Πολύς κοσμός φοράει δύο μάσκες προστασίας στο πρόσωπο του, θέλοντας να κάνει ακόμα πιο δύσκολη την μετάδοση του κορωνοϊού, είναι όμως όντως πιο αποτελεσματικό αυτό το μέτρο προστασίας ή στην ουσία δεν κάνει τίποτα;
Όπως αναφέρει ο Scott Segal, καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Αναισθησιολογίας του ινστιτούτου Wake Forest Baptist Health στο Winston-Salem της Βόρειας Καρολίνας, μέχρι στιγμής είναι ελάχιστα τα επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν οφέλη ή μειονεκτήματα από την χρήση δύο ή και περισσότερων μασκών προστασίας ταυτόχρονα. Ο ίδιος ο Segal, διεξήγαγε δοκιμές σε μια σειρά από διάφορα είδη υφασμάτων με σκοπό να δει πόσο αποτελεσματικά θα ήταν για την χρήση σε κατασκευές μασκών προσώπου, πάνω σε μια μελέτη για το ινστιτούτο που εργάζεται.
Και μπορεί η μικρή μελέτη του να βλέπει ένα πλεονέκτημα στην ταυτόχρονη χρήση δυο μασκών, παρόλα αυτά, δεν έχει γίνει κάποια αντίστοιχη έρευνα και από άλλους επιστήμονες, ούτε έχει αξιολογηθεί το απότελεσμα της δικής του από ομότιμους. Πάντως, οι επίστημονες αυτής της μελέτης, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι καλύτερη η διπλή μάσκα, αν δεν υπάρχει μάσκα υψηλότερης λειτουργίας.
Όπως αναφέρει ο Segal «Το να φοράς δύο μάσκες μπορεί να είναι λογική ιδέα αν η ικανότητα φιλτραρίσματος των μασκών δεν είναι πολύ ισχυρή». Πάντως, οι περισσότερες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του ίδιου, διαπίστωσαν ότι πολλαπλά στρώματα υφάσματος φιλτράρουν ιικά σωματίδια καλύτερα από ένα μόνο στρώμα και δύο στρώματα υφάσματος υψηλής ποιότητας με σφιχτή ύφανση αποδίδουν καλύτερα. «Με υλικά χαμηλότερης ποιότητας, περισσότερα στρώματα μπορεί να έχουν καλύτερη απόδοση», κατά τον Segal.