Η ιδέα ξεκίνησε από τον Θεσσαλονικιό εικαστικό Μάριο Ελευθεριάδη, ο οποίος είναι συχνά ανήσυχος αναφορικά με το κοινωνικό γίγνεσθαι.
«Είμαι στην Αθήνα και ακούω -όπως όλοι μας- πως αρχίζουν να υπάρχουν ελλείψεις σε μάσκες. Από τη μια πως το υλικό μας έχει μπλοκαριστεί στην Γερμανία, από την άλλη πως οι μάσκες μας δεν έρχονται από την Κίνα και χωρίς να ξέρω αν αληθεύουν όλα αυτά σκέφτηκα ότι όλα τα παραπάνω καλύπτουν τις ανάγκες νοσοκομείων, αλλά όχι του ευρύτερου πληθυσμού. Θέλησα να κάνω κάτι, γνωρίζοντας πως υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν τη δράση μου και πόσο αγαπώ να προσφέρω. Μίλησα με τον ΚωσταντίνοΤεκτονίδη, φίλο και συνεργάτη, και ξεκινήσαμε. Εκείνος έχει αναλάβει να κάνει την κοπή του πατρόν της μάσκας στην βιοτεχνία του, στη Θεσσαλονίκη από σήμερα Δευτέρα. Καλύπτουμε τα κόστη των υφασμάτων και οργανώνω από το εργαστήριο μου στην Αθήνα. Τα πατρόν-υφάσματα θα σταλούν με κούριερ σε 185 μοδίστρες από 29 Νομούς σε όλη την Ελλάδα μέχρι τώρα που μιλάμε , προκειμένου να φτιαχτούν 18.700 μάσκες, αριθμός που φυσικά μεγαλώνει ώρα με την ώρα» ανέφερε σε συνέντευξή του στο GRTimes , ώστε να δημιουργηθεί μια «κοιτίδα» από επαναχρησιμοποιούμενες υφασμάτινες μάσκες με θήκη για φίλτρο.
Ο κ. Ελευθεριάδης
Οι δυο τους έχουν ξανασυνεργαστεί άλλωστε για καλό σκοπό - στο πρότζεκτ «Φασκιωμένα», όταν έντυσαν γιορτινά τα τσουρέκια με υφάσματα σαν μωρά, προκειμένου να πουληθούν και τα έσοδα να διατεθούν στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Άγιος Στυλιανός και στα Παιδικά Χωριά SOS.
Πάνω από 180 μοδίστρες σε 29 νομούς αλλά και ραφτάδες φτιάχνουν εθελοντικά μάσκες. Η ανακοίνωση της δράσης έγινε πριν μερικές μέρες και η εθελοντική πρόθεση φάνηκε από τις πρώτες κιόλας δύο ώρες. Οι μοδίστρες βρίσκονται παντού - σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κόρινθο, στα νησιά μας αλλά και σε Σέρρες, Χαλκιδική, Καβάλα, Δράμα, Ξάνθη, Έβρο.
Aν θες να βοηθήσεις, συμπλήρωσε την φόρμα εδώ
«Όλο αυτό έχει δυσκολία λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις. Θα λειτουργήσουμε με κούριερ, που δεν πηγαίνουν σε όλα τα μέρη και τα χωριά εύκολα. Έτσι, σε μια πρώτη φάση κι επειδή κατόπιν επικοινωνίας με τον ΕΟΔΥΥ δεν είναι εφικτό να στέλνουμε απευθείας στα νοσοκομεία τις μάσκες, ένας πρώτος σταθμός θα είναι ο Ερυθρός Σταυρός Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Τεκτονίδης
Οι μάσκες δεν πωλούνται, αλλά διατίθενται και ο Ερυθρός Σταυρός είναι νομίζω η καλύτερη επιλογή για συνεργασία. Έχουμε προτείνει λοιπόν να γίνεται εκεί η περισυλλογή και η διάθεση μετέπειτα σε παραρτήματά του Ερυθρού Σταυρού σε όλη την ελληνική επικράτεια εάν αυτό είναι δυνατον από πλευρα τους. Μέχρι να ραφτούν οι μάσκες πιστεύω ότι θα έχουμε καταλήξει στην ευκολότερη για όλους λύση ώστε να κερδίσουμε χρόνο. Επίσης, επειδή δεν είναι εφικτό να μαζέψουμε χρήματα για να αυξήσουμε τα υφάσματα και τις μάσκες, ούτε υπάρχει κάποιος λογαριασμός γι’ αυτό, ζητάμε να συμμετέχουν οι έμποροι υφασμάτων που παραμένουν ανοιχτοί λόγω χοντρικής και να μας διαθέσουν υφάσματα με μορφή χορηγίας» είπε στην Ελένη Σκάρπου.