Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Η ιστορία της ημέρας μας πάει πίσω, στις αρχές του 20ού αιώνα, τότε που οι γυναίκες απαίτησαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας και δικαίωμα ψήφου.
Tι έχει αλλάξει και ποιος είναι ο ρόλος της γυναίκας σήμερα; Υπάρχουν φεμινίστριες εκεί έξω και πώς ορίζουμε τον φεμινισμό στην καθημερινότητά μας;
Γυναίκες όλων των ηλικιών, απαντούν στις ερωτήσεις του Pink.gr, μας αποκαλύπτουν τα στερεότυπα που βαρέθηκαν να ακούν γύρω τους, και μας προτείνουν άλλες γυναίκες - πρότυπα που σίγουρα θέλουμε να γνωρίσουμε φτιάχνοντας ένα κολάζ girl power γεμάτο έμπνευση!
Τάνια Μινογιάννη, Κειμενογράφος
"Τις προάλλες, σε αναμονή, μπροστά σε μία πιάτσα ταξί, φεύγει το πρώτο της σειράς και μια καλοστεκούμενη κυρία, δείχνοντας προς το όχημα, λέει στην κόρη της: «Κοίτα, το οδηγάει μια γυναίκα!». Το ίδιο, είχα πει κι εγώ στη μαμά μου, όταν είχα δει μία γυναίκα οδηγό σε ΙΧ, πριν σαράντα περίπου χρόνια. Από το «γυναίκα οδηγός» στο «γυναίκα οδηγός ταξί» υπάρχει, ολοφάνερα, μια πρόοδος μέσα σε αυτό το διάστημα...".
"Αμέτρητα στερεότυπα… «γυναικεία λογοτεχνία», «γυναίκες επιχειρηματίες της χρονιάς», «άλλο ένα ανδρικό φρούριο έπεσε» ή το πιο ποιητικό, «άλλο ένα ανδρικό κάστρο αλώθηκε», οι ερωτήσεις τύπου «Πώς αντιμετωπίζουν οι άνδρες συνάδελφοί σας το γεγονός ότι βρίσκεστε σε αυτή τη θέση, το ότι μία γυναίκα είναι επικεφαλής, το ότι μία γυναίκα τους διοικεί;» «γυναίκα πρόεδρος», «το αδύναμο φύλο»…"
"«Χρειαζόμαστε γυναίκες τόσο δυνατές που να μπορούν να είναι τρυφερές, τόσο μορφωμένες που να είναι ταπεινές, τόσο άγριες που να είναι συμπονετικές, τόσο παθιασμένες που να είναι λογικές και τόσο πειθαρχημένες που να είναι ελεύθερες.» Αυτό το έχει πει η Kavita Ramdas, ένα κορίτσι εξήντα χρόνων φέτος, που θεωρείται ηγέτιδα του σύγχρονου παγκόσμιου γυναικείου κινήματος. Κατά την άποψή μου ισχύει και για τους άντρες-πρότυπα. Τέτοιους ανθρώπους χρειαζόμαστε και αυτούς θαυμάζω".
Mάριον Πάλιουρα, δημοσιογράφος /
Press Officer Alpha Tv
"Φεμινισμός δεν είναι το ποιος θα πληρώσει στο (πρώτο) ραντεβού. Καμία ισότητα δεν εδραιώθηκε ποτέ στη βάση του ποιος θα κεράσει ένα μπουκάλι κρασί. Καμία γυναίκα δεν έδειξε την ανεξαρτησία της και την αυτονομία της, αρνούμενη να την κεράσει ένας άντρας. Πολλοί άντρες επέλεξαν απλά να είναι ευγενικοί και κανένα σουτιέν δεν κάηκε εκείνη τη μέρα. Αντίστοιχα, δε χρειαζόμαστε τον φεμινισμό να μας κατευθύνει στο ποιος θα πλύνει πιάτα, θα μαγειρέψει ή θα κουβαλήσει. Το κάνει όποιος το απολαμβάνει ή εκείνος του οποίου η μυϊκή δύναμη είναι τέτοια ώστε να τον διευκολύνει – και πάλι, ανεξάρτητα με το φύλο του".
Ιωάννα Ράππου / ιδιοκτήτρια Σινέ Απόλλων
"Γυναίκα σήμερα είναι να είσαι ευτυχισμένη και να πετυχαίνεις αυτό που θέλεις χωρίς να σε εμποδίζουν τα κοινωνικά στερεότυπα. Πρότυπα για μένα είναι οι γυναίκες που ανταπεξέρχονται σε όλα και κυνηγούν τα όνειρά τους χωρίς να τις αποθαρρύνει κανένας και τίποτα."
Λία Τσαπανίδου, δημοσιογράφος
"Γυναίκα το 2020. Μπορείς και πρέπει να είσαι... πολυεργαλείο. Ένας άνθρωπος με πολλούς ρόλους. Να είσαι εσύ για σένα. Να είσαι εργαζόμενη, ερωμένη, σύζυγος, μητέρα... Όλα αυτά μαζί ή και και ξεχωριστά. Είναι δύσκολο να πετύχεις σε όλα. Δυστυχώς υπάρχει (ακόμα) σεξισμός. Γι’ αυτό και κάθε επιτυχία μας φαντάζει ακόμα μεγαλύτερη και πρέπει να την γιορτάζουμε. Σίγουρα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα απ’ ό,τι τις προηγούμενες δεκαετίες, όμως έχουμε ακόμα αγώνα να δώσουμε..."
"Άντε πότε θα παντρευτείς; Πότε θα κάνεις παιδί; Πότε θα κάνεις κι άλλο παιδί; Ερωτήσεις αδιάκριτες, που γίνονται μόνο σε γυναίκες. Λες και αυτός είναι ο προορισμός μιας κοπέλας. Για κάποιους είναι αδιάνοητο μια γυναίκα να μην θέλει να κάνει οικογένεια. Η να κάνει μόνο ένα παιδί! Οι άντρες πάλι, ok! Μπορούν να θέλουν (και) άλλα πράγματα."
"Ως νέα μητέρα θα σου πω ότι πρότυπό μου είναι η μαμά μου. Είναι τρυφερή, στοργική με τα παιδιά (και τα εγγόνια) της, μας δίνει τόση αγάπη και τα κάνει όλα ανιδιοτελώς! Έπειτα, θα σου πω σίγουρα την αδερφή μου για όλες τις άλλες ιδιότητές της πέρα από την συγγενική.
Η Πόπη, είναι εξαιρετική δημοσιογράφος και παρουσιάστρια. Είναι δυναμική γυναίκα και γεμάτη θετική ενέργεια. Το καταλαβαίνουν όσοι την ακολουθούν στα social media και το επιβεβαιώνω κι εγώ. Να τονίσω ότι και οι δυο που ανέφερα ως πρότυπά μου με εμπνέουν για να γίνω η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου. Και όχι να γίνω σαν κι αυτές. Και αυτό είναι μια συμβουλή που θα έδινα στα παιδιά μου: Να είναι ο εαυτός τους. Να εμπνέονται από ανθρώπους και καταστάσεις, αλλά να μη μιμούνται. Να μην προσπαθούν να γίνουν κάποιοι άλλοι, αλλά να βελτιώνονται ως άτομα".
Σοφία Βουλαλά, make up artist
"Γυναίκα για μένα είναι να είμαι εγώ υπεύθυνη του εαυτού μου, να μη λογοδοτώ για τις επιλογές και τη ζωή μου στον καθένα. Έχω περισσότερες ευκαιρίες από ότι στο παρελθόν, αλλά αυτό... δυστυχώς δεν ισχύει όλες τις γυναίκες του κόσμου. Μεγαλώσαμε σε στερεοτυπικές κατασκευές της κοινωνίας μας, αλλά τώρα τις ξεπερνάμε. Σίγουρα όμως δεν θέλουμε να ξανακούσουμε... πότε θα παντρευτούμε, πότε θα κάνουμε παιδιά, ότι πρέπει να ακολουθούμε ένα γυναικείο επάγγελμα ή ότι το σώμα μας έχει περιορισμούς και μικρότερες δυνάμεις από ότι το αντρικό".
"Μια από τις γυναίκες που θαυμάζω, η οποία είναι από το χώρο της μόδας είναι η Vivienne Westwood, γνωστή σχεδιάστρια μόδας, ακτιβίστρια, αντισυμβατικό άτομο καθώς έχει επανειλημμένα προκαλέσει έκπληξη στη διεθνή κοινότητα με τις προκλητικές και πρωτοποριακές της επιλογές".
Σμαράγδα Αλεξανδή, τραγουδοποιός / marketeer
"Ένα στερεότυπο που έχω βαρεθεί να ακούω είναι πως οι τρανς γυναίκες δεν είναι γυναίκες, κι οτι οι φεμινίστριες είναι “γεροντοκόρες” με 15 γάτες απογοητευμένες απο τη ζωή που μισούν τους άντρες!
Αν πρέπει να ορίσουμε το φεμινισμό θα λέγαμε πως είναι το κίνημα που παλεύει ωστε να εξαλείφθουν οι διακρίσεις με βάση το φύλο, βιολογικό και κοινωνικό, τόσο σε νομικό πλαίσιο όσο και στο πλαίσιο της κουλτούρας των κοινωνιών. Αυτό όμως που θα ήθελα να πω είναι πως με στενοχωρει που κάποιοι αντιλαμβάνονται το φεμινισμο σαν απόπειρα να επιβληθούν οι γυναίκες, ενώ στην πραγματικότητα μιλάμε απλά για ένα κίνημα ισότητας".
Όλγα Τσαντήλα
Media Relations Officer
Data Protection Officer
Κολλέγιο Ανατόλια
"Θεσμικά, σε πολλές χώρες, η ισότητα είναι κατοχυρωμένη και διασφαλίζει το δικαίωμα της γυναίκας στην προσωπική εργασία, στην οικονομική αυτοτέλεια, στην ανεξαρτησία. Από την άλλη, υπάρχει το κίνημα #MeToo, οι «γυάλινες οροφές» στους χώρους εργασίας, η καταπίεση σε πολλές γωνιές όλου του κόσμου, οι παλιοί παραδοσιακοί και οι νέοι ρόλοι εις σάρκαν μίαν. Το φορτίο παραμένει βαρύ, αλλά χάρη στην επιμονή και τη δύναμή τους, οι γυναίκες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να κάνουν θετικές αλλαγές και να τα καταφέρουν. Το χειρότερό μου στερεότυπο είναι εκείνο που λέει πως οι γυναίκες είναι "εξαιρετικά φιλόδοξες και επίμονες". Στερεότυπο ως προς το πρώτο σκέλος, αλήθεια ως προς το δεύτερο. Και ευτυχώς, γιατί αλλιώς ο κόσμος θα είχε μείνει ο ίδιος!"
" Ιδιαίτερη αδυναμία μου ήταν η Μαλβίνα Κάραλη, που τη διάβαζα από τα 12 μου χωρίς να την καταλαβαίνω, και η Κική Δημουλά που ανακάλυψα μετά τα 30 μου και εξαιτίας της έβαλα την ποίηση στη ζωή μου. Γενικά, θαυμάζω και παρατηρώ με προσοχή πολλές γυναίκες για εντελώς διαφορετικούς λόγους: για την ευφυία, το στιλ, την αντοχή, το ταλέντο ζωής, τον καθημερινό πολιτισμό, τη ματιά τους στα πράγματα. Γυναίκες των πρώτων σελίδων αλλά και της διπλανής πόρτας".
Μαρία Ράγιου - Πηλείδου, επιχειρηματίας / σχεδιάστρια εσωρούχων La Nuit
"Για μένα το μεγαλύτερο στερεότυπο που έχω κουραστεί να βιώνω είναι το καθημερινό bodyshaming και τα στερεότυπα που συντηρούνται στη συνείδηση των ανθρώπων γύρω από την εμφάνιση των γυναικών. Προβληματίζομαι πολύ με τα νέα κορίτσια που μεγαλώνουν σε ένα ρετουσαρισμένο κόσμο και αναζητούν μία τελειότητα που δεν είναι ποτέ αληθινή.
Το βασικό είναι να καταλάβουμε όλοι ότι προτεραιότητα δεν έχει να μας βλέπουν οι άλλοι και να σκέφτονται «Τι ωραίο σώμα έχει αυτή η γυναίκα», αλλά να αισθανόμαστε εμείς, μέσα μας, υπερήφανες για την εικόνα μας χωρίς όμως να τη συγκρίνουμε με άλλες. Κάθε σώμα είναι όμορφο!".
Ευανθία Μαγνή
Συγγραφέας / ιδρυτικό μέλος Spider Music
"Για μένα οι ρόλοι των γυναικών εξακολουθούν να αναπτύσσονται και να αλλάζουν, ανάλογα με την ανάγκη, την περίσταση και την προσωπική επιλογή.
Οι γυναίκες είναι αυτές που καθορίζουν τον ρόλο τους πλέον μέσα στην κοινωνία του 21ου αιώνα".
Χριστίνα Κανατάκη - δημοσιογράφος / παρουσιάστρια
"Απομονώνω πολλά στοιχεία από πολλές γυναίκες που θαυμάζω. Με εμπνέει καθεμιά που κάνει τα όνειρα της πραγματικότητα χωρίς εσωτερικούς και εξωτερικούς φόβους. Αλλά ψοφάω με την De Jeneris. Ειναι πηγή εμπνευσης.
Απο τώρα ενθαρρύνω την κόρη μου να ανακαλύπτει τι την κάνει χαρούμενη και ήρεμη. Νομίζω ότι όταν εντοπιστεί η πηγή της χαράς μας, όλα άλλα γίνοται δορυφόροι που εργάζονται γι αυτό το σκοπό. Και είναι σκοπός απόλυτος."
Iωάννα Σεραφειμίδου,
Family Travel and Leisure Advocate
"Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα το 2020; Είναι μια ευκαιρία! Τα πράγματα αλλάζουν. Οργανισμοί όπως οι womenontop, mexoxo, she & he, yperoxes gynaikes και πολλοί άλλοι βοηθούν σημαντικά ώστε να ενδυναμωθεί ο ρόλος της γυναίκας στην κοινωνία και είμαι ευγνώμων που έχουμε συσπειρωθεί δημιουργικά γύρω από τη νέα αυτή πραγματικότητα.
Νιώθω πως συντελείται μια μεγάλη αλλαγή και είμαι ευγνώμων που μου δίνεται η ευκαιρία να είμαι μέρος της. Ένα στερεότυπο που έχω βαρεθεί να ακούω είναι αυτό της γυναίκας, που όταν κάνει παιδιά πρέπει να διαλέξει αν θα είναι επιχειρηματίας ή μητέρα. Λες και δε συνδέονται με επιτυχία αυτά τα δύο. Αλίμονο αν πιστέψουμε πως η γυναίκα μπορεί να κάνει μόνο ένα πράγμα! Είναι πραγματικά μαγικό και υπέροχο να είσαι όλα αυτά που αγαπάς να είσαι και να μην καθοδηγούνται οι αποφάσεις σου από κοινωνικά στερεότυπα".
"Εμπνέομαι από τη Marie Forleo, αμερικανίδα entrepreneur και συγγραφέα, γιατί έχει καταφέρει να εμπνεύσει πολλές γυναίκες, μέσα από την αισιοδοξία της και τη δουλειά της, να ακολουθήσουν το όνειρό τους. Είναι απλή, προσιτή, αστεία, δυναμική, όμορφη, πεισματάρα, ευαίσθητη. Χαίρομαι να παρακολουθώ την πορεία της και συνιστώ σε όλες τις γυναίκες να την αναζητήσουν στο www.marieforleo.com"
www.pigolampides.gr & www.thepaperboat.gr
Ρούλα Δημητριάδου - Τσαλίκη, make up artist
/ trainer
"H γυναίκα σήμερα είναι "πολυμίξερ", που σημαίνει ότι μια γυναίκα εργάζεται είναι μάνα νοικοκυρά ,σύζυγος, επιχειρηματίας, είναι ο άνθρωπος που προσαρμόζεται σε κάθε δυσκολία και μπορεί ν' αντιμετωπίσει τα πάντα, και οταν δε, γίνεται μητέρα εκτός των άλλων, έχει το ένστικτο της επιβίωσης! Εχω βαρεθεί να ακούω ότι η γυναίκα είναι το αδύναμο φύλο, γιατί μόνο αδύναμο δεν είναι!
