Τις δύσκολες στιγμές της καραντίνας πολλές είναι οι φορές που αναρωτιόμαστε για την ποιότητα της ζωής μας. Στερούμαστε για κάποιο διάστημα βασικές ελευθερίες μας, αλλά από την άλλη μας δίνεται ένα μοναδικό δώρο που τόσο μάς έλειπε και υποβάθμιζε την ποιότητα της ζωής μας. Ο χρόνος.
Αυτό το ανελέητο κυνήγι του χρόνου έχει κάπως κοπάσει και από την ασφάλεια του σπιτιού μας αντιλαμβανόμαστε πως η έλλειψή του ήταν ίσως και μια εκ του ασφαλούς δικαιολογία. Η ζωή που δεν είχαμε είναι κυρίως συνέπεια της έλλειψης θέλησης και όχι της έλλειψης διαθέσιμου χρόνου.
Πέρα από την ποσότητα του χρόνου, υπάρχει και η ποιότητα των σκέψεών μας, η οποία καθορίζεται από αυτά που στροβιλίζονται στο μυαλό μας, από τα συναισθήματά μας και από το πού εστιάζουμε.
Εστιάζεις σε αυτό που σου λείπει, όπως π.χ. οι βόλτες, οι εκδρομές, τα ουζερί; Γίνεσαι αυτό που σου λείπει. Εστιάζεις στην έλλειψη, στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή περνάς την καραντίνα μόνη σου; Μπολιάζεσαι με αυτό το αίσθημα της έλλειψης, της μοναξιάς, της απογοήτευσης.
Αν επιλέξεις, μπορείς να εστιάσεις κάπου αλλού, μπορείς να επενδύσεις σε αυτό το αίσθημα της μοναξιάς σου για να δυναμώσεις και να εγκαινιάσεις μια νέα, αναβαθμισμένη σχέση με τον εαυτό σου. Μπορείς να επιλέξεις να επενδύσεις στην αγάπη προς τον εαυτό σου, να γίνεις, δηλαδή, ένα άλλο ολόκληρο.
Η ποιότητα της ζωής σου καθορίζεται, επίσης, από τη φυσική σου κατάσταση. Από το πώς ξεκουράζεσαι, πώς κοιμάσαι και πόσες ώρες κοιμάσαι. Από το πώς φορτίζεις τις μπαταρίες σου, πώς γυμνάζεσαι, πώς είναι η διατροφή σου, πώς είναι τα κιλά σου. Από το πώς μπορείς με πειθαρχία να προσφέρεις μια καλύτερη φυσική κατάσταση στον εαυτό σου, ακόμα κι αν δεν μπορείς προς το παρόν να πας στο γυμναστήριο.
Και, τέλος, μεγάλο μερίδιο ευθύνης στο πώς ζεις μέσα στο σπίτι έχει ο τρόπος επικοινωνίας με τον εαυτό σου.
Θα μου πεις: «Μα πώς μπορεί να με επηρεάσει ο τρόπος επικοινωνίας με τον εαυτό μου, Νικόλα;» Θα σου πρότεινα, λοιπόν, να σκεφτείς το παρακάτω. Πολύ συχνά, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, χρησιμοποιούμε λέξεις ή φράσεις οι οποίες βάζουν τις πινελιές τους στην ποιότητα του τρόπου επικοινωνίας με τον εαυτό μας. Δηλαδή, πολλές φορές, με εκφράσεις, με λέξεις που στρέφεις εναντίον του εαυτού σου, με χαρακτηρισμούς, με προσβολές, με υποτιμήσεις εναντίον του εαυτού σου σε σχέση με αυτά που πετυχαίνεις ή με αυτά στα οποία στοχεύεις, εσύ είσαι που σαμποτάρεις τον εαυτό σου. Μιλάμε, λοιπόν, για το self-sabotage. Πολλές φορές σαμποτάρουμε τον εαυτό μας μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για παράδειγμα, ποστάρουμε στο Facebook πράγματα που μας μειώνουν. Σκέψου, λοιπόν, και τις λέξεις που χρησιμοποιείς στη καθημερινή επικοινωνία σου.
Νικόλας Ουρανός
Life & Relationship Coach, #1 International Bestselling Author www.jillandnikolas.com
Αυτή την κρίσιμη στιγμή, τώρα που χρειάζεσαι όσο ποτέ, υπεύθυνη υποστήριξη για να μη λυγίσεις, σε περιμένουμε στις δωρεάν life coaching συνεδρίες, που πραγματοποιούμε, για να μη βάλεις στιγμή σε παύση τα όνειρά σου!
Πάρε την ημερήσια δόση έμπνευσης που χρεάζεσαι! Γίνε και εσύ μέλος της κοινότητάς μας σε Facebook: jill and nikolas life coaching