GIRL POWER: ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΥΛ THINK

Η Γιούλη Κυριαζή πιστεύει στη συναισθηματική νοημοσύνη στην δουλειά

Αφιέρωμα Science Girls για την Ημέρα της Γυναίκας
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Η Γιούλη Κυριαζή πιστεύει στη συναισθηματική νοημοσύνη στην δουλειά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Γιούλη είναι Βιολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Περιβαλλοντική Βιολογία από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Τo 2018 ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα τη Διδασκαλία της Οικολογίας στην Εκπαίδευση, ασχολείται με το σχεδιασμό και την υλοποίηση Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Είναι Senior Manager και επιστημονική σύμβουλος σε δράσεις που αφορούν την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη και συμμετέχει στη διοργάνωση του Athens Science Festival ως Executive Director και Υπεύθυνη Οργάνωσης Περιεχομένου.

Είχες ένα πρότυπο που επηρέασε την απόφασή σου να εργαστεις στον τομέα της επιστήμης;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗΗ Πανδώρα Σιφνιώτη μας μιλά για την καθημερινότητα της επιστήμης ΜΑΡ 08, 2021

Παραπάνω από ένα πρόσωπο. Αρχικά οι γονείς μου. Ο πατέρας μου είναι Ψυχίατρος – Ψυχαναλυτής και η μητέρα μου ήταν παιδίατρος. Ήθελαν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο για αυτό και επένδυσαν στις σπουδές μας. Ο μεγαλύτερός μου αδελφός, ο Θανάσης, τελείωσε το Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης, ο Ιάσονας την Ιατρική του Πανεπιστημίου της Κρήτης και εγώ το Τμήμα της Βιολογίας. Και τα 3 παιδιά συνεχίσαμε με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές.

Πώς είναι μια τυπική σου μέρα;

Ξυπνάω στις 8.00. Αφιερώνω λίγο χρόνο στον εαυτό μου. Στις 9.30 ξεκινάω να εργάζομαι και μετά τις 18.00 προσπαθώ να αφιερώνω την υπόλοιπη μέρα μου σε πράγματα που αγαπώ.

Υπάρχει κάποιο επιστημονικό θέμα που πιστεύεις ότι πρέπει να έχει περισσότερη επιστημονική προσοχή;

Τα επιστημονικά πεδία είναι πάρα πολλά και παντού στον κόσμο υπάρχουν επιστήμονες που ασχολούνται, οπότε δεν πιστέυω ότι κάτι διαφεύγει της προσοχή τους. Υπάρχουν όμως κλάδοι της επιστήμης που δεν χρήζουν ίσες ευκαιρίες στην χρηματοδότητση και έτσι είναι λιγότεροι οι επιστήμονες που ασχολούνται με αυτά. Για παράδειγμα είναι πιο εύκολο να χρηματοδοτηθεί μία έρευνα για την ανακάκλυψη ενός εμβολίου ή φαρμάκου παρά για την διατήρηση της βιοποικιλότητας μία ακρητικής νήσου. Μπορεί να σας φαίνεται ασήμαντο το δεύτερο, όμως δεν είναι. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της προσπάθειας μας να διατηρήσουμε τη ζωή στον πλανήτη.

Ποια ήταν τα μεγαλύτερα εμπόδια που έπρεπε να ξεπεράσεις; Είχες ποτέ την εντύπωση ότι κάποιο κομμάτι της εργασίας σου θα ήταν πιο εύκολο ή πιο δύσκολο αν ήσουν άντρας;

Μέχρι στιγμής, οφείλω να πω ότι δεν έχω νοιώσει προσωπικά καμία είδους προκατάληψη στο χώρο εργασίας μου που να αφορά διάκριση. Τουναντίον να αναφέρω ότι στη SciCo το 80% των εργαζομένων είναι γυναίκες και επειδή συμμετέχω στην επιλογή του προσωπικού μπορώ να σας μεταφέρω ότι τα κριτήρια με τα οποία συνήθως επιλέγονται οι συνεργάτες μας είναι οι οργανωτικές δεξιότητες, η συναισθηματική νοημοσύνη και η παραγωγική εργασία σε ομάδες. Αυτά τα χαρακτηριστικά τα συναντάς πιο συχνά σε γυναίκες παρά σε άντρες. Αυτό που με προβληματίζει για το μέλλον είναι πώς θα ανταποκριθώ στις απαιτήσεις της εργασίας μου όταν αποκτήσω παιδιά. Θα είναι δυσκολότερο να ανταποκριθώ σε σχέση με τον αν ήμουν άντρας.

Τι είδους προκαταλήψεις, αν υπάρχουν, έπρεπε να αντιμετωπίσεις;

Όπως είπα, υπήρξα πολύ τυχερή. Ευχαριστώ τους καθηγητές, συναδέλφους, συνεργάτες και εργοδότες που είδαν μόνο δυνατότητες σε εμένα και επένδυσαν χρόνο και πόρους για να προχωρήσουμε μαζί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαβάστε Ακόμη
Think Πριν 198 εβδομάδες
Η Πανδώρα Σιφνιώτη μας μιλά για την καθημερινότητα της επιστήμης
Αφιέρωμα Science Girls για την Ημέρα της Γυναίκας
Δέσποινα Πολυχρονίδου
Περισσότερα Θέματα Think
3 / position1: 1792 / position2: 3724
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb