Η Greek pizza ή ελληνική πίτσα δημιουργήθηκε από Έλληνες μετανάστες στη Βοστώνη, στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Χαρακτηρίζεται από την παχιά, ψωμένια ζύμη, το μπόλικο τυρί και τη σάλτσα ντομάτας με έντονη γεύση ρίγανης.
Αυτός ο τύπος πίτσας ψήνεται συνήθως σε ένα αρκετά λιπαρό τηγάνι, το οποίο μπαίνει στο φούρνο (κάτι πολύ συνηθισμένο στην Αμερική) και οδηγεί στην απόλυτη εκδοχή της ζύμης γιατί κάνει την βάση τραγανή και τις άκρες της πίτσας απίστευτα κρατσανιστές.
Ελληνικά συστατικά όπως αγκινάρες, φέτα και ελιές Καλαμάτας είναι ό,τι πρέπει για γαρνιτούρα, και αν και δεν είναι απαραίτητα. Το πεπερόνι χρησιμοποιείται επίσης συχνά αλλά είναι στο χέρι σας τι θα βάλετε από πάνω.
Επειδή αυτή η πίτσα δεν τρώγεται όπως οι άλλες, πχ. την επόμενη μέρα, συνιστάται να την καταναλώνετε μέσα στα πρώτα δεκαπέντε λεπτά μετά το τηγάνι!
Συστατικά
για τη ζύμη:
1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
½ φλιτζάνι νερό, χλιαρό
1 φλιτζάνι | 140 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλιτζάνι | 90 γραμμάρια σιμιγδάλι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
για τη σάλτσα:
795 γραμμάρια ολόκληρες αποφλοιωμένες ντομάτες
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας κόκκινο πιπέρι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας σόγια
για την πίτσα:
450 γραμμάρια τριμμένο τυρί (ένα μείγμα μοτσαρέλας και τσένταρ είναι το καλύτερο)
60 γραμμάρια πεπερόνι σε φέτες
Φτιάξτε τη ζύμη: Διαλύστε τη μαγιά στο νερό στο μπολ ενός μίξερ με βάση ένα γάντζο ζύμης, όχι αναδευτήρα. Αφήστε το να καθίσει μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει, περίπου 10 λεπτά. Προσθέστε το αλεύρι, το λάδι, το αλάτι και τη ζάχαρη.
Ενεργοποιήστε τη μέση ταχύτητα και ζυμώστε μέχρι να σχηματιστεί μια κολλώδης ζύμη. Μεταφέρετε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε μέχρι να μαλακώσει, λίγα λεπτά ακόμα. Μεταφέρετε σε ένα λαδωμένο μπολ μίξερ και καλύψτε με πλαστικό περιτύλιγμα. Τοποθετήστε το σε μια ζεστή περιοχή και αφήστε το να ανέβει μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος, περίπου 2 ώρες!
Φτιάξτε τη σάλτσα: Τοποθετήστε τις ντομάτες σε ένα μίξερ και χτυπήστε τις μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν σάλτσα. Ζεσταίνετε το λάδι σε μεσαία σκάλα σε μια μεσαία κατσαρόλα. Προσθέστε την κόκκινη πιπεριά και ανακατεύετε για 30 δευτερόλεπτα. Προσθέτετε και το σκόρδο και μαγειρεύετε για 1 λεπτό. Προσθέστε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και τη σάλτσα σόγιας και σιγοβράστε σε μέτρια-χαμηλή φωτιά για περίπου μία ώρα.
Φτιάξτε την πίτσα: Ζεσταίνετε το φούρνο σας στους 250 βαθμούς, βεβαιωθείτε ότι η σχάρα είναι στη μεσαία θέση και περιμένετε 15 λεπτά να ζεσταθεί καλά ο φούρνος. Μόλις η ζύμη σας φουσκώσει καλά, καλά, μπορείτε να την κόψετε στη μέση και να σχηματίσετε δύο μπάλες.
Όταν την περάσετε στο τηγάνι (ή το λαδωμένο σας αντικολλητικό ταψάκι) πιέστε τη ζύμη να καλύψει όλη την επιφάνεια. Ρίχνετε τα υλικά και ψήνετε για 20 έως 25 λεπτά, έως ότου το τυρί αρχίσει να χρυσαφίζει και οι πιπεριές αρχίζουν να μαραίνονται!