THINK

Η ιστορία της πρώτης διάσημης Ελληνίδας μαγείρισσας

Πώς η Χρύσα Παραδείση από μια εξαιρετική μαγείρισσα έγινε διάσημη των περιοδικών και των βιβλίων
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Χρύσα Παραδείση γεννήθηκε στην Σμύρνη το 1908 και καταγόταν από προσφυγική οικογένεια. 

Η ίδια ήταν μια εξαιρετική μαγείρισσα που άρχισε να δημοσιεύει συνταγές της στο Έθνος το 1949.

Ξεκίνησε να δουλεύει ως δακτυλογράφος κι εκεί γνώρισε τον Αλέξανδρο Παραδείση, δημοσιογράφο, ιστορικό, ο οποίος είχε στήλη στην εφημερίδα "Το Εθνος" με τον οποίο παντρεύτηκε. Έτσι ήταν θέμα χρόνου να της προτείνει να γράφει στην εφημερίδα που δούλευε μία στήλη με τις συνταγές της. 

Οι συνταγές άρεσαν πολύ, λίγο αργότερα την ανακάλυψε ο Ευάγγελος Τερζόπουλος και την κάλεσε στη Γυναίκα στην οποία εργάστηκε περίπου 30 χρόνια. Μια από τις πιο αγαπητές στήλες στο περιοδικό ήταν Το Μενού του 15νθημέρου, που έλυνε το πρόβλημα της νοικοκυράς "τί θα φάμε σήμερα".

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήταν η πρώτη που δημιούργησε ραδιοφωνική εκπομπή γαστρονομικού ενδιαφέροντος και έγραψε πάμπολλες συνταγές σε εμπορικά έντυπα!

Τα βιβλία της έχουν κυκλοφορήσει στην Αμερική, την Αυστραλία και την Ιαπωνία.

Η Χρύσα Παραδείση από τις συνταγές στην εφημερίδα και τα περιοδικά, πέρασε στην έκδοση δικών της βιβλίων. Φυσικά πρωταγωνίστησε και σε διαφημίσεις, όπως η παρακάτω.

Το 1963 με το σύζυγό της υιοθέτησαν ένα 8χρονο τότε ορφανό κοριτσάκι που έμεινε ως κόρη για πάντα μαζί της. Η ίδια προσβλήθηκε από καρκίνο το 1974, έδωσε μεγάλη μάχη για χρόνια – ενώ εργαζόταν πυρετωδώς μέχρι τις τελευταίες ημέρες της ζωής της- και πέθανε το Φλεβάρη του 1987. Ηταν 79 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
8 / position1: 196 / position2: 769
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb