Η Δήμητρα Παπαμίχου, διάσημη διατροφολόγος απαντά σε κάθε σου απορία!
Η στέρηση και η απαγόρευση οδηγούν σχεδόν πάντα σε αντίδραση και υπερφαγία.
Γι' αυτό κι ο ποιο αποτελεσματικός τροπος σκέψης είναι να ξεκινησουμε από τις τροφές εκείνες που καλό είναι να καταναλώνουμε περισσότερο κι όχι από εκείνες που πρέπει να αποφεύγουμε! Τώρα μπορεί να σκεφτείς μέσα σου, ποια είναι η διαφορά...
Η διαφορα είναι πως αν καταρχήν αυξήσουμε τις τροφες που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε το στόχο μας αυτόματα θα περιορίσουμε το χώρο για τροφές που καλό είναι να αποφεύγουμε, κι αυτό θα γίνει χωρίς να νιώθουμε καταπίεση.
Επικεντρωνόμαστε λοιπόν στο να αυξήσουμε τα λαχανικά, τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια, τη βρώμη και γενικότερα όλες τις πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφες και φροντίζουμε τα γεύματά μας να έχουν επαρκή πρωτεΐνη, μιας και βοηθά πολύ στο αίσθημα κορεσμού!
Δίνουμε ωστόσο ιδιαίτερη έμφαση στη φυτική πρωτεΐνη (όσπρια, ξηροί καρποί, σόγια, κινόα) που το σώμα μας φαίνεται να αγαπάει ιδιαίτερα μιας κι έρχεται με ένα πακέτο φυτικών ινών και θρεπτικών συστατικών. Και φυσικά αυξάνουμε και το νερό που πίνουμε.
Με τον τρόπο αυτό χωρις να το σκεφθούμε δεν αφηνουμε πολύ χώρο για επεξεργασμενες τροφες πλούσιες σε ζάχαρη, αλεύρι, αλάτι και “κακά λιπαρά". Και το σπουδαιότερο, το πετυχαίνουμε χωρίς να νιώθουμε καταπίεση.
Δήμητρα Παπαμίχου
(Nutritionist / MSc. Diet.&Nutr./PhD candidate)