Το σούσι είναι ένα πιάτο που κατάφερε να κατακτήσει τον δυτικό κόσμο και μάλιστα να γίνει ένα από τα αγαπημένα του. Και μπορεί όλοι να εντυπωσιαζόμαστε από το στήσιμο του όμως πόσοι ξέρουν πως να το τρώνε με τον σωστό, παραδοσιακό, ιαπωνικό τρόπο;
Για να μας λύσει κάθε απορία, ο κορυφαίος Ιάπωνας σεφ Naomichi Yasuda, στον οποίον ανήκει το διάσημο εστιατόρειο "Yasuda" στη Νέα Υόρκη, αποφάσισε να μας αποκαλύψει τους βασικούς κανόνες για το πως πρέπει να τρώγεται το σούσι, αφού οι περισσότεροι κάνουμε μεγάλα λάθη με αυτό.
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω όλους τους κανόνες για τη σωστή κατανάλωση σούσι και εφαρμόστε τους την επόμενη φορά που θα φάτε και θα δείτε μεγάλη διαφορά στην γεύση του.
Πρώτος κανόνας: Ποτέ μην βάζεις τζίντζερ πάνω στο σούσι
Μια πατιέλα σούσι συνοδεύεται πάντα από γουασάμπι, τουρσί τζίντζερ και σόγια σος. Αυτό που κάνουν οι περισσότεροι είναι να βάζουν λίγο τζίνζτερ πάνω από το σούσι και μετά να το βουτούν στη σόγια σος. Αυτό σύμφωνα με τον σεφ μας είναι μεγάλο λάθος, καθώς το τζίντζερ δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με τη σόγια σος. Το τζίντζερ θα πρέπει να καταναλώνεται μόνο του στο τέλος κάθε κομματιού σούσι για να καθαρίζει την γεύση.
Δεύτερος κανόνας: Το sushi το τρώμε με το χέρι
Υπάρχει ένα είδος σούσι, τα maki rolls τα οποία τρώγονται με τα χέρια. Αυτά τα βουτάτε λίγο από τη μια πλευρά στη σόγια σος και τα τρώτε. Για τα nagiri, κανονικά χρησιμοποιείτε chopsticks. Γέρνεται το κομμάτι στο πλάι, το πιάνετε και το βουτάτε στη σόγια σος. Προσέξτε όμως να το βουτήξετε ολόκληρο για να απορροφηθεί σωστά η σος.
Τρίτος κανόνας: Ποτέ μην τινάζεις τη σόγια σος από το σούσι
Μην τινάζετε το σούσι αφού το βουτήξετε στη σόγια σος, γιατί αυτή είναι που τη δίνει την αλμυρή γεύση που χρειάζεται. Για αυτό βουτάτε το κομμάτι σας όσο χρειάζεται. Ούτε να στάζει, ούτε να μουλιάσει.