Πολλές είναι οι γυναίκες που έχουν τριχοφυΐα στο πρόσωπο και δε νιώθουν άνετα, οπότε μην σκέφτεσαι ότι όλα συμβαίνουν μόνο σε εσένα και φρικάρεις. Είναι καλό όμως να ξέρεις κάποιες βασικές αιτίες που μπορεί να την προκαλούν, πέρα από το πως να απαλλαχτείς από αυτήν.
Φυσικά, αν έχεις αντοπίσει κάποια τέτοια αλλαγή στο πρόσωπο σου θα πρέπει πρώτα από όλα να μιλήσεις με έναν γιατρό, δερματολόγο, ώστε να σου πει τι εξετάσεις να κάνεις και να δεις ακριβώς για ποιο λόγο έχεις έντονη τριχοφυΐα στο πρόσωπο.
Είναι λογικό βέβαια και είναι απλώς κάτι κληρονιμικό ή να είσαι οργανισμός που βγάζει πολλές τρίχες, αλλά όπως και να έχει η πρόληψη μας σώζει.
Οι αιτίες της τριχοφυΐας στο πρόσωπο
Πολλοί μπορούν να είναι οι λόγοι για τις τρίχες που φυτρώνουν στο σαγόνι σου. Καταρχάς, όπως και στο υπόλοιπο σώμα, έτσι και σε εκείνο το σημείο υπάρχουν θήλακες τριχών, όμως συνήθως εκεί φυτρώνει κάτι σαν διάφανο χνούδι. Μια κοπέλα όμως που είναι πιο μελαχρινή, μπορεί να δει πιο σκούρες τρίχες εκεί.
Βέβαια, μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες τριχοφυΐας στο πρόσωπο είναι οι ορμονικές αλλαγές, όπως π.χ. συμβαίνει λόγω πολυκυστικών ωοθηκών. Το σύνδρομο αυτό προκαλεί την παραγωγή υπερβολικών ποσοτήτων ανδρογώνων που είναι αρσενικές ορμόνες και μεταξύ άλλων, προκαλούν και αυτό το θέμα. Για να δεις αν έχεις πολυκιστικές πρέπει να μιλήσεις με τον γυναικολόγο σου και αυτός να σε παρεπέμψει στις αντίστοιχες εξετάσεις. Κάποια από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των πολυκιστικών οωθηκών πάντως, είναι η απουσία της περιόδου, η έντονη ακμή, αλλά και οι σκούρες τρίχες στο πρόσωπο.
Επίσης, τρίχες στο πρόσωπο μπορεί να αποκτήσουν ξαφνικά και γυναίκες που περνούν περιμενοπάθεια ή εμμηνόπαυση, λόγω της μείωσης οιστρογόνων και προγεστερόνης στο σώμα, η οποία μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα τεστοστερόνης και αυτό με τη σειρά του να φέρει την υπερβολική ανάπτυξη των τριχών.
Πως μπορείς να αντθμετωπίσεις την τριχοφυΐα στο πρόσωπο
Αν έχει πολυκηστικές ή είσαι στην εμμηνόπαυση θα πρέπει να ζητήσεις την βοήθεια του γυναικολόγου σου, καθώς θα πρέπει να σε εξετάσει και να σε κατευθύνει ανάλογα.
Αν πάλι δεν έχεις τόσο έντονο πρόβλημα και απλά έχεις ένα σκούρο χνούδι που δε θέλεις να βλέπεις, τότε μπορείς να επιλέξεις μια από τις παρακάτω μεθόδους:
- Τσιμπιδάκι
Ενδύκνειται για τις τρίχες στο πηγούνι, που είναι συνήθως πιο αραιές.
- Κλωστή
Πρόκειται για μια αρχαία μέθοδος αποτρίχωσης που έχει τις ρίζες της στη Μέση Ανατολή. Η διαδικασία είναι αρκετά απλή και συνήθως περιλαμβάνει ένα μόνο κομμάτι βαμβακερής κλωστής. Αφού η περιοχή καθαριστεί με οινόπνευμα, η αισθητικός κρατά την κλωστή και στα δυο χέρια της και τη στριφογυρίζει,. Έτσι δημιουργεί ένα μικρό “λάσο”, το οποίο ανοιγοκλείνει ώστε να τραβάει τις ανεπιθύμητες τρίχες από τη ρίζα. Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι ιδανική τόσο για το πάνω χείλος, όσο και για τις φαβορίτες.
- Laser
Μπορεί να κοστίζει αρκετά παραπάνω από τις παραπάνω μεθόδους, ωστόσο η αποτρίχωση με laser είναι ο μόνος τρόπος να απαλλαγείς οριστικά από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα. Θα πρέπει να επισκέπτεσαι τον αισθητικό σου κάθε 6 εβδομάδες και να έχεις υπομονή, γιατί μπορεί να χρειαστούν 8-12 μήνες για να δεις αποτελέσματα.
Προσοχή
Θα σε συμβουλεύαμε να αποφύγεις την αποτρίχωση με κερί σε εκείνες τις περιοχές, καθώς η επιδερμίδα είναι πολύ λεπτή και ευαίσθητη και μπορεί να την τραυματίσεις. Επιπλέον, το συχνό τράβηγμα των ταινιών θα προκαλέσει πρόωρη γήρανση του δέρματος aka ρυτίδες γύρω από το στόμα σου.