Και σε ποιον δεν αρέσει το κουλούρι Θεσσαλονίκης!
Όμως αν είμαστε έξω και πειναμε δεν είναι αυτό που θα μας χορτάσει.
Γιατί;
Eπειδή έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη λόγω των επεξεργασμένων υδατανθράκων που περιέχει (λευκό αλεύρι), που σημαίνει πως το σώμα θα αφομοιώσει πολύ γρήγορα τους απλούς υδατάνθρακες και μετα από λίγο θα πειναμε πάλι!
Άσε που η ενέργειά μας από την κορυφή θα φτάσει στο πάτωμα μέσα σε λίγα λεπτά! Τώρα θα μου πεις αν είναι ολικής; Σε αυτή την περίπτωση είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα ομως και πάλι δεν έχει πολύ μεγάλη διαφορά από το απλό κουλούρι μιας και το αλεύρι ολικής που περιέχει δεν είναι τόσο πολύ ώστε να κάνει μεγάλη διαφορά στο γλυκαιμικό δείκτη. Γι’ αυτό, και για να χορτάσουμε προσπαθούμε να τρώμε το κουλουράκι με κάποια πρωτεΐνη (πχ τυρί χαμηλών λιπαρών, γιαούρτι, χουμους) ή/και μια τροφή πλούσια σε ωφέλιμα λιπαρά (πχ ελιές, αβοκάντο, ταχίνι, φιστικοβούτυρο).
Αντιθετα στη δεξιά φωτό έχουμε 250 θερμίδες από ξηρους καρπους και φρούτο που θα μας κρατήσουν χορτάτους και θα μας δωσουν ενέργεια για πολυ ώρα ενω ταυτόχρονα θα έχουμε χαρίσει στο σώμα μας ένα σωρό αντιοξειδωτικα, βιταμινες, μέταλλα, φυτικες ινες κι ωφέλιμα λιπαρά. Στην περίπτωση λοιπόν των ξηρών καρπών και του φρούτου είμαστε κερδισμένοι και όσον αφορά στην απώλεια βάρους (δεν τρωμε για αρκετή ώρα) αλλά και όσον αφορά στην υγεία μας.
Το νόημα αυτής της συμβουλής φυσικά δεν είναι να μην ξαναφάμε κουλούρια αλλά να γνωρίζουμε πως σκέτα δεν είναι και το καλύτερο σνακ! Αλλωστε στόχος οταν τρωμε είναι να χορταίνουμε κι όχι να μας ανοίγει η όρεξη...
Δήμητρα Παπαμίχου
(Nutritionist / MSc. Diet.&Nutr./PhD candidate)