"Το δικό μου πρότυπο δεν αποτυπώνεται απαραίτητα σε κάποια επώνυμη επιστήμονα ή κάποια καλλιτέχνι, αλλά για μένα πρότυπο γυναίκας μπορεί να είναι οποιανδήποτε γυναίκα της καθημερινοτητας".
Μάρθα Μαυρίδου /
Νηπιαγωγός PhD. Δημοτική Σύμβουλος Εορδαίας
"Το στερεότυπο που βαρέθηκα να ακούω είναι πως "οι γυναίκες είναι όμορφες, οι άντρες δυνατοί. Σίγουρα μπορούν πιο εύκολα να ανοίξουν μια κομπόστα ή να σφίξουν μια βάνα, ωστόσο, είναι αυτή η πραγματική δύναμη στον άνθρωπο; Και τελικά πόσο απαραίτητη είναι η ομορφιά, που στην τελική είναι και υποκειμενική; Κι αν θέλετε να μιλήσουμε για δύναμη, ελάτε όταν τα αγόρια μας έχουν δέκατα και συναχάκι. Τιτάνες"
Ιωάννα Παπαιωάννου - Agronomist
Co-Founder
Plano2 Consulting
"H Indira Gandhi, η Marie Curie, η Coco Chanel, η Μαρία Κάλλας, η δική μας Μελίνα Μερκούρη, η Malala Yousafzai και η Farhana Yamin γυναίκες που έκαναν διαφορά στην εποχή τους, που έκαναν λίγο διαφορετικό… λιγότερο ή περισσότερο καλύτερο τον κόσμο τους… τον κόσμο τους. Γυναίκες που αγωνίστηκαν για τα πιστεύω τους, για τα όνειρά τους, για έναν καλύτερο κόσμο, ειρηνικό, δίκαιο και όμορφο για όλους τους ανθρώπους - άντρες και γυναίκες, πλούσιους ή φτωχούς, για έναν κόσμο χωρίς ετικέτες με ίσες ευκαιρίες για όλους, για έναν κόσμο που εξελίσσεται με οδηγό την επιστήμη και σεβασμό στο περιβάλλον.
Ξέρεις όμως κάτι; Γυναίκες που μπορούν να συγκλονίσουν με την στάση τους απέναντι στη ζωή, τους μικρούς ή μεγάλους αγώνες τους - προσωπικούς ή συλλογικούς -, τις καθημερινές τους πράξεις υπάρχουν πολλές… γύρω μας, στην καθημερινότητά μας…
Ας μιλήσουμε για τα κορίτσια εκείνα που κατάφεραν να τελειώσουν το λύκειο ή ακόμα και να μπουν στο πανεπιστήμιο, κόντρα στις παραδόσεις των κοινωνιών τους και όταν οι συνομήλικές τους είχαν ήδη ένα ή δύο παιδιά… Ας μιλήσουμε για τις γυναίκες εκείνες που περνούν νύχτες ατέλειωτες δουλεύοντας, για να μπορέσουν το πρωί να έχουν λίγο περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους…
Ας μιλήσουμε για τις γυναίκες εκείνες που βρήκαν το κουράγιο να καταγγείλουν κάθε σωματική και λεκτική βία μέσα στην οικογένεια τους και να προστατέψουν με θάρρος τον εαυτό τους και τα παιδιά τους… Ας μιλήσουμε για τις γιαγιάδες εκείνες στα Ελληνικά χωριά της Ηπείρου που ακόμη φορτώνονται το δεμάτι με τα ξύλα και διανύουν χιλιόμετρα με τα πόδια αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχουν γυναικείες και ανδρικές δουλειές, μόνο θέληση και πείσμα… Και ας δούμε τι θα κάνουμε εμείς… η κάθε μία ξεχωριστά και όλες μαζί για να είναι κάθε μέρα γιορτή, για να μη χρειάζεται να τιμάμε την γιορτή της γυναίκας… γιατί τιμή και σεβασμός αξίζει σε όλους τους ανθρώπους, γυναίκες και άντρες, άντρες και γυναίκες κάθε μέρα".