Η Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Η ιστορία της ημέρας μας πάει πίσω, στις αρχές του 20ού αιώνα, τότε που οι γυναίκες απαίτησαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας και δικαίωμα ψήφου.
Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.
Η Μέρα γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, προς τιμήν της διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη για να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας με σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα».
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗΗ επιστήμη ξέρει ποιες μέρες οι γυναίκες έχουν όρεξη για σ3ξ ΑΥΓ 07, 2014Το ψωμί συμβόλιζε την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
Η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Σήμερα έχει χάσει το πολιτικό του νόημα, αλλά είναι μια καλή ευκαιρία για τις γυναίκες να νιώσουν πως κατέκτησαν πολλά με το πέρασμα των χρόνων και μια μέρα για να αναγνωριστεί η αξία τους...
Το φεμινιστικό κίνημα στη δεκαετία του '60 έδωσε νέα πνοή στη Μέρα της Γυναίκας και από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έχοντας ως στόχο την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.
Κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες, πορείες, όλα για την υποστήριξη της ισότητας αντρών και γυναικών στην κοινωνία και εορτασμοί για όσα έχουν επιτευχθεί έως σήμερα...