Πόσο τρομακτικό μπορεί να είναι για μια γυναίκα που δεν είναι έτοιμη να κάνει παιδί να δει της βγει θετικό το τεστ εγκυμοσύνης από λάθος; Σίγουρα, αυτά τα τεστ έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν με έγκυρα αποτελέσματα κατά 99%, όμως μπορεί κάποιες φορές να πέσουν και να σε δείξουν έγκυο, ακόμα και αν δεν είσαι.
Τα τεστ εγκυμοσύνης βασίζονται στον εντοπισμό της χοριακής γοναδοτριπίνης, ορμόνης που παράγεται όταν μια γυναίκα είναι σε ενδιαφέρουσα. Η HCG - όπως είναι το όνομα της, παράγεται από κάποια κύτταρα του πλακούντα και συμβάλει στην ανάπτυξη του γονιμοποιημένου ωαρίου, αφού αυτό προσκολληθεί στην μήτρα.
Όπως όλες οι ορμόνες, έτσι και αυτή παίζει πολλούς ρόλους στον οργανισμό, όπως για παράδειγμα, να προωθεί την παραγωγή προγεστερόνης και να αποτρέπει την επίθεση του ανοσοποιητικού στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.
Παρόλα αυτά, κάποιοι άλλοι παράγοντες στον οργανισμό, μπορούν να δείξουν λάθος αποτέλεσμα στο τεστ εγκυμοσύνης, παρά τις υποσχέσεις του κατασκευαστή του για 99% ακρίβεια.
Λάθος ώρα μέτρησης
Στην εγκυμοσύνη τα επίπεδα της HCG είναι περισσότερα υψηλά τις πρωινές ώρες και ιδιαίτερα μετά τον ύπνο, την πρώτη φορά που θα πας προς νερού σου. Αν κάνεις τεστ το βράδυ, μπορεί να σου βγάλει αρνητικό αποτέλεσμα και να είναι λάθος.
Χημική εγκυμοσύνη
Είναι η κατάσταση όπου το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται μεν στη μήτρα, κάνοντας την παραγωγή της HCG να ξεκινά, όμως στη συνέχεια η εγκυμοσύνη δεν είναι βιώσιμη και στην ουσία μιλάμε για μια πολύ πρώιμη αποβολή.
Φαρμακευτική αγωγή
Κάποια φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα του τεστ εγκυμοσύνης, όπως π.χ. στην περίπτωση που μια γυναίκα πάρει φάρμακα για την ενίσχυση της γονιμότητας της ή κάνει ένεση HCG και μετά κάνει τεστ. Θα είναι σίγουρα θετικό.
Καρκίνος
Είναι μια από τις πιο τραβηγμένες υποθέσεις, αλλά κάποιες μορφές καρκίνου όπως είναι αυτός στις ωοθήκες, μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των επιπέδων της HCG, δίνοντας ψευδή αποτελέσματα στα τεστ εγκυμοσύνης.
Όπως και να έχει, σε περίπτωση που έχεις αμφιβολίες για το αποτέλεσμα του τεστ εγκυμοσύνης που έκανες τότε πρέπει να μιλήσεις με τον γυναικολόγο σου και να κάνεις τις αντίστοιχες εξετάσεις για να έχεις ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα.