Τα τυριά αποτελούν το πιο διάσημο ορεκτικό στον κόσμο ενώ ταυτόχρονο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συνοδευτικά με το φαγητό μας, με κάθε τυρί να ταιριάζει καλύτερα με διαφορετικά πιάτα.
Μπορούν να συμπληρώσουν σαλάτες, όπως η δική μας χωριάτική, αλλά και να συνοδεύσουν τα ζυμαρικά προσφέροντας την πινελιά που τους λείπει στην γεύση. Τα περισσότερα από τα τυριά παράγονται από το γάλα και στην πλειονότητα των περιπτώσεων κάνουν καλό στην υγεία μας αν καταναλώνονται με μέτρο, όπως άλλωστε όλα τα φαγητά. Οι μεγάλες ποσότητες μπορεί να κρύβουν κινδύνους.
Λίγοι γνωρίζουν ότι τα τυριά μπορεί να έχουν μια άγνωστή «παρενέργεια», ειδικά αν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Η τυραμίνη είναι μια ουσία που βρίσκεται φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα. Ο άνθρωπος την μεταβολίζει από το ένζυμο οξειδάση της μονοαμίνης.
Υπάρχουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα τυραμίνης, όπως τα τυριά υψηλής ωρίμανσης, οι σάλτσες σόγιας, το τουρσί και τα αλλαντικά. Αν καταναλωθεί σε υψηλές ποσότητες προκαλεί πονοκέφαλο και ημικρανίες.
Γι’ αυτόν τον λόγο, δεν θα πρέπει να καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα τυριών γιατί ανάλογα με τον οργανισμό μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα που μόνο ευχάριστα δεν είναι για όλους.