Οι κακοποιητικές σχέσεις δυστυχώς ήταν, είναι και θα είναι καμμάτι της ζωής, αφού προέρχονται από ανθρώπινες συμπεριφορές. Σίγουρα είναι καταστάσεις που μπορούν να εξελιχθούν πολύ άσχημα και αφήνουν τραύματα, αλλά όσο δύσκολες και αν φαντάζουν, μπορούν να αντιμετωπιστούν με τον κατάλληλο τρόπο, ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα.
Σημάδια που φανερώνουν ότι βρίσκεσαι σε μια κακοποιητική σχέση, είναι η σωματική, η λεκτική και η συναισθηματική-ψυχολογική βία. Όλα έχουν στόχο να σε κάνουν να νιώσεις μικρή, αδύναμη, ανούσια και γενικά να υποτιμήσουν κάθε πτυχή σου.
Πέρα από την σωματική βία, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποβεί μοιραία για την ζωή του ατόμου που τη δέχεται και συναισθηματική-ψυχολογική βία έχει τεράστιες συνέπειες στην αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση του και μάλιστα είναι τόσο μακροπρόθεσμες και καταστροφικές για τη ζωή του, που το κάνουν να αμφισβητήσει το ότι αξίζει την αγάπη.
Η κακοποίηση περιλαμβάνει γενικά επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, όπως π.χ. εκρήξεις θυμού, έντονα και παράλογα ξεσπάσματα ζήλιας, πλήρη έλεγχο των κινήσεων, απειλές, προσβολές, υποτίμηση, ενοχοποίηση, χειριστικές συμπεριφορές, υβριστικές εκφράσεις, κοινωνική απομόνωση, πίεση για σeξουαλική συνεύρεση κ.α.
Είναι πολύ σημαντικό να γίνει λοιπόν κατανοητό, πρωτίστως από τα θύματα, ότι δεν πρόκειται για τυχαία, μεμονωμένα περιστατικά και ότι η ουτοπική προσπάθειά τους να αλλάξουν το σύντροφο- θύτη δεν οδηγεί πουθενά αλλού εκτός από τον εγκλωβισμό τους σε μία σχέση- φυλακή, που θα αφήσει εν τέλει ανεξίτηλα ψυχικά σημάδια στην προσωπικότητά τους.
Στη μαζική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι μορφές αυτές βίας ασκούνται από τον άντρα στη γυναίκα, διατηρώντας και ενισχύοντας κατά αυτόν τον τρόπο σeξιστικές αντιλήψεις και στερεοτυπικές αναπαραστάσεις για τους ρόλους των φύλων. Η έμφυλη βία είναι μία μορφή επιβολής εξουσίας πάνω στο θύμα.
Γιατί όμως παραμένει μια γυναίκα σε μια κακοποιητική σχέση; Πολλές φορές δεν αναγνωρίζει τον εαυτό της ως θύμα. Η άρνηση λειτουργεί ως μηχανισμός άμυνας, με αποτέλεσμα την ελλειπή συνειδητοποίηση της πραγματικότητας.
Άλλοτε έχουν την τάση να αυτοενοχοποιούνται. Δικαιολογούν το θύτη και επωμίζονται την ευθύνη για τις πράξεις τους. Νιώθουν ντροπή και ενοχές.
Πολλές γυναίκες φοβούνται τα αντίποινα και την εκδικητική συμπεριφορά είτε εις βάρος τους είτε εις βάρος των παιδιών, εάν υπάρχουν. Υπάρχει επίσης ο φόβος ότι δε θα γίνει πιστευτή, ότι θα την αμφισβητήσουν και δε θα έχει τη δύναμη να υπερασπιστεί τον εαυτό της.
Έχουν γενικά χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτό έχει ως αποτέλεσμα και να νιώθουν αδύναμες αλλά και να διστάζουν μπροστά σε οποιοδήποτε βήμα.
Για αυτό λοιπόν, αν κάποια θελήσει να σπάσει τον φαύλο αυτόν κύκλο και να βγει από αυτήν την σάπια κατάσταση, πρέπει να δουλέψει πολύ με τον εαυτό της, να αγαπήσει το είναι της, να θέσει ψηλά την αυτοεκτίμηση της και να μην επιτρέψει σε κανέναν να την κάνει να νιώσει άσχημα με τον οποιονδήποτε τρόπο.
Βέβαια, για να γίνει το παραπάνω, χρειάζεται ένας προσωπικός αγώνας, ο οποίος δεν είναι καθόλου εύκολος, όμως μόνο ο δρόμος προς την αυτογνωσία μπορεί να σου χαρίσει τη δύναμη που αναζητάς για να πας παρακάτω στη ζωή σου και να βγάλεις κάθε τοξικότητα που σε καίει.
Να θυμάσαι ότι πάντα είναι στο χέρι σου το ποιον ρόλο θα επιλέξεις να παίξεις. Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να δεις καθαρά τα πράγματα όταν σε χειραγωγούν και σε κάνουν να νιώθεις κατώτερη και ανίσχυρη, όμως τότε είναι που πρέπει να πατήσεις πόδι και να στηρίξεις τον εαυτό σου. Αν δεν το κάνεις εσύ για εσένα, δεν πρόκειται να το κάνει κανείς.
Σταμάτα να νιώθεις ενοχές για τις πράξεις και τα λεγόμενα σου, μην δικαιολογείς άλλον τον κακοποιητικό σύντροφο σου, είσαι δυνατή και έχεις μέσα σου αγάπη και κουράγιο για να απεμπλακείς από όλο αυτό που ζεις και σε βασανίζει. Μίλησε σε πρόσωπα που σε αγαπάνε, πες τους για όλα αυτά που περνάς και ακούσε τους. Βοήθησε τον εαυτό σου με νύχια και με δόντια και μην ξεχνάς, η μόνη που μπορεί να σε σώσει και να σε κάνει να νιώσεις καλά είσαι εσύ. Μην σε πουλάς και μην συμβιβάζεσαι με τίποτα λιγότερο από όσα αξίζεις.