Το ότι δεν έχει ζάχαρη δεν σημαίνει απαραίτητα πως έχει και λιγότερες θερμίδες, κι αυτό γιατί πολλά προϊόντα χωρίς ζάχαρη μπορεί να είναι πιο πλούσια σε λίπος. Και το αντίστροφο φυσικά.
Η Δήμητρα Παπαμίχου, γνωστή διατροφολόγος του Σίδνεΰ απαντά σε κάθε σου απορία!
Πολλά προϊόντα χαμηλών λιπαρών μπορεί να είναι γεμάτα ζάχαρη! Γι' αυτό δεν βασιζόμαστε μόνο στους ισχυρισμούς marketing αλλά αφιερώνουμε λίγα δευτερόλεπτα να διαβάσουμε τα συστατικά και τη διατροφική δήλωση. Για παράδειγμα μια πραλίνα ή κρέμα σοκολάτας με στέβια έχει λιγότερη ζάχαρη (9,7γρ/100γρ) από μια οποιαδήποτε άλλη πραλίνα ή κρέμα σοκολάτας (62,5γρ/100γρ) αλλά περισσότερο λίπος (37γρ/100γρ) καταλήγοντας έτσι να έχει τις ίδιες θερμίδες με το προϊόν δεξιά το οποιο περιέχει 27,5γρ/100γρ λιπος.
Επίσης το ότι δεν περιέχει πολύ ζάχαρη δεν σημαίνει πως δεν έχει υδατάνθρακες! (Το κύριο γλυκαντικό, η μαλτιτολη είναι υδατάνθρακας ο οποίος έχει χαμηλότερο γλυκαιμικο δείκτη από τη ζάχαρη και σχεδόν τις μισές θερμίδες).
Και τα δυο προϊόντα είναι πλούσια σε κορεσμένο λιπος με τη κρέμα σοκολάτας με στέβια να έχει το διπλάσιο από την άλλη. (Το κορεσμένο λίπος φαίνεται να συνδέεται με την αύξηση της χοληστερόλης και με την αντίσταση στην ινσουλίνη).
Επομένως ποιο να διαλέξουμε; Για λόγους υγείας κανένα! Για λόγους ευχαρίστησης όποιο μας αρέσει περισσότερο!
Δήμητρα Παπαμίχου
(Nutritionist / MSc. Diet.&Nutr./PhD candidate)