Συγγραφέας, φεμινίστρια, ακτιβίστρια, διανοούμενη, σύντροφος του υπαρξιστή φιλοσόφου Ζαν Πολ Σαρτρ, η Σιμόν ντε Μποβουάρ συγκαταλέγεται στις πιο σπουδαίες προσωπικότητες και για πολλούς είναι η μεγαλύτερη φεμινίστρια του 20ου αιώνα
Η Σιμόν Λουσία Ερνεστίν Μαρία Μπερτράν ντε Μποβουάρ γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου του 1908, στη λεωφόρο Ρασπάιλ των Παρισίων. Σπούδασε ξένες γλώσσες και φιλοσοφία, μαθηματικά και λογοτεχνία στη Σορβόννη.
Η Μποβουάρ ήταν υπαρξίστρια. Ως εκ τούτου θεωρεί ότι η ύπαρξη προηγείται της ουσίας. Επομένως δε γεννιέται κανείς γυναίκα αλλά γίνεται. Έλεγε επίσης, πως τα δικαιώματα των ανθρώπων, βρίσκονται στην κοινή δομή της ύπαρξής τους, ανεξάρτητα από τη σεξουαλικότητά τους.
Το Δεύτερο φύλο κυκλοφόρησε το 1949 και αποτέλεσε το απόλυτο έργο αναφοράς του φεμινιστικού κινήματος. Τα 50.000 αντίτυπα της πρώτης έκδοσης εξαντλήθηκαν μέσα σε μια βδομάδα ενώ το Βατικανό περιέλαβε το βιβλίο στη... μαύρη λίστα. Εξήντα+ χρόνια μετά, το Δεύτερο φύλο αξίζει να ξαναδιαβαστεί ως ορόσημο της ιστορίας του γυναικείου κινήματος.
Δεν παντρεύτηκε ποτέ με τον Σαρτρ, ορκίστηκαν να μη κάνουν παιδιά και έμεναν σε διαφορετικά σπίτια. Η σχέση τους σόκαρε την τότε κοινωνία, καθώς ήταν αρκετά ελεύθερη για εκείνα τα δεδομένα, και για τα τωρινά, θα λέγαμε.
Συνέβαλε στην νομιμοποίηση της έκτρωσης, μαζεύοντας τις υπογραφές 343 γυναικών στο Μανιφέστο των 343 το 1971. Ήταν μια δήλωση από γυναίκες όλων των κοινωνικών τάξεων, πως πράγματι είχαν προχωρήσει σε έκτρωση –σε μια εποχή που απαγορευόταν κάτι τέτοιο- με τελικό στόχο να ασκήσουν πιέσεις στην κοινή γνώμη και την κυβέρνηση και τελικά, να την κάνουν αποδεκτή και νόμιμη.
Πέθανε από πνευμονία στις 14 Απριλίου του 1986 και τάφηκε πλάι στον Σαρτρ στο Κοιμητήριο του Μονπαρνάς του Παρισιού.
10 πράγματα που μάθαμε από τη Σιμόν ντε Μποβουάρ και που αξίζει να μάθεις κι εσύ
Η βιολογία και το φύλο δεν αποτελούν πεπρωμένο.
Άλλαξε τη ζωή σου σήμερα. Μη στοιχηματίζεις στο μέλλον, ενέργησε τώρα χωρίς καθυστέρηση.
Δεν γεννιέσαι μεγαλοφυΐα, γίνεσαι μεγαλοφυΐα. Και η θέση της γυναίκας μέχρι τώρα ήταν τέτοια ώστε αυτό ήταν πρακτικά αδύνατο.
Μια γυναίκα είναι αυτό που ο άντρας λέει ότι είναι, και όσα ο άντρας λέει ότι δεν μπορεί να είναι.
Η καταπίεση προσπαθεί να δικαιολογηθεί με τη χρησιμότητά της.
Ότι το να κάνει παιδί είναι ο σκοπός της ζωής μιας γυναίκας είναι μια δήλωση που έχει την ίδια αξία που έχει ένα διαφημιστικό σλόγκαν.
Οι γυναίκες που δεν φοβούνται τους άνδρες κάνουν τους άνδρες να φοβούνται.