Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι μια από τις πιο διαδεδομένες και αξιόπιστες μεθόδους αντισύλληψης, αποτελούν όμως και ένα μέσο ρύθμισης των προβλημάτων που μπορεί να έχει ο κύκλος της περιόδου, λόγω των ομορνών που περιέχουν.
Η δουλειά τους είναι ουσιαστικά να εμποδίζουν την παραγωγή ορμονών στον οργανισμό της γυναίκας που τα χρησιμοποιεί και που οδηγούν στην ωορρηξία, ενώ επίσης κάνουν και την μήτρα ένα αφιλόξενο περιβάλλον για εμφύτευση. Είναι μια σίγουρη μέθοδος αντισυλλήψης για όσες έχουν μόνιμο σύντροφο, αν και δεν προστατεύουν από τα αφροδίσια νοσήματα.
Ωστόσο, έχουν σχολιαστεί πολύ οι παρενέργειες που μπορεί αυτά τα χάπια να προκαλέσουν στον οργανισμό των γυναικών και αρκετές είναι εκείνες που λόγω του φόβου τους τα αποφεύγουν. Παρακάτω, θα διαβάσεις τα καλά και τα κακά που μπορούν να σου συμβούν όσο παίρνεις αντισυλληπτικά, αλλά να ξέρεις ότι όλα είναι απολύτως φυσιολογικά και ότι δε θα πρέπει να ξεχνάς να επικοινωνείς συνεχώς με τον γιατρό σου για όποια διαφορά παρατηρείς επάνω σου.
Τα αρνητικά:
Πονοκέφαλος, ζαλάδα και πόνος στο στήθος: Οι ειδικοί λένε ότι τα συμπτώματα αυτά είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστούν κατά τις πρώτες ώρες λήψης του χαπιού και στη συνέχεια εξαφανίζονται. Παρόλα αυτά αν επιμείνουν, καλύτερα να μιλήσεις με τον γυναικολόγο σου.
Ναυτία: Είναι πιθανό να κρατήσει 1-2 μήνες αφού ξεκινήσεις τα αντισυλληπτικά, ενώ αν θέλεις να μειώσεις κάπως αυτό το αίσθημα, μπορείς -μετά από την συμβουλή του γιατρού σου φυσικά- να τα παίρνεις μετά το φαγητό.
Αιμορραγία: Μπορεί να σου συμβεί σε τυχαίες ημέρες μέσα στον μήνα, είναι όμως κάτι πολύ φυσιολογικό και δεν χρειάζεται να ανησυχήσεις, απλώς φρόντισε να παίρνεις τα χάπια την ίδια ώρα καθημερινά. Αν η αιμορραγία γίνει πιο έντονη, τότε πρέπει να μιλήσεις με τον γιατρό σου.
Μειωμένη σeξουαλική επιθυμία: Μπορεί στην αρχή να μην έχεις πολύ όρεξη για σeξ, όμως μόλις ο οργανισμός σου ξεπεράσει το αρχικό σοκ, τότε η λίμπιντο σου θα ανέβει και πάλι.
Ψυχολογικές μεταπτώσεις: Επειδή τα χάπια αυτά αλλάζουν τις ορμόνες σου, είναι επόμενο να αλλάξει και η διάθεση σου. Είναι όμως ένα προσωρινό σύμπτωμα και αρκετοί είναι οι γιατροί που μαζί με τα αντισυλληπτικά δίνουν και αντικαταθλιπτικά.
Τα θετικά
Ασφαλή αντισύλληψη: Τα χάπια αυτά προσφέρουν αποτελεσματικά αυτό για το οποίο έχουν σχεδιαστεί, δηλαδή την αποφυγή εγκυμοσύνης. Όταν λαμβάνονται σωστά το ποσοστό αποτυχίας τους είναι λιγότερο από 1% ανά έτος, αν όμως δεν γίνεται σωστά η χρήση τους, τότε η πιθανότητα εγκυμοσύνης είναι κάτω από το 10% ανά έτος.
Ρύθμιση ακατάστατης περιόδου – Πόνος: Έχουν φοβερές επιδράσεις στην περίοδο, με την πιο άμεση και εμφανή να είναι η σταθεροποίηση του κύκλου, ενώ μειώνουν και τη ροή του αίματος και καταπολεμούν σε σημαντικό βαθμό τους πόνους.
Ακμή και τριχοφυΐα: Τα αντισυλληπτικά βοηθούν και στα προβνλήματα ακμής και τριχόπτωσης ή αυξημένης τριχοφυΐας που οφείλονται στα ανδρογόνα, καθώς έχουν την ιδιότητα να μπλοκάρουν την δράση τους.
Φλεγμονές μήτρας και σαλπίγγων: Τα αντισυλληπτικά έχουν φανεί ότι προστατεύουν από τους κινδύνους εμφάνισης φλεγμονών στη μήτρα και τις σάλπιγγες.
Καρκίνος των ωοθηκών: Έρευνες έδειξαν ότι η συχνή χρήση αντισυλληπτικών προστατεύουν τις γυναίκες από τον καρκίνο των ωοθηκών, πιθανότατα γιατί καταστέλλουν την ωοθυλακιορρηξία.