ΒETTER LIFE, BETTER ME ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ο τροχός της ζωής: To πιο ωραίο τεστ αυτογνωσίας θέλει μολύβι και χαρτί

Όσα σου προτείνει ο Νικόλας Ουρανός, Life & Relationship Coach
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Ο τροχός της ζωής: To πιο ωραίο τεστ αυτογνωσίας θέλει μολύβι και χαρτί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Τροχός της Ζωής είναι ένα από τα πιο cool coaching εργαλεία!

Ο Τροχός της Ζωής αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο coaching που χωρίζεται σε 8 τμήματα, τα οποία αντιπροσωπεύουν 8 βασικούς τομείς της ζωής μας. Ανάλογα με τα βιώματα καθενός και τις ανάγκες του τη δεδομένη στιγμή, ο αριθμός αυτών των κατηγοριών μπορεί να μεγαλώνει ή να μικραίνει.

Στο κέντρο του κύκλου είναι το μηδέν, και κάθε ακτίνα του κύκλου που χωρίζει αυτές τις φέτες της πίτας με τις 8 περιοχές των τομέων της ζωής μας φτάνει έως την εξωτερική περίμετρο, που είναι το 10.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας πούμε, για παράδειγμα, πως εγώ βαθμολογώ τον εαυτό μου στην πρώτη κατηγορία με 5. Θα ζωγραφίσω το κέντρο του κύκλου έως το 5ο νταμάκι και θα μαυρίσω αυτή την περιοχή. Μόλις τελειώσω με την πρώτη κατηγορία, θα πάω στη δεύτερη κ.ο.κ. Γεμίζεις, δηλαδή, έως το κέντρο του κύκλου, από τον βαθμό που έχεις βάλει σε κάθε κατηγορία, μαυρίζεις το σημείο, και μόλις ολοκληρώσεις τη διαδικασία και στις 7 περιοχές, θα έχεις την απεικόνιση του σημερινού Τροχού της Ζωής σου. Κατά κανόνα, οι περισσότεροι καταλήγουν σε έναν βασικό σκελετό κατηγοριών που αποτελείται από επιμέρους τομείς όπως:
συναισθηματικές συσχετίσεις με οικογένεια και φίλους
ερωτικές επιδιώξεις
επαγγελματικές φιλοδοξίες
προσωπική ανάπτυξη
σωματική και πνευματική υγεία
ποιότητα ελεύθερου χρόνου
πνευματικές αναζητήσεις/περιπέτεια
κοινωνική προσφορά.

Ο Τροχός της Ζωής είναι ένα σπουδαίο εργαλείο που βοηθάει όσους ασχολούνται με το κομμάτι των στόχων ώστε να καταγράψουν πού βρίσκονται. Καθώς, αν δεν καταγράψεις πού βρίσκεσαι, δε θα βρεις και τον δρόμο για τον τελικό στόχο. Το συγκεκριμένο εργαλείο στοχεύει στο να ελέγξει κατά πόσο έχεις πετύχει όσα ήθελες σε κάθε επιμέρους τομέα, γεγονός που δομεί και τη γενικότερη εικόνα πληρότητας και ευτυχίας που επικρατεί στη ζωή σου.

Βασική αποστολή του τροχού είναι να σε βοηθήσει να ξεκαθαρίσεις τις προτεραιότητες στη ζωή σου. Κάνοντας κάτι τέτοιο, είσαι σε θέση να συνειδητοποιήσεις τι είναι πραγματικά σημαντικό για εσένα και να επικεντρωθείς καλύτερα στους στόχους που θα μπορέσουν να το πετύχουν.

Αφού αποφασίσουμε ποιο επίπεδο ικανοποίησης σε κάθε κατηγορία είναι για εμάς το επιθυμητό, από το 1-10 (με το 10 να αντιπροσωπεύει τον μέγιστο βαθμό προσωπικής ικανοποίησης) και εφόσον με αυτές τις γραμμές δημιουργηθεί μια νέα αντιπροσωπευτική για τη δική μας ευτυχία περίμετρος, περνάμε σε βαθύτερες ερωτήσεις ενδοσκόπησης, όπως πού έχουμε τις περισσότερες διαρροές ενέργειας, ποια εργαλεία θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε αλλαγές, ποιους συμμάχους θα ενεργοποιήσουμε σε αυτή μας την προσπάθεια κτλ.

Στην αρχή της κατάρτισης του τροχού προτείνουμε να βγάλεις μια σέλφι με τον τροχό. Στόχος είναι να απεικονίσεις τη συναισθηματική και ρεαλιστική πραγματικότητα της κατάστασης στην οποία βρίσκεσαι τη δεδομένη στιγμή, όπως και να αποκρυσταλλώσεις μέσα σου τους τομείς που έχεις προκρίνει ως πιο σημαντικούς αλλά και τους στόχους που έχεις βάλει ώστε να τους βελτιώσεις. Έπειτα από ένα διάστημα, όμως, είναι σημαντικό να βγάλεις πάλι μια σέλφι με τον τροχό.

Αυτό δεν το κάνεις για να αλλάξεις κατηγορίες ή για να αλλάξεις στόχους. Θέλουμε, όμως, να σου δώσουμε μια κατεύθυνση ώστε να αναθεωρείς κάθε δύο, τρεις, έξι μήνες αυτό το εργαλείο και να βλέπεις πώς εξελίσσεται η ζωή σου, να βλέπεις πού βρίσκεσαι.

Θα διαπιστώσεις ότι, πολλές φορές, οι ενέργειες που κάνεις σε μια κατηγορία βοηθούν να ανεβαίνουν και οι άλλες, διπλανές κατηγορίες της ζωής σου. Να θυμάσαι, εξάλλου, πως είσαι μια ενιαία προσωπικότητα. Οι δράσεις, οι πράξεις, οι ενέργειες, η αγάπη που θα δώσεις για την άνοδο στους δύο τομείς που έχεις ξεχωρίσει θα σε βοηθήσουν σίγουρα και στις άλλες, όμορες κατηγορίες.

Σκέψου πάλι το όραμά σου και τι κάνεις με αυτό. Πόσο συχνά το διαβάζεις, πόσο συχνά το μελετάς, πόσο συχνά το προσαρμόζεις, πόσο συχνά νιώθεις κοντά σε αυτό; Σε βαραίνει, το αισθάνεσαι δεσμευτικό, απόμακρο; Έχεις αρχίσει ήδη να ζεις κοντά σε αυτό; Έχεις αρχίσει να βλέπεις ότι γίνεται πραγματικότητα; Το όραμά σου είναι πολύ σημαντικό και χρειάζεται όχι για να σε αγχώνει, αλλά για να σου δίνει την απόλυτη κατεύθυνση, να σου θυμίζει πού θέλεις να φτάσεις. Πολλές φορές δεν έχει σημασία τι θα γίνει στο μεταξύ, δεν έχει σημασία από ποιες δοκιμασίες και ποια εμπόδια θα περάσεις. Σημασία έχει να φτάσεις, να εξελιχθείς και, με κάθε τρόπο, να προσεγγίσεις το όραμά σου ύστερα από έναν χρόνο.

Νικόλας Ουρανός
Life & Relationship Coach, #1 International Bestselling Author www.jillandnikolas.com
Πάρε μέρος στο οnline Masteclass "4 κλειδιά για Ισορροπία και Ανεξαρτησία στην Ζωή σου" που εγκαινιάζει τον καινούριο μας coaching cycle Women Life & Business Building, αποκλειστικά για τις σύγχρονες εργαζόμενες γυναίκες - δήλωσε την εγγραφή σου εδώ!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
11 / position1: 84 / position2: 574
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb