Στην πρώτη σελίδα του βιβλίου «Με λένε Μαλάλα», η Μαλάλα Γιουσαφζάι, το κορίτσι από το Πακιστάν που όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στους Ταλιμπάν για το δικαίωμα στη μόρφωση, αφιερώνει το υπόλοιπο βιβλίο σε όλα τα κορίτσια της γης που υποχρεώθηκαν να σωπάσουν απέναντι στην αδικία.
Την αδικία του να μην μπορείς να πας στο σχολείο, επειδή είσαι κορίτσι, επειδή έχεις γεννηθεί σε φτωχή οικογένεια, επειδή η χώρα σου βρίσκεται σε πόλεμο.
Αυτή τη στιγμή 617 εκατομμύρια κορίτσια και αγόρια δεν μαθαίνουν τα βασικά στο σχολείο, ενώ η πανδημία έχει κρατήσει εκτός τάξης για σχεδόν τέσσερις μήνες τα παιδιά των φτωχότερων χωρών. Το αντίστοιχο διάστημα για τα παιδιά που κατάγονται από πλουσιότερες χώρες είναι σύμφωνα με έρευνες έξι εβδομάδες.
Παράλληλα, ένα στα δέκα παιδιά παγκοσμίως αναγκάζεται σε παιδική εργασία, μένοντας μακριά από το σχολείο και τη διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και των οικονομικών συνεπειών που επιφέρει σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη.
Για την ActionAid, η εκπαίδευση των παιδιών και των εφήβων αποτελεί βασικό εργαλείο, ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες. Σε όλες τις χώρες δράσης της και στην Ελλάδα, μεταφέρει γνώσεις και δημιουργεί εκπαιδευτικό υλικό, στηρίζει σχολικές μονάδες και εκπαιδευτικούς και ενημερώνει για το δικαίωμα στην εκπαίδευση, ώστε να μειώσει τις ανισότητες και τις διακρίσεις. Δουλεύει ώστε το διάλειμμά να σημαίνει παιχνίδι με άλλα παιδιά μεταξύ μαθημάτων και όχι ξεκούραση από το κουβάλημα, το σκάψιμο, το ράψιμο. Σε όλο τον κόσμο επικεντρώνει τη δράση της, ώστε κάθε παιδί και κάθε νέος και νέα να αποκτήσει τις γνώσεις που απαιτούνται, διεκδικώντας στη συνέχεια μια καλύτερη ζωή.
Στο Κέντρο που έχει δημιουργήσει στον Κολωνό, υποστηρίζει παιδιά και εφήβους από ευάλωτες οικογένειες, προσφέροντάς τους δωρεάν πρόσβαση σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Με αυτόν τον τρόπο, μαθαίνουν να αναπτύσσουν δεξιότητες σε τομείς όπως η τεχνολογία, οι επιστήμες και οι τέχνες. «Το Κέντρο είναι πάρα πολύ ωραίο και εκεί μαθαίνεις περισσότερα πράγματα από το σχολείο μας και έχει ρομποτική, μπορούμε να σχεδιάσουμε πράγματα, εικαστικά και άλλες δραστηριότητες», αναφέρει ο Μάρκο*, ο οποίος παρακολουθεί προγράμματα εκμάθησης αγγλικών, υπολογιστών, ρομποτικής και εικαστικών και συμμετέχει στο εργαστήρι έκφρασης του Κέντρου.
Η ActionAid μέσα από το έργο της προσπαθεί να εξασφαλίσει πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά του κόσμου, ώστε κι αυτά με τη σειρά τους στο μέλλον να δημιουργήσουν έναν πιο δίκαιο κόσμο. Μπες στο www.actionaid.gr και μάθε πώς μπορούμε να πολεμήσουμε μαζί την αδικία.
*Το όνομα έχει αλλαχθεί για λόγους προστασίας.