Σύμφωνα με τους ειδικούς, το «σύνδρομο του απατεώνα» μπορεί να βλάψει σε μεγάλο βαθμό τόσο την ψυχική σου υγεία, όσο και το να καταστρέψει την επαγγελματική σου πορεία και θα είναι καλό αν εντοπίσεις κάποιο από τα σημάδια αυτής της κατάστασης να δράσεις, προκειμένου να προστατευθείς.
Τα άτομα που έχουν το παραπάνω σύνδρομο, που είναι γνωστό και ως «σύνδρομο της ψευδεπίγραφης επιτυχίας», προέρχονται από την αδικαιολόγητη φοβία ότι κάποια στιγμή θα αποκαλυφθεί ότι είναι απαταιώνες και έχουν συνεχώς σχέσεις αυτοαμφισβήτησης και αναξιότητας, παρά το γεγογός ότι είναι ταλαντούχα και ότι έχουν επαγγελματική καταξίωση ή άλλα επιτεύγματα.
Όπως λένε οι επιστήμονες, το σύνδρομο αυτό πλήττει κυρίως τους ανθρώπους με επιτυχίες, γυναίκες και ανθρώπους από μειονότητες, κάνοντας σαμποτάζ στην καρίερα τους. Όσοι πάσχουν από αυτό, μπορεί να οδηγηθούν σε άγχος, συναισθηματικά προβλήματα και ψυχικές διαταραχές, όπως οι αγχώδεις, η κατάθλιψη και η χρήση ναρκωτικών. Τα συμπτώματα του αρχίζουν να εκδηλώνονται ήδη από το γυμνάσιο ή το πανεπιστήμιο.
Δυστυχώς για τις γυναίκες που υποφέρουν από το εν λόγω σύνδρομο, κάνει ένα μεγάλο ποσοστό τους να εγκαταλείπει πρόωρα τις σπουδές τους ή την δουλειά τους.
Επιπλέον, τα άτομα αυτά τείνουν να επιζητούν την αναγνώριση και την επιβεβαίωση, όμως νιώθουν άβολα όταν γίνονται αποδέκτες θετικών σχολίων, μιας και τα κομπλιμέντα που δέχονται πυροδοτούν το στρες, επειδή αισθάνονται ότι δεν το αξίζουν.
Αν θέλεις να δεις μήπως τυχόν έχεις και εσύ κάποιο σύμπτωμα αυτού του συνδρόμου και να κάνεις ότι μπορείς για να κερδίσεις την ψυχική σου υγεία, δεν έχεις παρά να απαντήσεις στις 10 ερωτήσεις που έχει δημιουργήθει η Δρ. Βάλερι Γιανγκ, η οποία μελετά εδώ και χρόνια το «Σύνδρομο του Απατεώνα». Το συγκεκριμένο κουίζ δείχνει αν τα επίπεδα αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης σου είναι χαμηλά και απαντάς με ένα Ναι ή ένα Όχι.
1. Ανησυχείς μήπως οι άλλοι ανακαλύψουν ότι δεν είσαι τόσο έξυπνη και ικανή όσο πιστεύουν;
2. Αποφεύγεις το ρίσκο και τις προκλήσεις επειδή αμφιβάλλεις για το αποτέλεσμα;
3. Υπονομεύεις τις επιτυχίες σου, δηλώνοντας ότι «δεν είναι τίποτα σπουδαίο»;
4. Αντιμετωπίζεις τα λάθη ως κάτι πολύ σημαντικό;
5. Αισθάνεσαι ότι ποτέ δεν έχεις προετοιμαστεί αρκετά και ότι δεν κάνεις τίποτα τέλεια;
6. Καταπιέζεσαι από την κριτική, ακόμη κι αν αυτή είναι εποικοδομητική;
7. Όταν πετυχαίνεις το στόχο σου, νιώθεις ότι έχεις ξεγελάσει τους άλλους;
8. Πιστεύεις ότι οι άλλοι γύρω σου (συνάδελφοι, συμφοιτητές κ.λπ.) είναι πιο έξυπνοι και πιο ικανοί από εσένα;
9. Ζεες με το φόβο ότι κάποια στιγμή θα αποκαλυφθούν τα λάθη σου;
10. Αποδίδεις τις επιτυχίες σου στην τύχη;