Η δικαστική απόφαση που απαγόρευε τις εκτρώσεις στην Πολωνία προκάλεσε ένα τεράστιο κύμα διαμαρτυριών και σφοδρές αντιδράσεις από τους πολίτες που διαδήλωναν εδώ και αρκετές μέρες στη χώρα.
Η θύελλα που έφερε η νέα υπερσυντηρητική νομοθεσία για τις αμβλώσεις, που απαγόρευε την ιατρική διαδικασία ακόμη και αν το έμβρυο παρουσίαζε γενετικές ανωμαλίες, ανάγκασαν την κυβέρνηση της Πολωνίας να παγώσει τη δημοσίευση και εφαρμογή της. Το Pink.gr μίλησε με κορίτσια που βρέθηκαν στους δρόμους της Βαρσοβίας.
"Είμαστε πολύ κοντά στην αλλαγή. Οι άνθρωποι δεν διαμαρτύρονται μόνο για την άμβλωση. Έχουμε επίσης πολλές ακόμη απαιτήσεις! Θέλουμε διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας, ανεξάρτητα δικαστήρια και κρατικές υπηρεσίες, υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία.
Θέλουμε επίσης να τερματίσουμε τη χρηματοδότηση της τηλεόρασης προπαγάνδας (TVP) της Πολωνίας. Θέλουμε επίσης πλήρη δικαιώματα για άτομα LGBT + και τερματισμό των ελεύθερων ζωνών LGBT +. Υπάρχουν πολλά, όπως είπα και πριν, δεν πρόκειται μόνο για αμβλώσεις" μας λέει η Maria Troczynska, 18 ετών.
Το κόμμα PiS που κυβερνά την Πολωνία από το 2015 έχει κατηγορηθεί πως οι πρακτικές του είναι πολλές φορές αντιδημοκρατικές κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του. Δεν έλλειψε δε, η βία κατά των διαδηλωτών.
Very disturbing: apparent use of tear gas last night at #Poland protests against Constitutional Tribunal decision that virtually eliminates legal abortion. People's have right to demonstrate peacefully. https://t.co/TCpDnj8eXA
— Hillary Margolis (@hillarymargo) October 23, 2020
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη για την πολωνική εφημερίδα Gazeta Wyborcza, το 59% των πολιτών διαφωνούν με την απόφαση.
"Νομίζω ότι αυτό που θα θυμάμαι πιο έντονα κατά τη διάρκεια αυτών των δύο εβδομάδων ήταν η εικόνα της Βαρσοβίας την περασμένη Παρασκευή, δηλαδή στις 30/10/2020.Υπήρχαν πάνω από 100.000 άνθρωποι εκεί! Παρά τον κορωνοϊό, όλοι βγήκαν στους δρόμους. Και εδώ θα σας δώσω ένα παράδειγμα προπαγάνδας... η τηλεόραση ανέφερε ότι υπήρχαν 200-300 άτομα!"
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε ότι η νομοθετική ρύθμιση που επέτρεπε τις αμβλώσεις σε περιπτώσεις γενετικών ανωμαλιών, ήταν αντισυνταγματική, καθιστώντας την πολωνική νομοθεσία για το θέμα, που είναι η αυστηρότερη στην Ε.Ε., ακόμη πιο περιοριστική. Επέτρεπε μόνο την άμβλωση μόνο σε περίπτωση που κινδύνευε η ζωή της μητέρας ή η εγκυμοσύνη ήταν αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας.
Τα κορίτσια αλλά και τα αγόρια της Πολωνιας βγήκαν στους δρόμους κατά χιλιάδες αφού η έκρηξη του θυμού τους αψήφησε την πανδημία.
To Pink.gr μίλησε και με την οργάνωση CIELESNE που μας αλλάζει τα δεδομένα της φαινομενικής νίκης των γυναικών στη Βαρσοβία. "Όλοι λένε πως η αναβολή της απόφασης είναι για εμάς ένα κέρδος, πως νικήσαμε. Διαφωνούμε. Ενώ τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δίνουν πολύ λίγη προσοχή στην κατάσταση στην Πολωνία, η εικόνα της γυναίκας που κυματίζει σημαία ουράνιου τόξου στους δρόμους της Βαρσοβίας, έχει μοιραστεί ευρέως στα κοινωνικά μέσα μέσα τις τελευταίες ημέρες. Και ενώ εκτιμούμε αυτούς που το έχουν μοιραστεί και προβάλλουν τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες στην Πολωνία, η λεζάντα που πολλοί έχουν χρησιμοποιήσει παράλληλα με αυτήν την εικόνα είναι πολύ παραπλανητική. Η κατάσταση στην Πολωνία δεν βελτιώνεται, χειροτερεύει" αναφέρουν.
"Η αναβολή δε σημαίνει πως δεν θα γίνει αυτό που δεν θέλουμε. Η λογική είναι να εξουθενώσουν τον πληθυσμό, και με τον καιρό να ηρεμήσουν τα πράγματα, να κουραστούν οι διαδηλωτές και στην πραγματικότητα να κερδίσουν χρόνο για τον εαυτό τους".
"Μπορεί ο Πολωνός πρωθυπουργός να ανέφερε πως θα ξανασκεφτεί την απόφαση όμως ξέρουμε πως δεν είναι κάποιος που κρατά το λόγο του".
"Ο αγώνας δεν πρέπει να σταματήσει τώρα, γιατί κάτι τέτοιο θα μας πάει πολύ πίσω. Πρέπει να ακυρωθεί η απόφαση, και μόνο τότε πρέπει να σταματήσουμε" αναφέρει η Kasia J., 25 ετών.
To hashtag #pieklokobiet σημαίνει "η κόλαση της γυναίκας" και κάθε λεπτό γεμίζει όλο και περισσότερο με εικόνες από τις διαδηλώσεις ή artwork καλλιτεχνών που συνεισφέρουν με τον τρόπο τους.
Το πάγωμα της απόφασης είναι μια μεγάλη νίκη, όμως επίφοβη - σύμφωνα με τον Μίχαλ Ντβόρτζικ, εκπρόσωπο του πρωθυπουργού «έχει ξεκινήσει μια συζήτηση και θα ήταν καλό να δώσουμε χρόνο στον διάλογο ώστε να δημιουργηθεί μια νέα θέση που δεν θα προκαλεί τόσες δυσκολίες και δεν θα εξάπτει τα αισθήματα».
Μένει να δούμε τη συνέχεια.
Mάθε περισσότερα ακολουθώντας στα social media τους λογαριασμούς