SKIN CARE

Αυτή είναι η καλύτερη ώρα για να κάνεις ντους σύμφωνα με την επιστήμη

Και αυτή είναι η κατάλληλη διάρκεια που πρέπει να έχει
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Αυτή είναι η καλύτερη ώρα για να κάνεις ντους σύμφωνα με την επιστήμη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχεις σκεφτεί ποτέ σου ποια θα μπορούσε να ήταν η καλύτερη ώρα για να κάνεις το ντους σου, αλλά και τελικά πόση ώρα πρέπει να περνάς στην μπανιέρα; Δερματολόγοι από την Αυστραλία φαίνεται όμως να έχουν την απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, αφού διεξήγαγαν αντίστοιχη μελέτη και έρχονται για να αποκαλύψουν στην ανθρωπότητα τα αποτελέσματα της.

Όπως συμπέραναν λοιπόν από τα αποτελέσματα της έρευνας τους, το βραδινό ντους είναι καλύτερο από το πρωινό για την υγεία του δέρματος μακροπρόθεσμα και επιπλέον συμβάλει στην πρόληψη της ακμής, της δερματίτιδας και της ξηρότητας.

Είναι γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι προτιμούν να ξυπνούν το πρωί και να κάνουν ένα γρήγορο ντους, ενώ άλλοι πάλι δεν μπορούν να φανταστούν να πάνε για ύπνο χωρίς να κάνουν ένα μπάνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Αυστραλή δερματολόγος Δρ. Λεόνα Γιπ πιστεύει πως το βραδινό ντους διάρκειας μόλις 4 λεπτών, είναι αρκετό για να απομακρύνει την βρωμιά και την σκόνη της ημέρας χωρίς να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα σας. «Το πρωί, το δέρμα σας δεν έχει εκτεθεί στην ρύπανση» δήλωσε στην Daily Mail. «Προφανώς αν κάποιος ζει σε θερμά κλίματα, ίσως χρειάζεται να κάνει ντους μία ή δύο φορές την ημέρα αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο».

Ένα ντους διάρκειας μόλις τεσσάρων λεπτών είναι αρκετό σε καθημερινή βάση

Αν είστε επιρρεπείς σε δερματικά προβλήματα, το ντους κάτω από το ζεστό νερό για μεγάλες χρονικές περιόδους, αντί να εξαλείψει, θα ενισχύσει αυτά τα προβλήματα. «Εάν είστε το είδος του ατόμου που κάνει ντους δύο φορές την ημέρα, να βεβαιωθείτε πως χρησιμοποιείτε ένα απολυμαντικό χωρίς σαπούνι και μια ενυδατική μετά το μπάνιο» προσθέτει η δερματολόγος. «Αν ανήκετε σε αυτούς που κάνουν ντους για πάνω από 4 λεπτά, για παράδειγμα για να λούσετε τα μαλλιά σας, θα πρέπει να κλείνετε την βρύση και να την ανοίγετε όταν θελήσετε να ξεπλυθείτε».

Είτε πρωινό είτε βραδινό ντους, το θέμα είναι να μην καθαρίζεστε υπερβολικά

Η συνάδερφός της Δρ. Νατάσα Κουκ πιστεύει πως μπορείτε να κάνετε ντους είτε το πρωί είτε το βράδυ, αρκεί να λαμβάνετε μέτρα για την προστασία του δέρματός σας και να μην «καθαρίζεστε υπερβολικά». Για παράδειγμα, αντί να χρησιμοποιήσετε ένα σαπούνι που κάνει αφρό, συνιστά να δοκιμάσετε ένα λάδι. «Τα προϊόντα με σαπουνάδα απογυμνώνουν το δέρμα, ενώ παράλληλα φθείρουν και βλάπτουν το άνω στρώμα της επιδερμίδας. Αυτό το στρώμα είναι απαραίτητο, για υγιή και λειτουργικό δέρμα» γράφει στην ιστοσελίδα της.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους δερματολόγους, είναι πολύ σημαντικό να ενυδατώνετε την επιδερμίδα σας μετά το ντους

Για όσους αγαπούν την πρωινή άθληση ή είναι υπάλληλοι γραφείου και προτιμούν να κάνουν ένα ντους το πρωί, θα πρέπει να δοκιμάσουν να αλλάξουν το νερό από ζεστό σε πολύ κρύο. «Σταθείτε κάτω από το κρύο νερό για όσο περισσότερο μπορείτε και στην συνέχεια γυρίστε το στο ζεστό. Η ξαφνική αλλαγή της θερμοκρασίας του νερού στο δέρμα, ξυπνάει τα κύτταρα: το κρύο σταματά την κυκλοφορία και το ζεστό την επαναφέρει. Επαναλάβετε την διαδικασία αυτή τρεις φορές, για καλύτερα αποτελέσματα».

Ωστόσο, λέει ότι υπάρχουν πολλά οφέλη για το απογευματινό ντους, ιδιαίτερα επειδή απομακρύνετε τους ρύπους της ημέρας. «Αυτό περιλαμβάνει τόσο την ρύπανση του περιβάλλοντος (ναι, συσσωρεύεται πολλή ρύπανση στο δέρμα και προκαλεί βλάβες και φλεγμονές από τις ελεύθερες ρίζες) όσο και μεταφορική ρύπανση» τονίζει προσθέτοντας «ένα ζεστό ντους χαλαρώνει τους μύες, χαλαρώνει το κεντρικό νευρικό σύστημα και σε βοηθά να κοιμηθείς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
8 / position1: 582 / position2: 902
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb