Ένα ζήτημα που απασχολεί λίγο πολύ όλες μας, ανεξαρτήτως ηλικίας και βάρους, είναι η κυτταρίτιδα. Ειδικότερα όταν έρχεται η στιγμή να βάλουμε μαγιό, αρχίζουμε και ελέγχουμε το σώμα μας.
Για τον λόγο αυτό, συμβουλευτήκαμε την ειδικό. Η Φωτεινή Μπισκανάκη, είναι Αισθητικός - Κοσμητολόγος στα SkourasMed Clinics, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών ΕΚΠΑ και Ακαδημαϊκός Υπότροφος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, Τομέας Αισθητικής - Κοσμητολογίας και μας εξηγεί ο,τι χρειάζεται να γνωρίζουμε για το θέμα.
Τι ειναι στην πραγματικοτητα η κυτταριτιδα
Πρόκειται για μία διαταραχή της φυσιολογικής λειτουργίας του συνδετικού επιδερμικού ιστού, που περιβάλει σαν μεμβράνη τον μυϊκό ιστό. Η παρουσία της κυτταρίτιδας είναι ένα αισθητικό πρόβλημα που εμφανίζεται στις περισσότερες γυναίκες μετά την εφηβεία, ανεξαρτήτως βάρους. Η προχωρημένη κυτταρίτιδα αναγνωρίζεται εύκολα από την χαρακτηριστική εμφάνιση του δέρματος, που έχει την όψη «φλούδας πορτοκαλιού» ή «τυριού cottage».
Πως θα δεις αν εχεις κυτταριτιδα
- Κάθεσαι μπροστά σε ολόσωμο καθρέφτη, με φωτισμό και μαύρα εσώρουχα
- Εξετάζεις τα πόδια σου με τα χέρια, πιέζοντας σε 3 πλευρές (χωρίς σκύψιμο)
- Για την οπίσθια πλευρά, χρησιμοποιείς έναν καθρέφτη χειρός
Πως θα καταλαβεις σε ποια κατηγορια ανηκεις
Η μαλακή κυτταρίτιδα (κατακράτηση ύδατος), συνηθώς εμφανίζεται σε άτομα υπέρβαρα, με καθιστική ζωή, χωρίς άσκηση. Η σκληρή (κατακράτηση λίπους), εμφανίζεται σε αδύνατες γυναίκες που έχουν σχέση με τον αθλητισμό. Τέλος, η συσχετισμένη,(κατακράτηση λίπους και ύδατος), εμφανίζεται με απλή χαλάρωση – λόγω απώλειας βάρους ή έλλειψη κίνησης.
Ποια ειναι τα αιτια εμφανισης της
Οι πρωτογενείς παράγοντες εμφάνισης της κυτταρίτιδας είναι το φύλο (γυναίκα), η λευκή φυλή και η κληρονομικότητα. Οι δευτερογενείς είναι η έμμηνος ρύση (κυρίως αυξάνεται στην προεμμηνορροϊκή περίοδο) και η εγκυμοσύνη.
Επιπλέον, την κατάσταση επιβαρύνουν μεταξύ άλλων και ο καθιστικός τρόπος ζωής, η ορθοστασία, το άγχος, η ζάχαρη και το κάπνισμα.