Ο Yves Saint Laurent, γεννήθηκε την 1η Αυγούστου 1936, στο Οράν της Αλγερίας.
Αφού ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του, έφυγε στο Παρίσι για να ακολουθήσει καριέρα στο σχεδιασμό θεατρικών ενδυμάτων. Ξεκίνησε να σπουδάζει σε μια σχολή μόδας για ένα μικρό χρονικό διάστημα και σύντομα το ταλέντο του ξεχώρισε - αφού κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό.
Όταν ένα στέλεχος του περιοδικού Vogue έδειξε στον Christian Dior μερικά από τα σκίτσα του Saint Laurent, προσλήφθηκε αμέσως ως βοηθός του. Ήταν μόλις 17 χρονών τότε.
Ως πρωτοπόρος του Dior, ο Saint Laurent έγινε σύντομα επικεφαλής του House of Dior μετά τον ξαφνικό θάνατο του Dior το 1957. Ο ίδιος εισήγαγε πιο εξελιγμένες, μακρύτερες φούστες για τις γυναίκες και, το 1959 ταυτόχρονα, εισήγαγε και το ακριβώς αντίθετο, τις μίνι φούστες. Το 1960 έφερε στη μόδα το ζιβάγκο και τα μαύρα δερμάτινα μπουφάν με γούνα. Έφερε επανάσταση, ντύνοντας τις γυναίκες με παντελόνια!
Αυτή ήταν η φωτεινή πλευρά της ιστορίας. Από την άλλη, στη σκοτεινή πλευρ. ο σχεδιαστής έπαιρνε ναρκωτικά - κυρίως κοκαϊνη- και έπινε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, και αμφεταμίνες, έβγαινε, διασκέδαζε στα δωμάτια του θρυλικού Studio 54 στη Νέα Υόρκη και έφευγε υποβασταζόμενος από τις φίλες του. Βασανίζονταν δε, από κατάθλιψη.
Πάντα μαζί του ο εραστής και συνεργάτης του, Πιερ Μπερζέ. Μια άγνωστη σε πολύ κόσμο πτυχή της ζωής του, έφερε πριν από κάποια χρόνια ο Φαμπρίς Τομά, ο οποίος υπήρξε εραστής και σοφέρ τους από το 1982 ως το 1989.
Πάντως ο Υβ Σεν Λοράν είχε εντοπίσει και ισχυριστεί πως τα ψυχολογικά προβλήματα και η εξάρτησή του από τα ναρκωτικά προέρχονται από την περίοδο που στρατολογήθηκε για να υπηρετήσει στον Πόλεμο της Αλγερίας. Οι στρατιώτες φέρονταν πολύ άσχημα στον ίδιο με αποτέλεσμα μετά από 20 ημέρες θητείας να εισαχθεί στο στρατιωτικό νοσοκομείο Val-de-Grâce.
Εκεί μάλιστα έμαθε ότι απολύθηκε και από τον οίκο του Dior γεγονός που επιδείνωσε την κατάστασή του, με τους γιατρούς να αναγκάζονται να του χορηγούν κατά τη νοσηλεία του μεγάλες δόσεις ηρεμιστικών και ψυχοδραστικών φαρμάκων ενώ έφτασε στο σημείο να υποβληθεί σε θεραπεία με ηλεκτροσόκ.