Σίγουρα οι τηγανητές πατάτες είναι κάτι που όλοι λατρεύουμε, μια τροφή ανθυγιεινή, αν και πεντανόστιμη – ειδικά αν συνοδεύονται από μπέικον και λιωμένο κασεράκι! Όμως ας είμαστε ρεαλιστές: είναι θερμιδική βόμβα. Φταίει όμως η πατάτα που μας γεμίζει θερμίδες ή μήπως είναι αθώα;
"Οι πατάτες είναι γεμάτες με περισσότερο κάλιο από όσο έχουν οι μπανάνες και περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, σίδηρο και ασβέστιο", λέει η Elizabeth Shaw, διατροφολόγος.
Η βιταμίνη Β6 είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και βοηθάει στη σωστή λειτουργία του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.Ο σίδηρος είναι ζωτικής σημασίας για το αίμα και το ασβέστιο είναι ένα δομικό στοιχείο των οστών και ίσως ενώ η βιταμίνη C υποστηρίζει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και προάγει την νεανική εμφάνιση του δέρματος. Άρα; Τι είναι αυτό που κάνει τις πατάτες εχθρό;
Οι γλυκοπατάτες είναι λίγο πιο θρεπτικές από τις άλλες πατάτες (έχουν ελαφρώς υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ανόργανα άλατα) και έρχονται λίγο χαμηλότερα στην κλίμακα θερμίδων και υδατανθράκων αλλά δεν έχουν και καμιά μεγάλη διαφορά.
Ας το παραδεχτούμε: Αυτό που φταίει είναι καθαρά ο τρόπος μαγειρέματος! Μερικοί από τους αγαπημένους μας τρόπους κατανάλωσης πατάτας δεν είναι οι πιο υγιεινοί.
Η πατάτα λοιπόν είναι αθώα. Όταν όμως τηγανίζεται, στην πατάτα προστίθεται αρκετή ποσότητα ανθυγιεινών λιπαρών και πρόσθετο αλάτι.