Η λέξη που ακούγεται πλέον καθημερινά εδώ και λίγους μήνες είναι η Maskne. Πρόκειται για έναν όρο που εμφανίστηκε με την έλευση της μάσκας στη ζωή μας, καθώς προέρχεται απο τον συνδυασμό των λέξεων mask και acne (μάσκα και ακμή). Αυτός ο όρος, περιγράφει την ακμή που εμφανίζεται στα σημεία του προσώπου που ακουμπά η μάσκα.
Επειδή είναι ένα ζήτημα που με απασχολεί κι εμένα πολύ, καθώς έχω δέρμα με τάση για ακμή, αναλύω παρακάτω τα βήματα που κάνω για να περιορίσω τη Maskne.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Λογοι που εμφανιζεται η Maskne:
Όταν φοράμε πολλές ώρες τη μάσκα, ειδικότερα αν έχουμε βάλει make up, το δέρμα δεν αναπνέει, η θερμοκρασία ανεβαίνει και εκκρίνεται ιδρώτας στην περιοχή. Το αποτέλεσμα είναι να φράζουν οι πόροι και σε συνδυασμό με την ανάπτυξη βακτηρίων, εμφανίζονται σπυράκια.
Τα βηματα που ακολουθω για να την περιορισω:
Χρήση μεταξωτής μάσκας
Αρχικά, για την πρόληψη της ακμής, έχει σημασία η επιλογή και η χρήση της μάσκας. Προσπαθώ να κάνω διαλείμματα όσο μπορώ απο την χρήση της μάσκας για να αναπνέει το δέρμα μου και αρκετές φορές ενυδατώνω και το προσωπό μου με ενυδατικό mist, ή νερό σε spray. Επιπλέον, επέλεξα να φοράω όσο μπορώ μεταξωτές μάσκες (αυτές της @elcy.creations), καθώς το μετάξυ είναι ένα ύφασμα που αφήνει το δέρμα να αναπνέει, είναι απαλό και υποαλλεργικό. Δεν παραλείπω φυσικά να πλένω συχνά τη μάσκα και να χρησιμοποιώ ήπιο απορρυπαντικό.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ελάττωση προϊόντων make up
Η συνεχής χρήση του foundation σε συνδυασμό με τη μάσκα, φράζει τους πόρους. Προσπαθώ όσο είναι δυνατόν να μην φοράω full make up καθημερινά, ώστε να αφήνω το δέρμα μου να αναπνέει στα σημεία που ακουμπά η μάσκα. Λίγο concealer, mascara και μολύβι φρυδιών είναι αρκετά για ένα φρέσκο look.
Καλός καθαρισμός προσώπου
Το πιο σημαντικό βήμα είναι ο σωστός και επιμελής καθαρισμός προσώπου. Προτιμώ να καθαρίζω το πρόσωπό μου απο τους ρύπους, το μακιγιάζ και τη λιπαρότητα όταν επιστρέφω στο σπίτι. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γίνεται καλός καθαρισμός και double cleansing στην βραδινή ρουτίνα, αλλά και στην πρωινή. Όταν βλέπω την εμφάνιση ακμής, χρησιμοποιώ καθαριστικό με σαλικυλικό οξύ που βοηθά πολύ τις ακνεικές επιδερμίδες και όχι μόνο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Απολέπιση
Ένα σημαντικό βήμα, επίσης, είναι η απολέπιση του προσώπου. Αρχικά, επισκέπτομαι την δερματολόγο μου για χημικό peeling. Επιπλέον, με προσοχή χρησιμοποιώ μια φορά την εβοδμάδα προϊόντα με AHA και ΒΗΑ (πχ γλυκολικό οξύ και σαλικυλικό οξύ0 που βοηθούν στην απολέπιση της επιδερμίδας και την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιούμε ταυτόχρονα τα προϊόντσ με δραστικά συστατικά και αν ερεθίζουν το δέρμα μας να τα σταματάμε.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗTips και κρέμες που χρησιμοποιώ για τα σκασμένα χέρια ΜΑΡ 30, 2021
Ενυδάτωση
Το τελευταίο και σημαντικό βήμα είναι η ενυδάτωση. Ανεξαρτήτως ηλικίας και τύπου δέρματος, η ενυδάτωση του προσώπου είναι απαραίτητη. Επιλέγω serums και κρέμες με υαλουρονικό οξύ, για να έχω ένα λαμπερό αποτέλεσμα. Όταν βλέπω ότι έχουν εμφανιστεί πολλά σπυράκια, χρησιμοποιώ ενυδατικές με ρυθμιστικές ιδιότητες για το σμήγμα. Σημαντικό, βέβαια είναι να μην ξεχνάμε την ενυδάτωση εκ των έσω, δηλαδή να πίνουμε πολύ νερό.