100 μαθητές ενός λυκείου στον Καναδά, αποφάσισαν να φορέσουν φούστα στο σχολείο θέλοντας να διαμαρτυρηθούν ενάντια στους σeξιστικούς κανόνες του ιδρύματος που ανήκουν.
Αυτή όμως, δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο σε σχολείο της χώρας, καθώς αυτόν τον μήνα σε πολλά σχολεία εκεί τα αγόρια φοράνε φούστες θέλοντας να διαμαρτυρηθούν σιωπηλά για τον σeξισμό και την τοξική αρρενωπότητα. Ακολουθώντας αυτά τα παραδείγματα, ο 16χρονος Zachari Paulin από το σχολείο «Collège Nouvelles Frontières», ανακοίνωσε στους συμμαθητές του ότι θα εμφανιστεί με φούστα στο σχολείο και κάπως έτσι, ο ένας έγινε 100.
Ο λόγος που τα αγόρια κατέφυγαν σε αυτήν την διαμαρτυρίας, είναι οι σeξιστικοί ενδυματολογικοί κανόνες που υπάρχουν όχι μόνο στο σχολείο, αλλά και στην καθημερινότητα, καθώς μια γυναίκα μπορεί π.χ. να κριθεί για το μήκος της φούστας της, ενώ δεν ισχύει το ίδιο και το μήκος του σορτς ενός άντρα. Αν όμως ο άντρας βάλει κάτι που θεωρείται γυναίκειο, τότε όλοι θα τον σχολιάσουν, το ίδιο δε θα συμβεί αν μια γυναίκα βέβαια φορέσει παντελόνι.
Ο έφηβος έκανε μάλιστα και μια σχετική ανάρτηση στο Instagram που μιλά για την δυμαρτηρία των συμμαθητών και φίλων του.
Όπως λέει χαρακτηριστικά, «σήμερα ίσως είδατε ότι πολλά αγόρια, όπως κι εγώ, φορούσαν φούστα. Λοιπόν, αφήστε με να σας εξηγήσω τον λόγο πίσω από αυτήν την κίνηση. Βασικά, το γεγονός ότι ένα αγόρι φορά φούστα είναι σημάδι αλληλεγγύης και υποστήριξης στη μάχη για την ισότητα των φύλων.
Ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο η κοινωνία αντιμετωπίζει τις γυναίκες και τους άνδρες είναι κραυγαλέα. Αν μια γυναίκα αποφασίζει να φορέσει ένα κοστούμι ή ένα παντελόνι, ρούχα που έχουν συνδυαστεί με την αρρενωπότητα, δεν τρέχει τίποτα. Αλλά λόγω της τοξικής αρρενωπότητας, η οποιαδήποτε κίνηση από έναν άνδρα, η οποία θα παραπέμπει σε κάτι ακόμα και ελάχιστα θηλυπρεπές, είτε αυτό είναι ένα βερνίκι νυχιών είτε makeup είτε, στη δική μας περίπτωση, μια φούστα, είναι κατακριτέα και ο ίδιος θεωρείται άξιος προσβολών.
Ο κόσμος θα πει ότι δεν είναι αληθινός άνδρας και αυτόματα θα υποθέσουν τη σeξουαλικότητά του».
Επιπλέον, ο 16χρονος πρόσθεσε ότι πολλές φορές ο κόσμος κατακρίνει τις γυναίκες για το μήκος της φούστας, με τους δράστες σeξουαλικής παρενόχλησης να το θέτουν ως παράλογο επιχείρημα, ώστε να δικαιολογήσουν τις αισχρές πράξεις τους.
«Έτσι, φορώντας φούστα, στεκόμαστε ενωμένοι ενάντια στην σeξουαλικοποίηση των γυναικών και στέλνουμε ένα δυνατό μήνυμα κατά της τοξικής αρρενωπότητας, η οποία εμποδίζει τα αγόρια να γίνουν αυτό που πραγματικά θέλουν, χωρίς να τα κρίνει κανείς.
Είμαστε στο 2020, πρέπει να είμαστε ανοιχτόμυαλοι και να πολεμήσουμε όλοι ώστε να σταματήσουν πια οι διακρίσεις, η ομοφοβία και ο σeξισμός. Αυτό αντιπροσωπεύουν και οι φούστες. Ευχαριστώ».