Η φαγούρα στο κεφάλι, η ξηροδερμία και η λιπαρότητα, είναι πολύ συχνές καταστάσεις για τα μαλλιά και γενικά δεν είναι σημάδια κινδύνου, ότι κάτι πάει στραβά με τον οργανισμό σου. Αν όμως, κάποια από αυτές αρχίσει να χειροτερεύει και δεν μπορείς με τίποτα να βρεις λύση, τότε ίσως υπάρχει κάποιο πρόβλημα και τα μαλλιά σου, στο δείχνουν.
Κίτρινη πιτυρίδα
Η πιτυρίδα γενικά χαρακτηρίζεται από λευκές νηφάδες στο κεφάλι και την βλέπεις σε σκουρόχρωμα ρούχα, ενώ μπορείς να την αντιμετωπίσεις με ένα αντίστοιχο σαμπουάν. Αν όμως, παρατηρήσεις ότι έχεις κολλώδη πιτυρίδα, η οποία σου προκαλεί και φαγούρα, τότε ίσως έχεις σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, η οποία εμφανίζεται στα 2-3% του πληθυσμού και χτυπά κυρίως άντρες.
Πρόκειται για μια ασθένεια ενδογενούς εκζέματος, η οποία οφείλεται σε μυκητιάσεις, ορμονολογικές διαταραχές ή από την παραγωγή υπερβολικού σμήγματος. Θα πρέπει να μιλήσεις με τον δερματολόγο σου, προκειμένου να λάβεις την κατάλληλη θεραπεία.
Υπερβολική τριχόπτωση
Καθημερινά, χάνουμε 10-100 τρίχες από τα μαλλιά μας και αυτό είναι κάτι φυσιολογικό. Αν όμως δεις ότι χάνεις υπερβολικά πολλά μαλλιά, τότε ίσως πάσχεις από αλωπεκία. Πρόκειται για μια πάθηση, η οποία μπορεί να προκύψει σαν επίπτωση μιας έντονης κατάστασης όπως π.χ. μια γέννα, ένα χειρουγεί ή η μακροχόνια χρήση φαρμάκων. Το βασικό για την αντιμετώπιση της αλωπεκίας είναι να ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή μαζί με τη λήψη συμπληρωμάτων.
Τριχοφάγος
Μιλάμε για μια δερματοπάθεια, η οποία εμφανίζεται πολύ συχνά στους ανθρώπους και πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο για ανεξήγητους λόγους καταστρέφει τις τρίχες θεωρώντας τις ξένο σώμα.
Εμφανίζεται κυρίως ξαφνικά, μετά από μια έντονη ψυχολογική κατάσταση και δημιουργεί κενά με τρίχες στο κεφάλι, ειδικά τις περιόδους που μπορείς να έχεις πολύ άγχος ή πίεση ή να πέρασες κάποιο σοκ. Ο τριχοφάγος μπορεί να εμφανίσει μια εστία, η οποία να εξαφανιστεί μετά από λίγο και να μην εφμανιστεί ποτέ ξανά ή να έχει πολλές εστίες και να ταλαιπωρήσουν για πολύ καιρό το άτομο. Επίσης, η εν λόγω ασθένεια είναι πιθανό να εμφανίζει εξάρσεις και υφέσεις.
Ανάλογα με την σοβαρότητα της ασθένειας, διαρκεί και έχει αποτελέσματα και η θεραπεία της. Συνήθως, οι περισσότερες εστίες αποκτούν ξανά τρίχες, γιατί οι θύλακες υπάρχουν και για αυτό μπορεί η ασθένεια να υποχωρήσει και χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Παρόλα αυτά, πρέπει να μιλήσεις με γιατρό, γιατί η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και γιατί δεν είναι σίγουρο το πως θα εξελιχθούν οι εστίες του τριχοφάγου.