Η 25η Μαρτίου είναι η ημέρα του τηγανιτού μπακαλιάρου και της σκορδαλιάς. Ένα πιάτο πολύ αγαπημένο που όλοι περιμένουν πως και πως να γευτούν. Όμως για να είναι νόστιμος ο μπακαλιάρος, πρώτα από όλα πρέπει να πετύχει το κουρκούτι του και να τηγανιστεί σωστά.
Το πως θα καταφέρεις να φτιάξεις το τέλειο κουρκούτι, αλλά και να πετύχεις το άψογο τηγάνισμα θα το δεις παρακάτω, καθώς μαμάδες και χρόνια νοικοκυρές αποκαλύπτουν τα μυστικά τους για τον τέλειο μπακαλιάρο.
Υλικά που θα χρειαστείς:
- 1κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλιές του γλυκού σκόνη σκόρδου
- 3 κουταλιές του γλυκού αλάτι
- 1 αυγό χτυπημένο
- 1 πρέζα πιπέρι καγιές
- 1/2 κουταλιά του γλυκού πάπρικα
- σχεδόν 1,5 κούπα μπίρα (όση απαιτεί το μίγμα)
Να ξέρεις ότι όσο καλύτερη είναι η μπίρα που έβαλες, τόσο καλύτερο θα βγει και το κουρκούτι. Μπορείς να επιλέξεις μια ξανθιά μπίρα ή μια ξανθιά θολή. Με την ρπώτη κούπα ξεκινάς και ανακατεύεις το μίγμα, για να έχεις ένα κουρκούτι ούτε πολύ σφιχτό ούτε πολύ αραιό.
Αν σου βγει πολύ παχύρευστο το κουρκούτι, τότε θα έχεις πρόβλημα και στο τηγάνισμα.
Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και πριν αρχίσει να καπνίζει βάζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου αλευρωμένα καλά απ’ όλες τις πλευρές και τον τηγανίζεις μέχρι να πάρει ολόκληρος ένα χρυσό χρώμα. Αν βγάλεις την πέτσα του, το τηγάνισμα θα γίνει πιο ομοιόμορφο.
Θες μια ισορροπία στο κόψιμο των κομματιών για να είναι ίση ποσότητα ψαριού και κουρκουτιού.