 18 ετών.
Η άμβλωση πιθανόν θα της έσωζε την ζωή
Αυτές τις ημέρες η Πολωνία βυθίστηκε ακόμα πιο βαθιά στο σκοτάδι. Η 30χρονη Ιζαμπέλα πέθανε τον Σεπτέμβριο σε νοσοκομείο της Πολωνίας, ωστόσο η οικογένειά της μόλις πριν από λίγες μέρες αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το γεγονός.
Η Ιζαμπέλα βρισκόταν ήδη στην 22η εβδομάδα κύησης της όταν παρατηρήθηκε έλλειψη αμνιακού υγρού, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε ανωμαλίες στο έμβρυο θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τη δική του ζωή αλλά και εκείνη της μητέρας. Ωστόσο οι γιατροί στο νοσοκομείο αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε άμβλωση, με αποτέλεσμα η νεαρή γυναίκα να πeθάνει από σηπτικό σοκ.
Το ιατρικό προσωπικό σταθερά επέμενε πως θα προχωρούσε σε επέμβαση άμβλωσης μόνο αν πeθαινε το βρέφος. «Όλες οι ιατρικές αποφάσεις ελήφθησαν λαμβάνοντας υπόψιν τις νομικές προβλέψεις και τα δεδομένα που ισχύουν στην Πολωνία», λέει τώρα το νοσοκομείο, υποστηρίζοντας πως οι γιατροί έδωσαν «μάχη» για να σώσουν «την ασθενή και το παιδί».
Οι δρόμοι της Κρακοβίας και της Βαρσοβίας γέμισαν από διαδηλωτές, για ακόμη μια φορά, οι οποίοι ανάβουν ένα κερί στην μνήμη της εκλιπούσας. Παράλληλα ζητούν την κατάργηση του νόμου, που γυρίζει τα δικαιώματα των γυναικών και εν τέλει τα ανθρώπινα δικαιώματα στον Μεσαίωνα.
«Αν αυτό είχε συμβεί πριν από την εφαρμογή του νόμου, η Ιζαμπέλα πιθανότατα δεν θα πέθαινε», όπως τόνισε η Irene Donadio, εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού δικτύου οικογενειακού προγραμματισμού International Planned Parenthood Federation European Network, στην Washington Post.
Γιατί αφήνουμε άλλους να αποφασίζουν για εμάς;
Είναι κρίμα στον 21ο αιώνα να συζητάμε για ιατρικά λάθη και αποφάσεις για το σώμα των γυναικών. Μοιάζει τρομακτικό ότι πρέπει να συζητηθούν και να τεθούν επί τάπητος τόσο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα των γυναικών να τερματίσουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
Μια γυναίκα πeθανε στην Πολωνία. Όχι σε κάποια μακρινή χώρα στα βάθη της Ανατολής αλλά σε μια γείτονα ευρωπαϊκή. Ο κλοιός σφίγγει και αναρωτιέμαι τι θα γίνει στο μέλλον. Πόσες ακόμα θα πρέπει να πεθάνουν γιατί έτσι αποφάσισαν οι γιατροί και οι απαρχαιωμένοι νόμοι;
Οι πλατείες γεμίζουν, οι άνθρωποι έχουν αγανακτήσει και τίποτα δεν αλλάζει. Και στην Ελλάδα είχε ξεκινήσει μια συζήτηση η οποία είχε διαστρεβλωμένα στηριχθεί στην υπογεννητικότητα.
Αναρωτιέμαι πόσο θα αργήσει να έρθει ένας τέτοιος νόμος και στη νότια Ευρώπη;