Αποτελεί κοινή αλήθεια πως κάποιες σχέσεις καταφέρνουν να παραμείνουν δυνατές με το πέρασμα του χρόνου, ενώ κάποιες άλλες όχι. Το τι επηρεάζει τη διάρκεια των σχέσεων και την αντοχή τους στο χρόνο θέλησε να μελετήσει μια επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Pathways of Commitment to Wed: The Development and Dissolution of Romantic Relationships.
Η μελέτη συμπεριέλαβε περίπου 400 ανύπαντρα ετερόφυλα ζευγάρια, ηλικίας 19 έως 35 ετών, ρωτώντας τα σε μία διάρκεια 9 μηνών πόσο πιθανό είναι να παντρευτούν τον σύντροφό τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι σχέσεις διαχωρίζονται σε 4 κατηγορίες και μέσα σε αυτές η πιο δημοφιλής (34%) ήταν κι αυτή όπου τα ζευγάρια παρουσιάζουν αυξημένη πιθανότητα να χωρίσουν.
Στην πρώτη κατηγορία, οι σχέσεις στις οποίες οι σύντροφοι έδειχναν μία δέσμευση μεταξύ τους, ήταν και οι πιο θετικές να αντέξουν στο πέρασμα του χρόνου. Στη δεύτερη κατηγορία, η σχέση επηρεάζεται από κοινωνικούς παράγοντες, όπως το αν εγκρίνει ή όχι η οικογένεια κάποιου εκ των συντρόφων, με μία διάθεση δέσμευσης. Στην τρίτη κατηγορία, οι σχέσεις με αρκετές συγκρούσεις, τείνουν να κολλάνε σε ένα σημείο χωρίς πρόοδο. Η συγκεκριμένη ομάδα συνδέεται με την τελευταία και πιο "επικίνδυνη" κατηγορία, τις σχέσεις με πολύ δράμα, με τη μόνη διαφορά το πώς οι σύντροφοι μπορούν και είναι ικανοί να διαχειριστούν τις συγκρούσεις.
"Οι σχέσεις που χαρακτηρίζονται από δραματικότητα φαίνεται να έχουν μία σχετικά ταραχώδη πρόοδο προς τη δέσμευση γεμάτη με αρνητικές απόψεις της σχέσης" αναφέρουν οι ερευνητές. Οι πιθανότητες να καταλήξει αυτή η σχέση σε χωρισμό ήταν οι διπλάσιες με οποιαδήποτε άλλη κατηγορία.