Η σeξουαλική κακοποίηση είναι ένα φαινόμενο που δυστυχώς πλήττει τον κόσμο εδώ και αιώνες, με θύματα του κυρίως γυναίκες και παιδιά. Και μπορεί να ζούμε στο 2021, όμως δυστυχώς είναι ένα φαινόμενο που ακόμα αντιμετωπίζεται σαν ταμπού, δημιουργώντας στα θύματα τύψεις και φόβο για να μιλήσουν.
Ως σeξουαλική κακοποίηση ορίζεται η ακατάλληλη μεταχείριση ενός ενήλικα ή παιδιού για την επίτευξη άδικων ή ακατάλληλων πράξεων. Ουσιαστικά είναι η οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής ή ανεπιθύμητης σeξουαλικής δραστηριότητας. Η σeξουαλική κακοποίηση γίνεται με την άσκηση δύναμης και ελέγχου από το θύτη στο θύμα, το οποίο δε συναινεί. Ο σύντροφος έχει πάντα το δικαιώμα να πει όχι στην τέλεση οποιασδήποτε σeξουαλικής πράξης και οποιαδήποτε μορφής πίεση, παραβιάζει αυτό το δικαίωμα, οπότε οφείλεις να αντιδράσεις και να αρνηθείς.
Σύμφωνα με έρευνες, 1 στις 3 γυναίκες έχει υποστεί τουλάχιστον μια φορά οποιασδήποτε μορφής σeξουαλική κακοποίηση, είτε στην προσωπική, είτε στην επαγγελματική ή την κοινωνική της ζωή. Βέβαια, δεν είναι ένα αποκλειστικά γυναικείο θέμα, καθώς το φύλο δεν παίζει ρόλο στο ποιος θα είναι ο θύτης και ποιο το θύμα, δυστυχώς όμως περισσότερα θύματα πασκοσμίως είναι οι γυναίκες και τα παιδιά.
Όσον αφορά τα θύματα, πολλές φορές δυσκολεύονται να καταγγείλουν τους θύτες τους για ένα σωρό λόγος, π.χ. για να μην χάσουν την δουλειά τους, γιατί είναι εξαρτημένα από αυτούς οικονομικά, γιατί νιώθουν ότι έφταιξαν ή έχουν τύψεις και ενοχές. Πως μπορείς όμως εσύ να βοηθήσεις έναν άνθρωπο που έχει υποστεί σeξουαλική κακοποίηση, ώστε να λάβει την βοήθεια που πρέπει, αλλά και να δικαιωθεί.
Οι άνθρωποι που έχουν βιώσει μια τόσο δραματική εμπειρία, συχνά τείνουν να την υποτιμούν για να μπορέσουν να την διαχειριστούν ψυχολογικά, ενώ νιώθουν αβάσταχτη ντροπή, αυτοκατηγορία, φόβο και απόγνωση, αισθήματα πουτ τους κάνουν να κλείνονται στους εαυτούς τους και να απομονώνονται ακόμα από τον ίδιο τους τον εαυτό, προκειμένου να επιβιώσουν. Μάλιστα, πολλά θύματα τέτοιων επιθέσεων χρειάστηκαν χρόνια ψυχοθεραπείας για να μιλήσουν για όσα έζησαν, καθώς απώθησαν από το μυαλό τους αυτές τις εμπειρίες ώστε να μπορούν να συνεχίσουν την ζωή τους.
Επομένως, αν ένα θύμα σeξουαλικής κακοποίησης αποκαλύψει το τι υπέστη είτε σε δικά του άτομα, είτε στην αστυνομία, αυτό που πρέπει να κάνεις εσύ, είναι να το υποστηρίξεις και να είσαι εκεί για να το ακούσεις. Πρέπει να αναγνωρίσεις ότι βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη φάση για την οποία δεν έφταιξε, καθώς καμιά συμπεριφορά ή πρόκληση δεν δικαιολογεί το παραπάνω έγκλημα. Οπότε, κατανοώντας όλα αυτά, δείχνεις στο θύμα ότι έχει κάθε δίκιο από μέρους του και ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να κατηγορήσει τον εαυτό του για αυτό που του συνέβη. Η σeξουαλική κακοποίηση δεν έχει καμιά δικαιολογία.
Αναγνώρισε αυτό που βιώσε το θύμα που σου ανοίχτηκε, υποστήριξε το, δώσε χρόνο στο να το ακούσεις και μην το κρίνεις σε καμιά περίπτωση. Αυτά είναι όλα όσα πρέπει να κάνεις όταν ακούς για ένα τέτοιο συμβάν. Φυσικά, μπορείς να παροτρύνεις το άτομο να συμβουλευτεί έναν ψυχοθεραπευτή, έναν γιατρό και έναν δικηγόρο ώστε να βοηθήσει τον εαυτό του σε όλα τα επίπεδα. Εννοείται ότι πρέπει να σεβαστείς τον χρόνο και τον τρόπο που ένα θύμα θέλει να κάνει τις παραπάνω κινήσεις, αλλά σε γενικές γραμμές, όλα αυτά είναι οι κινήσεις που μπορείς να κάνεις έσυ για να βοηθήσεις από πλευράς σου.