Είναι πανέξυπνες, βραβευμένες και συνεχίζουν να εκπλήσσουν τον κόσμο με τα επιστημονικά τους κατορθώματα. Η Μαρία Αντωνοπούλου, η Μαρία Μπραουδάκη και η Βάσω Παυλίδου είναι τρεις επιστημόνισσες που αξίζει να μάθεις για το έργο τους, μιας και είναι από τα πιο ωραία γυναικεία πρότυπα που μπορείς να έχεις. Δουλεύουν σκληρά, έχουν ξεχωρίσει με το σπαθί τους και αποδεικνύουν ότι κανένας στόχος δεν είναι αδύνατο να εκπληρωθεί.
Μαρία Αντωνοπούλου:
Photo via www.womeninscience.gr
Σπούδασε στο Τμήμα Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ κατάγεται από το Αγρίνιο. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της εκεί, συνέχισε το ερευνητικό της έργο στο Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Πατρών, πέρασε και από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπως και από το Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», αλλά πήγε και στην Αμερική όπου δούλεψε για το Πρόγραμμα Environmental Engineering and Science P, στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι.
Όσο για το ερευνητικό της έργο, φαίνεται ότι εστιάζει στη μελέτη της ανθεκτικότητας και του μετασχηματισμού των ρύπων σε περιβαλλοντικά συστήματα, αλλά και στην εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών για την αποτελεσματική απομάκρυνσή τους από φυσικά και επεξεργασμένα ύδατα. Ουσιαστικά, αυτό που επιδιώκει να κάνει, είναι να βρει ένα σύστημα που θα ελαχιστοποιεί την ρύπναση των υδάτων και των οργανισμών, από τις σύγχρονες κοινωνίες.
Η Μαρία κατέχει 1 δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και είναι κριτής σε περισσότερα από 20 διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ το 2019 βραβεύτηκε από την L’Oréal Hellas και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO για το μεγάλο έργο της και τη συνεισφορά της στην επιστήμη.
Μαρία Μπραουδάκη:
Photo via www.womeninscience.gr
Οι έρευνες της αφορούν την Μοριακή Βιολογία και Γενετική, ενώ η ίδια είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πιο συγκεκριμένα, στόχος της Μαρίας μέσα από την δουλειά της είναι η διερεύνηση των επιγενετικών μηχανισμών των εμβρυονικών νεοπλασμάτων του κεντρικού νευρικού συστήματος της παιδικής ηλικίας.
Η νεαρή επιστήμονας, κατάγεται από τα Χανιά της Κρήτης και μάλλον βρήκε τον καλύτερο τρόπο για να τιμήσει τον τόπο της, καθώς μέσα από τις έρευνες της προσπαθεί να βοηθήσει την ανθρωπότητα.
Η ίδια τιμήθηκε το 2016 από τα «Ελληνικά Βραβεία 2016 L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη», κερδίζοντας το δικό της βραβείο.
Βάσω Παυλίδου:
Photo via www.womeninscience.gr
Η Βάσω ασχολείται με το σύμπαν και τους γαλαξίες του. Στο ερώτημα γιατί επέλεξε να γίνει αστροφυσικός, απαντά ότι όλα ξεκίνησαν όταν ήταν 11 ετών και είδε την ταινία επιστημονικής φαντασίας «Οδύσσεια του Διαστήματος». Εκεί υπάρχει ένας επιστήμονας-αστροφυσικός, ο Βασίλι Ορλόφ, που την έκανε να θελήσει να ψαχτεί γύρω από το αντικείμενο αυτό.
Σήμερα, είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και κάνει έρευνες σε τομείς όπως η αστροφυσική υψηλών ενεργειών, η κοσμολογία, η πολωσιμετρία πηγών υψηλής ενέργειας, τα μαγνητικά πεδία στον γαλαξία μας και σε εξωγαλαξιακά περιβάλλοντα.
Όσο για τις σπουδές της, ξεκίνησε παίρνοντας πτυχίο Φυσικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1999 και έκανε Διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόιο των ΗΠΑ, το 2005. Το 2012 επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου και ξεκίνησε να εργάζεται για το Πανεπιστήμιο.Μάλιστα το 2018, έγινε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια.